Sari direct la conținut

Ziua moțiunii, ziua în care se va decide soarta guvernului Orban

Contributors.ro
Mircea Morariu, Foto: Arhiva personala
Mircea Morariu, Foto: Arhiva personala

Să ne reamintim că nu a fost nicidecum simplu să se anticipeze rezultatul moțiunii de cenzură grație căreia a fost înlăturat de la conducerea României guvernul PSD condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă.

A fost încă și mai dificil de formulat un pronostic atunci când a fost vorba de anticiparea șanselor de învestire ale guvernului PNL condus de dl. Ludovic Orban. Iar a-ți asum acum riscul de a spune cu glas tare că ai putea pronostica cu exactitate ceea ce se va întâmpla astăzi când ar urma să se decidă supraviețuirea sau concedierea Executivului aflat în funcție din ziua de 4 noiembrie 2019 mi se pare a fi un lucru cum nu se poate mai riscant. Ceva de domeniul imposibilului de-a dreptul.

Până și cei mai avântați, mai siguri pe ei și mai dispuși să riște jurnaliști și analiști politici preferă starea de rezervă ori se mulțumesc să afirme că situația e, până la urmă, ceva de genul fifty-fifty.

Nici eu nu mă încumet să avansez un pronostic pentru simplul motiv că situația se dovedește cum nu se poate fluidă, rezultatul putând fi decis în ultima secundă, în joc intrând priceperea și calitățile de negociator politic ale fiecăruia dintre șefii celor două mari partide ale țării, PNL și PSD.

Atât dl. Ludovic Orban cât și dl. Marcel Ciolacu și-au exprimat încrederea în reușită. Nici nu se putea ca lucrurile să fi stat altfel. O atare atitudine ține de logica și de specificul luptei politice care impun să te consideri sau cel puțin să te prezinți în fața opiniei publice drept câștigător până în ultimul moment al bătăliei.

Cum bine știm, dl. Ludovic Orban și-a verificat însușirile de priceput negociator politic în cele două situații anterioare de cumpănă, atunci când puțini îi dădeau șanse de reușită. La rândul său, dl. Marcel Ciolacu dă semne că și-ar fi întărit poziția, și nu doar la nivel de discurs. Iar lucrul acesta s-a petrecut în ultimele 48 de ore. În primul rând grație “binefacerilor” traseismului politic datorită căruia au părăsit Pro România, partid care oricum pare să fi votat în favoarea trecerii moțiunii, și s-au întors la matca pesedistă cel puțin doi parlamentari ale căror voturi evident contează. Președintele interimar al PSD se arată a fi mai sigur pe sine decât era înainte de weekend și prin faptul că a anunțat luni că partidul său va face, dacă moțiunea trece, o propunere de premier recrutat- atenție!- din rândurile unor personalități de stânga care, cel puțin pentru moment, nu au carnet de membru de partid. E însă mai greu de crezut că președintele Iohannis va accepta propunerea în cauză. Însă și un refuz prezidențial este în favoarea d-lui Marcel Ciolacu care, în ziua Congresului PSD, va putea totuși poza în învingător. În insul care a condus partidul măcar în poziția de a arăta că încă are forța de a face jocurile și a-și impune voința pe scena politică românească. Deocamdată simpla prezență la vot a tuturor parlamentarilor partidului va funcționa drept un indiciu în privința sprijinului real de care se bucură la nivelul unora dintre vârfurile PSD dl. Marcel Ciolacu. Ieri dl.Ciolacu a trecut prin câteva ore de gravă cumpănă, era pe punctul de a simți cum îi fuge pământul de sub picioare pentru ca, spre seară să se audă că șansele totuși i-ar surâde PSD.

Și în cazul PNL intră în joc o luptă de imagine. O cădere a guvernului Orban, dincolo de faptul că nu reprezintă nicidecum o garanție că șansele organizării de alegeri anticipate ar fi încă reale, poate deschide poarta către o stare de instabilitate politică de lungă durată. PSD poate face în așa fel jocurile încât echipa Orban să fie condamnată la un lung interimat. Social-democrații dețin șefia Camerei Deputaților, iar PSD este creditat cu mari șanse de a o obține și pe aceea a Senatului. Aceasta mai ales în condițiile în care USR a anunțat luni că va avea un candidat propriu pentru această funcție în persoana domnului Vlad Alexandrescu. Parlamentarii USR vor vota indubitabil pentru respingerea moțiunii, însă zvonul în conformitate cu care s-ar fi pus de un blat între PSD și PNL astfel încât în ultima decadă a lunii iunie să avem alegeri anticipate într-un singur tur de scrutin, zvon resuscitat ieri seară, fragilizează tot mai mult relația dintre cele două partide. Unul sigur, altul presupus a fi de dreapta.

citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro