Sari direct la conținut

Cea mai neagră zi din istoria Bucureștiului: 4 aprilie 1944. Într-un atac devastator, Capitala a fost bombardată

O parte a clădirii Palatului Victoria (stg.) și sediul Ministerului Afacerilor Străine (dr.) după bombardamentul din 4 aprilie 1944, Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA
O parte a clădirii Palatului Victoria (stg.) și sediul Ministerului Afacerilor Străine (dr.) după bombardamentul din 4 aprilie 1944, Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA

4 aprilie 1944 a picat tot ca azi, într-o zi de marți. La ora 13.45, un nor sumbru de avioane americane a invadat cerul Bucureștiului. Era senin și cald, o zi cu vizibilitate perfectă pentru bombardiere.

Când alarma a răsunat, bucureștenii au crezut că este un alt exercițiu de rutină și au continuat să își vadă de viața lor, în acea frumoasă zi de primăvară, la prânz.

Aproape 3000 de morți și 2500 de răniți, sute de clădiri de patrimoniu distruse, infrastructura civilă pulverizată. În ziua de 4 aprilie 1944, la prânz, 220 de bombardiere B-17, The Boeing Flying Fortress „Fortărețe Zburătoare”, și 93 de bombardiere grele, Consolidated B-24 Liberator, au intrat în spațiul aerian al României venind dinspre sudul Italiei. Bombardierele strategice erau încărcate cu bombe convenționale și incendiare.

Gara de Nord a fost bombardată de șase ori, Triajul de patru ori, Gara Chitila de opt ori, iar Gara Băneasa de patru ori. În Triaj, 1000 de vagoane au fost incendiate, iar Grădina Botanică, aflată în apropiere, a fost aproape total distrusă.

A fost un dezastru fără precedent în istoria orașului. Citește pe B365.ro povestea zilei care a devenit „Marțea neagră a Bucureștiului”, o istorie recompusă din mărturii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro