Sari direct la conținut

„Realizările” energetice ale „Nenumitului”

Contributors.ro
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala
Cosmin Gabriel Pacuraru , Foto: Arhiva personala

Este Nenumit deoarece nu merită să i se pronunțe/scrie numele …

S-a „ocupat” de energie din toamna lui 2019 și a fost în patru guverne de atunci, asta însemnând că de patru ori a promis diverse în cele patru Programe de Guvernare ce au trecut de Parlament. A promis și nimeni nu l-a tras la răspundere pentru majoritatea promisiunilor care nu au fost duse la îndeplinire.

Cea mai mare nerealizare este Strategia Energetică.

Nu este de înțeles cum Romania a reușit să nu-și traseze viitorul industriei energetice naționale de peste 15 ani. Evident că Nenumitul nu este singurul vinovat, culpa împărțindu-se între toți miniștrii și secretarii de stat ai energiei pe care i-a avut România din 2008 până acum. Dacă unii s-a retras, pe alții îi găsim în înalte funcții (a se citi sinecuri) în diferitele companii naționale din energie, de unde conform declarațiilor de avere, încasează o grămada de bani. Totusi, Nenumitul „a tronat” cei mai mulți ani în fruntea industriei energetice românești, de la Revoluție încoace.

Dacă nu ar fi existat scandalul CNCIR, în care s-ar fi delapidat mulți bani și se spune că nu a fost semnată hotărârea cu noua organizare a Guvernului Câțu până cand CNCIR nu a fost trecut în subordinea Ministerului Energiei, probabil că personajul nu ar fi lăsat nici azi hățurile ministerului. (Daca doriți să aflați mai multe detalii despre personajele vesele ale poveștii, dialogurile spumoase și despre derularea „acțiunii” , accesați linkurile de aici, aici, aici sau aici.)

A doua mare nerealizare se numește Iernut.

Situația viitoarei noi centrale de la Iernut a rămas mai încâlcită și mai scumpă decat a mostenit-o. Ce bine ar fi prins cei 430 de MW securitari în perioada scumpirilor din 2020 (anul în care ar fi trebuit să fie dată în folosință pe 31 ianuarie) sau în această perioadă, după ce au fost închise câteva capacități mari pe cărbune.

Rămânând în ograda Romgaz, nu trebuie să uităm de retragerea acestei companii de stat din joint-venture-ul cu companiile de stat din Grecia și Bulgaria care a construit terminalul LNG de la Alexandroupolis în iunie 2020. Și, de asemenea, să nu uităm că rezervele de gaze de la Caragele au rămas la fel de neexptoatate de Romgaz, chit că s-a scris negru pe alb în primul Program de Guvernare Orban: „Încurajarea utilizării gazului natural produs în România la producția de energie electrică și la crearea de produse petrochimice și chimice cu valoare adăugată mare.” (vezi pag 27) și dacă tot ați ajuns la această pagină, să o luăm ordonat cu promisiunile:

O analiză aprofundată a perfomanței financiare și manageriale a companiilor de stat din domeniul energetic care să conducă la depolitizarea și reprofesionalizarea acestora.” Rezultatul este contrar, adică au crescut interimatele din companiile energetice iar sinecurile de partid au explodat.

„Listarea pe piața de capital, în anul 2020, a unui pachet de acțiuni al companiei Hidroelelectrica deținută de stat.” Ministerul Energiei nu a făcut nimic în acest demers, laurii i-a cules Fondul Proprietatea, anul acesta, după listarea cu succes al pachetului său de acțiuni.

Despre „Definirea consumatorului vulnerabil de energie” nimeni nu a auzit ceva, fiind doar un deziderat în primul Program de Guvernare.

Despre „Relansarea programului nuclear, cu o participare activă a companiilor locale, dar și din țări partenere ale României”, nu putem decât să punem întrebarea: cum o companie de câteva ori mai mică decât Nuclearelectrica are participații egale cu singurul producător de energie electrică din nuclear? Asocierea Nova Power and Gas cu Nuclearelectrica s-a făcut în 2022 în firma RoPower SA, cu toate că în 2021 Nova Power a avut pierderi de 28.186.313 lei.

Asocierea s-a făcut pe baza unei licitații? Este posibil ca o companie de stat să se asocieze cu o companie privată care a înregistrat pierderi? Cui prodest?

„Încurajarea producției de energie electrică și termică din surse regenerabile de energie, mai ales în zonele în care nu există o congestie a operatorului de transport.” Prima mea întrebare este dacă dumnealui are vreo idee de cum se obține energia termică din surse regenerabile în marile aglomerări urbane? (lăsăm la o parte vilele, că poate de acestea ar avea habar!) În afară de câteva tranzacții făcute de companiile de stat cu proiecte de parcuri solare sau eoliene (adică au fost cumpărate niște hârtii) nu-mi amintesc să se fi pus în funcțiune vreo capacitate semnificativă din surse regenerabile. De asemenea nu putem să nu amintim de megalomania proiectului offshore cu eoliene despre care am scris aici.

În 2021 a plecat Ludovic Orban și a venit Florin Câțu. Nerealizarile din Programul de guvernare anterior raman valabile până în 2023 cand „Nenumitul” a plecat din Guvern. Programul Guvernului Catu, urmat de Progamul Guvernului Nicolae Ciucă, mai adaugă puncte în lista de nerealizări. Strategia Energetică rămâne în continuare în aer! Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro