Sari direct la conținut

Probleme de securitate națională. Nu lasați Bucureștiul în frig!

Contributors.ro
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala

Normal ar fi fost ca de la 1 Mai Bucureștiul să fi fost un șantier. Acel șantier promis de toate partidele aflate azi la putere. Acel șantier deschis pentru a se înlocui țevile Termoenergetica.

Pierderile (suportate de Elcen) din rețeaua primară a sistemului de distribuție a agentului termic au ajuns ca vara să fie ca iarna: între 2000 și 2500 tone de apă caldă pe oră. PSD-ul, prin Alexandru Burgiu, directorul numit de famiglia Firea – Pandele la Termoenergetica, a adoptat tehnica otrăvirii fântânilor înainte de a fi eliminat, pregătindu-i terenul fostei și posibilei viitoare primărițe (Doamne ferește!). Conductele sunt din ce în ce mai găurite și nimeni, azi, nu are de gând să le înlocuiască.

Trebuie repetat: apa netratată corespunzător ce intră în sistemul de termoficare corodează și mai mult conductele, există posibilitatea ca în caz de secetă Elcenul să nu mai aibă posibilitatea de a suplini cererea și Bucureștiul, la iarnă, să sufere iar de frig. Nu vreau să dramatizez, dar este o problemă de securitate națională, deoarece sănătatea celor câteva milioane de cetățeni (care stau în cele aproximativ 565.000 de apartamente) va fi pusă în pericol.

Ce se întamplă de fapt: majoritatea USR – Plus din consiliul general îl șuntează cât poate de mult pe fostul lor coleg Nicușor Dan, amânând cât se poate de mult schimbarea consiliului de administrație (care până la urmă a fost numit de puțin timp) și a actualului director și pupil al doamnei Firea. Nu înțeleg de ce este mai important să îl sabotezi pe Nicușor Dan, sperând să piardă mandatul de primar în 2024 decât să te ți de cuvântul dat în campania electorală, adică să repari sistemul de alimentare cu apă caldă și caldură și a ține bucureșteanul sănătos. (scuzați-mă, dar nu mi-am propus să scriu despre politică, politicieni, politicianism, …)

Apreciem consecvența primarului general și a ministrului energiei (cred că este prima dată când îl laud!) în a forma visatul SACET (sistem de alimentare centralizată cu energie termică). În primul rând este singura soluție! Când scriam acest lucru acum multe luni, înainte de alegeri, mulți mi-au sărit în cap, acum nu mai au motiv deoarece Uniunea Europeană va interzice folosirea (vânzarea) centralelor individuale pe gaz. Subiect inchis! Este clar că în aglomerarea urbană București, singura soluție este sistemul centralizat, mai ales că acesta există și este (încă) funcțional. Problema este ce se va întâmpla cu cei care s-au decuplat, cu noile cartiere de locuințe, cu cei ce locuiesc în zona veche cu case, adică cum poate fi extins actualul sistem sau cum pot fi create alte rețele, în cazul în care s-ar putea.

Dar nu este singura problemă de securitate națională lipsirea bucureșteanului de candură și apă caldă. Știm că România este un importator de energie electrică (aproape zilnic importăm 1000 MW pe oră), deci nu putem lăsa actualul producator de energie electrică și termică în procedură de insolvență, deoarece nu se poate dezvolta, nu poate accesa bani din proiectele europene, nu este bancabil. Este o urgență înlocuirea actualelor capacități de producție vechi și puțin performante cu unele noi.

Lipsa din SEN a celor câteva sute de MW securitari ai ELCEN ar provoca un mare dezechilibru al sistemului național și ar duce la încă o scumpire a energiei electrice pe care ar trebui să o importăm, așa că întârzierea ieșirii din insolvență a acestei companii de importanță națională ar fi un dublu păcat.

Opera de malfacere descrisă mai sus și pusă în practică de majoritatea USR Plus poate fi stopată numai de către proaspeții membri în consiliul de administrație (4 de la USR Plus și 3 de la PNL) pentru ca în al doisprezecelea ceas să se înceapă lucrările de reabilitare și înlocuire a țevilor care aduc agentul termic în puctele termice, de unde se distribuie căldura și apa caldă.

SACET singura soluție

Suntem conștienți că pentru o mică parte din imobilele noi sau vechi, există soluții care ajută la scăderea consumului energetic din rețeaua centralizată: încălzirea apei de la soare, pompe de căldură, posibil ceva soluții geotermale și sunt convins că este bine ca acestea să fie puse în practică cât mai repede.

Problema majorității celor 565.000 de apartamente nu ar fi rezolvată cu toate soluțiile verzi existente sau viitoare, așa că numai acest sistem centralizat de producție, transport și distribuție de energie termică va rezolva problema.

Astăzi nu avem în adevaratul sens al cuvantului SACET. Vedem de mulți ani că în presă apar fel de fel de teme de scandal între cei doi jucători pe piața de energie termica: producatorul ELCEN (sub Ministerul Energiei) și RADET, astazi Termoenergetica (sub Primăria Generală și Consiliul General). În primul rând ambele, de-a lungul timpului au avut un management politizat și extrem de prost, ambele ajungând în faliment (RADET, cu datorii către ELCEN DE aproximativ 1.000.000.000 euro), aproape de faliment (Termoenergetica, cu datorii către ELCEN de aproximativ 600.000.000 lei) sau în procedură de insolvență (ELCEN, care având creanțele enumerate mai sus, nu a reușit să-și plătească furnizorii și datoriile către stat).

Când spunem un miliard de euro, trebuie să avem o imagine asupra a ceea ce înseamnă: reprezintă aproape 0,5% din PIB-ul României. Adică prostul management al Primăriei Generale și RADET – Termoenergetica au creat datorii pentru toți românii și care afectează PIB-ul unei țări. Sunt convins că nu va răspunde nimeni!

O parte din acestea sunt penalități, penalități la penalități, penalități la penalități la penalități. Statul este dator la stat și se autopenalizează. Realizează toată lumea ce inepție legislativă avem. Realizează toată lumea unde duce incompetența.

Și că tot am amintit de legislație, avem două legi importante care nu se respectă: Legea 51 / 2006 a serviciilor comunitare de utilități publice și Legea 325 / 2006 a servicilui public de alimentare cu energie termică. În ambele se spune clar că alimentarea cu energie termică trebuie să se afle într-o singură entitate ce se află în subordinea administrației locale.

Pe lângă acestea mai avem din 2018 și o Strategie de Alimentare cu Energie Termică a Bucureștiului (elaborată de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice) în care se explicitează, la pagina 10, realizarea unirii ELCEN SA cu RADET, azi Termoenergetica.

Ce trebuie să se întample cât se poate de repede? Ministerele care se ocupă cu formalitățile pentru ieșirea din insolventă a ELCEN să termine ce au început, deoarece orice firmă aflată în această procedură este considerată nebancabilă, adică nu poate accesa fondurile europene sau mai puțin doritele împrumuturi. Primăria Generală trebuie să demareze formalitățile pentru achiziționarea ELCEN și procedura de fuziune a celor două entități: ELCEN și Termoenergetica.Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro