Sari direct la conținut

95 de cercetători din Institutul de Fizică Nucleară cer înlocuirea actualului director al Institutului

Contributors.ro
Laserul de la Măgurele, Foto: Hotnews
Laserul de la Măgurele, Foto: Hotnews

Situația din Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” devine din ce în ce mai tensionată. E vorba în primul rând de situația creată cu ”Laserul de la Măgurele” care nu a mai intrat în consorțiul european ELI-ERIC – fapt considerat de mulți cercetători români un fel de vot de blam dat din partea comunității științifice europene. Acest eșec presupune ca România nu va mai beneficia de fondurile date de Uniunea Europeană și va trebui să plătească costurile de operare, mentenanță și upgrade ale ELI-NP (laserul si sursa de radiație gamma) de una singură.

În acest moment, deși laserul este funcțional, în sensul că poate produce fascicul, acesta nu a fost canalizat către o cameră de reacție, astfel că, în momentul de față, el nu are nici o utilitate semnificativă din punct de vedere științific. E ca și cum ar exista un motor de automobil de lux perfect funcțional, lipsit însă de restul componentelor – așa descriu cercetătorii situația. De aceea, la ELI-NP nu s-a făcut până acum nici un experiment.

In al doilea rand, a apărut un conflict între o parte a cercetătorilor din Institut si conducerea acestuia. Scrisoarea de mai jos ilustrează acest conflict. Practic, Consiliul de Administrație al Institutului dorește dizolvarea Consiliului Științific actual. Consiliul de Administrație este numit în principal de Guvern – 5 din cei 7 membri – în timp ce Consiliul Științific este ales în totalitate de cercetători. Conducerea Institutului consideră că ar fi mai democratic ca alegerea Consiliului Științific să se facă nu numai de către cercetătorii științifici, ci de intreg personalul Institutului cu studii superioare, adică economiști, personal administrativ etc. În același timp, o hotarâre de guvern din 2016 nu i-ar mai da voie actualului director să își prelungească mandatul, așa că cercetătorii cer numirea altui director, interimar.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă așa cum am primit-o la redacție:

Memoriu – Scrisoare deschisă

Noi, angajați ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), luând în considerare situația actuală din institutul nostru, solicităm următoarele:

  1. Anularea hotărârii adoptate de Consiliul de Administrație al IFIN-HH în data de 15 aprilie 2020 „de anulare a Regulamentului de Organizare si Funcționare a Consiliului Științific cu consecința anulării alegerilor desfășurate în baza acestuia”, deoarece Consiliul de Administrație (CA) nu are nici o atribuție în ce privește validarea/invalidarea alegerilor pentru Consiliul Științific, iar orice hotărâre adoptată de CA nu poate avea efect retroactiv. Consiliul Științific (CS) a fost ales și constituit legal deoarece procesul electoral a avut la baza un regulament aprobat în prealabil de CS și CA iar alegerile s-au desfășurat și finalizat la 1 aprilie 2020 conform acelui regulament. Atașăm în susținere Adresa cu nr. MEC 9098/11.05.2020 înaintată de membri ai Consiliului Științific d-nei Ministru al Educației și Cercetării și nesoluționată până în prezent, răspunsul MEC cu nr. 9098/02.06.2020 fiind atașat.
  2. Respectarea prevederilor HG 576/2016 art. 11 alin. 7 în ceea ce privește numirea directorului general al IFIN-HH, după cum urmează: “Art. 11 alin. (7) În situaţia îndeplinirii de către directorul general în exerciţiu a obligaţiilor asumate prin contractul de management, la expirarea termenului prevăzut, părţile pot conveni prelungirea contractului, o singură dată, pe o perioadă de maximum 4 ani, dar nu mai mult de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.” Deoarece actualul director general, Acad. N.V. Zamfir, aflat la al 5-lea mandat, a depășit cu trei ani limita de vârstă din articolul mai sus menționat, solicităm numirea imediată a unui director general interimar și organizarea în scurt timp unui concurs pentru ocuparea funcției de director general în condițiile legislației în vigoare. Atașăm în susținere textul integral al HG 576/2016.

Semnăturile celor 95 de semnatari se regăsesc în paginile următoare.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro