Sari direct la conținut

Temperatura crește până la 47°C în Spania, aproape de un maxim istoric / Cu 5-10 grade peste medie / În unele regiuni, se culeg strugurii deja

HotNews.ro
Val de caldura in Spania, Foto: JORGE GUERRERO / AFP / Profimedia
Val de caldura in Spania, Foto: JORGE GUERRERO / AFP / Profimedia

Spania se sufocă din nou de luni, cu temperaturi care au urcat până la 47 de grade, aproape de recordul lor absolut (47,6) în această țară: valori „anormal de ridicate” pentru acest sezon, a observat agenția națională de meteorologie (Aemet), citată de AFP.

Mercurul a atins 47 de grade luni la Villarrobledo, în sudul țării, la sfârșitul după-amiezii, apropiindu-se de recordul de 47,6 grade măsurat la 14 august 2021 în localitatea andaluză La Rambla (sud), potrivit măsurătorilor Aemet.

Mercurul a depășit, de asemenea, 44 de grade în mai multe localități din provinciile andaluze Cordoba și Jaen (sud).

Spania se confruntă astfel cu al treilea val de căldură din această vară, la doar câteva zile după cel precedent, și cu „temperaturi foarte ridicate, neobișnuite, chiar dacă ne aflăm deja în cea mai caldă perioadă a anului”, a explicat Aemet pe Twitter.

Luni, aceste temperaturi „anormal de ridicate” erau „cu 5 până la 10°C peste medie în mare parte din interiorul peninsulei și în Insulele Baleare”. Situația ar urma să se agraveze marți, temperaturile urmând să fie în unele locuri „între 10 și 15°C” peste normal.

Incendiu în Insulele Canare

Toți ochii sunt ațintiți asupra incendiului de pe insula spaniolă La Palma, în arhipelagul Canare din nord-vestul Africii, care a izbucnit sâmbătă dimineața și a scăzut în intensitate duminică, odată cu scăderea temperaturilor.

Sute de pompieri continuă să se lupte cu furtuna, dar evoluția acesteia rămâne „favorabilă”, a anunțat luni după-amiază târziu Ministerul Apărării. Cu toate acestea, temperaturile ridicate ar putea complica lupta pompierilor, care sunt sprijiniți de mai multe avioane și elicoptere.

În total, aproape 3.500 de hectare au ars, potrivit celei mai recente estimări a autorităților de protecție civilă, iar 4.000 de persoane au trebuit să fie evacuate, dintre care majoritatea au putut deja să se întoarcă la casele lor, potrivit autorităților.

Riscul de incendiu rămâne „foarte ridicat” sau „extrem” în cea mai mare parte a țării, a avertizat luni Ministerul de Interne.

Se culeg strugurii deja

În 2022, aproape 500 de incendii au mistuit peste 300.000 de hectare în Spania, un record european, potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (Effis).

Anul 2023 promite să fie la fel de riscant pentru această țară, puternic afectată de schimbările climatice, aproape 68.000 de hectare fiind afectate de la începutul anului.

Căldura intensă urmează să dureze până miercuri. Începând de joi, se așteaptă ca temperaturile să scadă.

Ca un semn al încălzirii globale, recoltarea strugurilor a început deja în unele părți din Andaluzia, cu două săptămâni mai devreme decât era prevăzut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro