Sari direct la conținut

COP28: Când se estimează că se va ajunge la o lume fără combustibili fosili? / Principalele decizii care ar putea fi adoptate la acest summit

HotNews.ro
Rafinarie de petrol, Foto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images
Rafinarie de petrol, Foto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

Împotriva cărbunelui și a metanului, pentru energia nucleară și energiile regenerabile. Sâmbătă, țările reunite în cadrul COP28 la Dubai au pus în centrul atenției lumea energetică de mâine, alături de negocieri dure privind modul în care se va ajunge la o lume fără combustibili fosili în câteva decenii, potrivit AFP.

Triplarea energiei nucleare

Ziua de sâmbătă a debutat cu un apel din partea a aproximativ 20 de țări pentru triplarea capacității mondiale de energie nucleară până în 2050, față de 2020, ilustrând spectaculoasa renaștere generală a interesului pentru atom, care poate genera electricitate practic fără carbon, dar care a avut de suferit după accidentul de la Fukushima din 2011.

„Știm din punct de vedere științific, din fapte și din dovezi că nu putem atinge neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon până în 2050 fără energie nucleară”, a declarat John Kerry, emisarul american pentru climă, în cadrul unui eveniment organizat la Dubai, alături de mai mulți lideri mondiali.

„Vreau să reiterez că energia nucleară este o formă de energie curată și merită să repetăm acest lucru”, a declarat Emmanuel Macron de la început.

„Energia nucleară este viitorul”, a insistat omologul său polonez, Andrzej Duda.

Pe lângă Statele Unite și Canada, printre cei aproximativ douăzeci de semnatari se numără, potrivit unei liste publicate de americani, țări europene pro-nucleare, precum și Coreea de Sud, Ghana, Emiratele Arabe Unite, care tocmai a construit prima sa centrală, și Japonia, care își relansează centralele.

Dar China și Rusia, principalii constructori de reactoare nucleare din lume, nu s-au înscris.

Acest apel voluntar nu este în niciun caz obligatoriu în cadrul ONU.

Scopul este de a promova alternativele la combustibilii fosili, oferind țărilor argumente pentru a spera să negocieze sfârșitul petrolului, al cărbunelui și al gazului într-un acord final în cadrul COP.

Ecologiștii ar prefera o tranziție fără energie nucleară: Masayoshi Iyoda, de la ONG-ul 350.org, a denunțat imediat energia nucleară ca fiind „periculoasă”, subliniind că energia solară și eoliană sunt mai puțin poluante.

Triplarea energiilor regenerabile

Un alt apel, mai consensual, pentru ca țările să își tripleze capacitățile de energie regenerabilă (solară, eoliană, hidroelectrică, biomasă etc.) până în 2030 va fi lansat sâmbătă aici, de data aceasta de 110 țări, inclusiv UE și țările G20.

Va fi oare acest obiectiv adoptat în cele din urmă prin consens de restul țărilor lumii la COP28?

În zecile de săli și cafenele în aer liber de la Expo City 2020, locul care găzduiește evenimentul, mii de negociatori din aproape 200 de țări se întâlnesc unii după alții pentru a face progrese în ceea ce privește adevărata miză a acestei COP28: textul sau textele care trebuie adoptate prin consens până la 12 decembrie.

Cele mai dificile paragrafe de negociat se referă la reducerea sau chiar la eliminarea combustibililor fosili: petrol, gaze și cărbune.

Să nu uităm de metan

După dioxidul de carbon (CO2), metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră, având o contribuție de 30% la încălzirea globală. Este vorba de gazul natural, care se scurge din conductele de gaz, din puțurile de gaz, din minele de cărbune și din uzinele noastre de gaz… dar și din stomacul vacilor sau din orezăriile unde se descompune paiele.

După ani de zile în care nu s-a luat nicio măsură reală, guvernele și companiile încep să adopte planuri de reducere a acestor emisii, adesea până în 2030.

„Pentru a scădea temperatura, trebuie pur și simplu să reducem metanul”, a declarat premierul din Barbados, Mia Mottley, care a avut influență la COP, în ciuda dimensiunii reduse a țării sale.

China și Statele Unite lucrează în sfârșit împreună în această problemă. Sâmbătă, Washingtonul și-a anunțat planul național de reducere a emisiilor de metan.

„Emisiile de metan din sectorul cărbunelui sunt, probabil, cele mai ignorate surse umane ale acestui gaz, însă oportunitățile de combatere a acestor emisii sunt disponibile pentru industrie de zeci de ani și, în plus, sunt ușor de implementat”, a comentat Sabina Assan, analist Ember.

În ceea ce privește companiile petroliere, tot ce trebuie să facă este să pună capăt arderii gazelor pe perimetrele lor.

Companii private și naționale sunt așteptate să își ia un angajament în acest sens sâmbătă, la Dubai.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro