Fechet: Bineînțeles că-i frustrant când ajungi la magazin cu sacoșa plină cu PET-uri și aparatul nu funcționează / Ce probleme sunt în „hora reciclării” – VIDEO
Peste 18 milioane de ambalaje au fost colectate în această lună în sistemul de garanție-returnare, un record față de 2,2 milioane de ambalaje în luna anterioară, a anunțat miercuri ministrul Mediului, Mircea Fechet, care admite însă că sunt și probleme. „Bineînțeles că-i frustrant atunci când ajungi la magazin cu sacoșa plină cu peturi și constați că aparatul nu funcționează pentru că tocmai ce s-a umplut acel recipient”, spune acesta.
Ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, a prezentat miercuri la Guvern, la solicitarea HotNews.ro, ce probleme a întâlnit în „hora reciclării” – sistemul de garanție -returnare care potrivit acestuia bate record după record în privința ambalajelor colectate.
- „Folosesc încă din prima zi sistemul garanție-returnare. Îmi fac cumpărăturile nu doar la piață, ci și la supermarket și am constatat că din ce in ce mai multe sortimente de băuturi sunt ambalate in ambalaj SGR.
- În același timp am constatat în anumite situații că logo-ul era foarte mic pe un tip de ambalaj, lucru pe care personal l-am considerat nepotrivit.
- Am mai observat că la mici magazine de cartier persoanele de acolo nu erau încă familiarizate cu sistemul garanție-returnare și aici cu vorba bună, nu cu amenzi cred că putem să convingem toată lumea că acest efort este unul pe care-l facem pentru România și pentru a transforma România în țara reciclării și cred că și micii comercianți se vor conforma”, a spus acesta.
Fechet: Chiar și în marile lanțuri de supermarketuri, în anumite situații, aparatele fie aveau containerele pline, fie nu funcționau
Ministrul spune că a observat probleme cu aparatele chiar și în marile lanțuri de magazine, dar că lucrurile sunt rezolvabile.
- „De asemenea am văzut chiar și în marile lanțuri de supermarketuri că în anumite situații aparatele fie aveau containerele pline, fie nu funcționau însă nu am observat decât chestiuni punctuale la care mă așteptam să se întâmple și care sunt rezolvabile. (..)
- Bineînțeles că-i frustrant atunci când ajungi la magazin cu sacoșa plină cu peturi și constați că aparatul nu funcționează pentru că tocmai ce s-a umplut acel recipient mare de reciclabil.
- Însă din discuțiile pe care le-am purtat cu majoritatea comercianților, nimeni nu vrea să piardă clienți. Își doresc o interacțiune cât mai pozitivă cu clienții, ca lucrurile sa functioneze și ori de câte ori apare o mică problemă, ea este rezolvată rapid”, a spus acesta.
În Romania avem peste 30.000 de tipuri diferite de ambalaje. De ce uneori codurile nu pot fi citite
Ministrul a spus că în România avem peste 30.000 de tipuri diferite de ambalaje și a explicat de ce uneori codurile de bare nu pot fi citite de aparatele de reciclat.
- „Au fost astfel de situații când aparatele de colectare automată nu au identificat anumite caracteristici ale unui produs. Aceasta pentru că respectivul aparat scanează codul de bare, identifică produsul, după care mai face două verificări: una legată de greutatea ambalajului – și dacă ambalajul nu e golit suficient aparatul poate să respingă ambalajul pentru că nu ne dorim lichide în sistemele de colectare automată – și dacă aparatul nu identifică forma pe care respectivul recipient o are, din nou, s-ar putea să respingă acel ambalaj.
- Din cele 30.000 de ambalaje unice, este posibil ca la unul dintre ele sau la 2 sau la 10 să existe o eroare legată de forma acestuia sau de codul de bare sau de greutate, dar acel lucru se rezolvă o singură dată și este valabil pe întreaga durată de punere pe piață a ambalajului respectiv. Bineînțeles că vor mai exista astfel de situații”, a declarat Mireca Fechet.
Potrivit acestuia, aparatele automate de colectare sunt ale magazinelor și punctelor de vânzare care nu doar că le-au plătit dar le și operează, fiind în responsabilitatea acestora.
Fechet, despre logo-ul prea mic de pe ambalaje: Acest lucru va fi mai puțin important din 30 iunie 2024
Întrebat de HotNews.ro dacă va cere producătorilor să facă schimbări la logo-ul aplicat pe ambalaje astfel încât oamenii să identifice care sticle sunt cu garanție și care nu, ministrul a spus că a semnalat producătorilor, dar că din 30 iunie acest lucru nu va mai fi o problemă.
- „Am avut discuții cu producătorii și într-adevăr au înțeles și dânșii că în anumite situații pentru anumite produse acel logo este greu de identificat.
- Acest lucru va fi mai putin important incepând cu 30 iunie când toate ambalajele de pe raft vor fi purtătoare de garanție.
- Atunci nu va mai trebui să luăm fiecare ambalaj în parte să verificăm dacă are logo sau nu, dacă trebuie să plătim garanția la casă sau nu, dar în continuare sunt de acord și asta e o solicitare pe care am făcut-o deja producătorilor să se asigure că oamenii identifică cu ușurință ambalajul aferent sistemului de garanție-returnare”, a declarat Mircea Fechet.
Problemele din România sunt la fel cu cele din primul an de funcționare în cele 13 state UE care au deja acest sistem
Dincolo de probleme, ministrul spune că „rețeaua de echipamente electronice de preluare, sistemul informatic integrat care ne spune în fiecare zi câte ambalaje sunt procesate în timp real și în general infrastructura de sortare și de numărare astăzi funcționează.
- „Să știți că nu se întâmplă nimic în Romania altceva decat ceea ce s-a întâmplat în primul an de funcționare în toate cele 13 state din UE care au implementat deja un astfel de sistem.
- E adevărat că Romania are particularitățile ei, în primul rând cea legată de mărimea sistemului, pentru că sistemul de garanție-returnare din România este al doilea cel mai mare din UE, după Germania”, a spus Fechet.
Cifrele de colectare care bat record după record: Sper să depășim 20 milioane de ambalaje colectate în februarie
Faptul că sistemul de garanție-returnare funcționează și nu are nicio problemă majoră se vede cel mai bine în cifrele de colectare, spune ministrul, care a prezentat cifrele primite chiar astăzi.
- „Pot să vă spun că doar în luna februarie, care nu s-a încheiat încă, au fost colectate peste 18 milioane de ambalaje. asta se datoreaza mai ales populației, avem cifre care bat record după record.
- În luna decembrie am avut aproximativ 30.000 de ambalaje colectate, în ianuarie am avut 2,2 milioane de ambalaje, iar astăzi avem deja 18 milioane de ambalaje colectate și îndrăznesc să sper că vom depăși 20 de milioane în această lună și trendul nu poate fi decat unul pozitiv”, a spus Mircea Fechet.
Fechet: Unii producători vor să iasă din hora reciclării. Vom repinge orice încercare de a ieși din sistemul garanție-returnare
Ministrul a mai subliniat că pentru a funcționa cu adevărat acest sistem, toți actorii implicați – cetățeni, autorități, producători sau comercianți – ar trebui să se prindă în această mare horă a reciclării care se mărește pe zi ce trece și se invârte din ce in ce mai repede.
- „Se pare însă că unii actori au cam obosit și vor să fugă din hora reciclării. Și sunt câteva cazuri izolate de producători care doresc să iasă din horă și doresc să împiedice ceea ce construim respecitv o țară a reciclării.
- Apelează la diferite instrumente, fie deschid procese prin diferite instanțe de judecată (…), fie că au diferite inițiative prin Parlament încercând să obțină „scutiri” de la reciclare.
- Mesajul meu clar și ferm este că reciclarea nu este un subiect care poate fi tratat la fără frecvență.
- Sistemul garantie-returnare este un sistem asumat la nivelul Guvernului și Coaliției.
- Vom repinge orice încercare de a ieși din sistemul garanție-returnare”, a spus acesta.
În același timp, ministrul a spus că este deschis la a rezolva pe cale amiabilă, prin dialog, orice fel de conflict și divergență care ar putea exista între stat și orice operator economic.