Sari direct la conținut

Luna mai a fost a 12-a lună consecutivă în care se depășesc recordurile de temperatură la nivel global

HotNews.ro
Schimbari climatice, Foto: Shutterstock
Schimbari climatice, Foto: Shutterstock

​Mai 2024 devine a 12-a lună consecutivă în care sunt depășite recordurile anterioare de temperatură ale lunilor respective, arată o analiză Infoclima.ro. „Intrăm în vara lui 2024 după un întreg an calendaristic de recorduri de temperatură, unde am putea fi martorii unor fenomene extreme în Europa, inclusiv România precum furtuni violente, inundații masive și grindină”, scrie profesorul Bogdan Antonescu, specializat în analiza fenomenelor meteo extreme.

Luna mai din 2024 a fost „cuminte” în România, dar a adus valuri de căldură în mai multe părți din Asia, dar și în Oceania și America Centrală.

Temperatura medie în mai 2024 la nivel global a fost de 15,91°C cu 0,18°C mai mare decât recordul anterior din mai 2020.

Aceste recorduri nu au fost observate doar în atmosferă: temperatura medie a apei la suprafața mării a ajuns la noi valori record în luna mai: 20,94°C cu 0,16°C mai mare decât recordul anterior din mai 2023.

Sursa datelor este ERA/ECMWF via Copernicus Climate Change Service (C3S).

În acest caz avem o perioadă de 14 luni cu recorduri ale temperaturii apei la suprafața mării, abaterea din mai 2024 fiind cu 0.52°C mai mare față de perioada de referință 1991–2024.

Într-un comentariu recent pentru Nature, Dr. Gavin Schmidt (NASA) preciza:

„Dacă anomalia nu se stabilizează până în august – o așteptare rezonabilă bazată pe evenimentele anterioare de El Niño – atunci lumea va intra într-un teritoriu necunoscut”.

Cert este că intrăm în vara lui 2024 după un întreg an calendaristic de recorduri de temperatură, unde am putea fi martorii unor fenomene extreme în Europa, inclusiv România precum furtuni violente, inundații masive și grindină (aici de notat că datorită încălzirii atmosferice, respectiv umidității crescute, în viitor vom observa în general mai puține furtuni cu grindină, dar când acestea se vor produce, grindina va fi de mari dimensiuni). Deja putem observa în Europa efectele schimbărilor climatice în creșterea temperaturilor și creșterea frecvenței de apariție a fenomenelor meteorologice extreme.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro