Sari direct la conținut

Hotnews publică puncte de vedere diferite despre ”momentul Coldplay”: Poți să huidui la un concert, dar să nu fii rasist

HotNews.ro
Hotnews publică puncte de vedere diferite despre ”momentul Coldplay”: Poți să huidui la un concert, dar să nu fii rasist
Artistul Babasha a fost invitat să cânte la concertul Coldplay

„Am trăit cu toții un episod de război român-român, pe libretul certitudinilor fiecăruia dintre noi”, a scris jurnalistul Cătălin Tolontan în HotNews.ro. Un alt editor al ziarului, Gabriel Bejan, crede altceva despre ce s-a întâmplat miercuri pe arena națională, când un cântăreț de manele a fost huiduit. HotNews.ro consideră că este de datoria sa să prezinte puncte de vedere diferite asupra unui eveniment care suscită enorm interes public.

În 1965, pe scena celebrului festival de folk din Newport, Bob Dylan a fost huiduit de o mulțime consternată: la un eveniment unde toate chitarele trebuiau să fie acustice, echipa celebrului artist tocmai începuse să-și monteze sculele electrice pe scenă. Nu era nimic în neregulă cu Bob Dylan, ci pur și simplu mulțimea a considerat că artistul face ceva inadecvat cu festivalul unde trebuia să evolueze.

Mi s-a părut relevant exemplul de mai sus în contextul în care astăzi discutăm cu patimă în România despre faptul că o parte a publicului de la concertul Coldplay l-a huiduit pe artistul român Babasha, invitat pe scenă să cânte o manea.

Scurtă istorie a unui gest sanitar: huiduiala

Bob Dylan în 1965, împreună cu Joan Baez. FOTO: T Dixon / News Licensing / Profimedia

Oamenii huiduie de sute de ani. De exemplu, cuvântul englezesc „boo” a început să fie folosit începând cu secolul 19, exact cu acest înțeles „sunetul scos de mulțimea nemulțumită de ceva anume”.

Se huiduie pe stadion, de regulă, echipa adversă, dar se huiduie și la adunări mai selecte. În 1997, geniul din tehnologie Steve Jobs a fost huiduit la MacWord Expo atunci când a anunțat un parteneriat cu Microsoft. 

Mai des sunt huiduiți politicienii. Cum s-a întâmplat în România, tot pe Stadionul Național, în 2018, când fosta primăriță a Capitalei, Gabriela Firea, i-a înmânat cheia orașului proaspetei câștigătoare de la Roland Garros, Simona Halep.

Fiind vorba despre un politician, nimeni nu a scris atunci că gestul mulțimii este nepoliticos.

Ce puteau să facă: să trimită un e-mail?

Gabriela Firea pleacă de pe Arena Națională după ce a fost huiduită de public. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Aseară, o parte din cei 50 de mii de spectatori care au venit la concertul trupei Coldplay și-au manifestat nemulțumirea față de prestația artistului Babasha și l-au huiduit.

Ce ar fi putut să facă să-și exprime punctul de vedere? Să-i trimită un e-mail lui Chris Martin de la Coldplay? Sau să comenteze pe Youtube, la melodiile artistului?

Poate ar fi fost mai de bun-simț ca oamenii să tacă la concert, pentru că și tăcerea este un mesaj, unul mai subtil. Și să se exprima apoi pe Facebook.

Dar, hei, cine suntem noi, să le spunem oamenilor cum să se comporte când nu le place ceva?

Problema începe însă după ce au început să curgă acuzațiile de rasism. Sociologul și activistul pentru drepturile romilor Gelu Duminică a scris pe Facebook:

„Bineînțeles că după eveniment cei care au huiduit se duc să mănânce o șaorma cu de toate și să bea o bere la Hanu Drumețului. Bre, asta e România în toată splendoarea ei!”.

Statistic, e foarte probabil ca mulți dintre cei cărora nu le plac manelele să nu mănânce deloc șaorma. Unii pot fi chiar vegetarieni. Se pot simți jigniți de afirmațiile activistului pentru drepturile romilor.

Dar, hei, cine suntem noi să judecăm opiniile oamenilor de pe Facebook?

S-a scris și despre războiul româno-român, iar Facebook-ul e plin de acuzațiile de rasism.

Rasismul ar fi de vină pentru că o manea a fost huiduită pe scenă. Posibil ca unii dintre ei să fie rasiști. Dar nu putem generaliza.

Babasha a ieșit azi cu o reacție pe TikTok în care a spus că „Pentru cine nu înțelege încă treaba asta, maneaua este rău famată doar din cauza rasismului, nu din cauza muzicii în sine (…) Pentru că uitați, străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază”.

Să nu le spunem oamenilor ce trebuie să asculte

Adevărul este că sunt foarte multe locuri în București unde poți asculta manele. Sunt multe cluburi și evenimente dedicate acestui gen muzical. Sau pur și simplu e suficient să te plimbi prin cartiere, sau să aștepți la semafor. 

Multora nu le plac manelele, dar cine suntem noi să le spunem oamenilor ce să asculte?

Într-o seară fierbinte de iunie, niște plătitori de bilete la concert și-au manifestat nemulțumirea pentru prestația unui artist. Așa cum au făcut și plătitorii de bilete de la festivalul din Newport din 1965.

Dacă Bob Dylan s-a comportat inadecvat la un concert folk, de ce nu putem crede că și Babasha poate fi inadecvat la un concert Coldplay?

Și asta nu-i face neapărat rasiști pe cei nemulțumiți. 

INTERVIURILE HotNews.ro