Sari direct la conținut

Teleleu.eu, Elena Stancu și Cosmin Bumbuț. Cum să faci din dragostea ta o eternă călătorie. Și o expoziție de vizitat în Noaptea Muzeelor

HotNews.ro
Elena și Cosmin, Foto: Cosmin Bumbuț
Elena și Cosmin, Foto: Cosmin Bumbuț

Ei sunt Teleleu. Elena Stancu și Cosmin Bumbuț. Și iubirea lor a poposit în țară. Se poate vedea într-o expoziție foto. Se numește “Sezonierii” la Muzeul Țăranului Român (curator: Bogdan Iancu). Expoziția (10 mai-9 iunie) este cu fotografiile lui Cosmin despre culegătorii români de mere din Marea Britanie, culegătorii de căpșuni din Spania și culegătorii de legume din Germania. Dar ce-ar fi aceste poze fără iubirea dintre Cosmin și Elena? Citiți cea mai frumoasă știre a săptămânii.

N-o să vă vină să credeți. De zece ani Elena și Cosmin umblă într-o rulotă. Iubirea lor umblă într-o rulotă prin toată Europa.

Câți dintre noi am rezista atâta amar de timp împărțind cu celălalt o bucată de loc? Câți? În rulotă, de un timp deja, este și cățelușa Tina, o pacoste și o provocare. Unde să mai ai loc să-ți întinzi picioarele, să mai spui o vorbă, din cauza unui petic de câine? Uite cam așa este în rulotă. Iubire, n-are cum să fie altfel, nu?

Repet, câți dintre noi și-ar face casă din praful de pe drum? Câți dintre noi și-ar găsi liniștea în zgomotul autostrăzilor? Câți?

Elena și Cosmin asta fac de zece ani. Cu ce se ocupă? Cu jurnalism. Au “înghețat” într-un proiect.

Sau mai bine zis noi, ăștia cu case, am umblat nebuni după prostii vopsite, ei au căutat și descoperit unde se află viața. Ei documentează, scriu, fotografiază viața de fiecare zi a românilor plecați în lumea largă, în numele unei pâini albe pe care n-o găsesc în România.

De cele mai multe ori cina lor de lux este uite așa, într-o livadă de peri, pe o masă făcută din paleți:

Și când au drum spre București, ca să facă expoziție din viața ta, din iubirea ta, ce fac?

“Venim la București. Am împrumutat valize de la o familie de români din Bruxelles, unde parcăm și redacția (rulota, n.r.), am lăsat-o pe Tina la altă familie de români, iar noi avem avion astă seară, la ora 7.” (postare Facebook Elena Stancu)

Și aici, în București, uite povestesc expoziția, la Exarhu, Rock FM:

Nu știu dacă mă fac înțeles. Elena și Cosmin povestesc lumile altora, ale celor care vor să-și facă viața mai bună.

Nu numai că trăiesc ei doi între pereții unei rulote, nu. Mereu și mereu trăiesc printre români ca ei, care riscă, se aventurează. Români care-și riscă pruncii doar pentru a avea aceștia un viitor mai bun. Români, sărăciții acestei Românii care nu are ochi pentru ei. Sărăciți, dar atât de bogați în suflet încât să se aventureze într-o lume străină, atât de bogați în mintea lor încât să înțeleagă o lume întreagă. Elena și Bumbuț în aceste lumi trăiesc. Și numai dragostea, cred eu, îi poate ține în acest greu al fiecărei zile. Greu de dus banalul zilnic al altora, greu de ascultat cenușiul și deznădejdea cu zaț a altora.

Unii stau câteva luni, de Crăciun, de obicei acasă. Muncesc în străinătate ca să trăiască decent în România.

Nu văd marea deși ea e la câțiva kilometri. Muncesc până când soarele face munca imposibilă. Mănâncă din bucate aduse de acasă. Zeci de kilograme de carne congelată, de conserve, puse pe autobuz. Nu merg la supermarket, iar când merg își iau chestii ieftine, își fac calcule eronate, uite cum a fost un român care săptămâni a mâncat pâine cu Nutella până s-a îmbolnăvit.

Elena și Cosmin depind și ei de fructul pe care-l culeg.

De povestea pe care o pun în unda cititorilor lor de pe teleleu.eu. Riscă, nu? Au și un fel “de a culege” fructele muncii lor. Trimit câte o “carte poștală” celor care-i ajută să țină sus steagul jurnalismului, călătoriei, riscului, aventurii, dragostei.

104 fotografii, dintre 2019-2022. Bune de văzut astăzi în Noaptea Muzeelor

Muzeul Național al Țăranului Român, sala Irina Nicolau, expoziția „Sezonierii”. Fotografiile lui Cosmin Bumbuț cu muncitorii migranți din Spania, Anglia și Germania.

Capitol din proiectul despre românii plecați. Curator: Bogdan Iancu Poveștile muncitorilor migranți documentate în ultimii 5 ani de activitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro