Sari direct la conținut

​DOCUMENT Guvernul Orban II vrea finalizarea rapidă a legii privind desființarea Secției de investigare a magistraților – program de guvernare

HotNews.ro
Cabinetul Orban, Foto: gov.ro
Cabinetul Orban, Foto: gov.ro

Finalizarea rapidă a proiectului de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, în urma unei dezbateri cu reprezentanții magistraților, CSM, ai asociațiilor profesionale, ONG-urilor și cu reprezentanții Parlamentului, este una dintre promisiunile din programul de guvernare al Guvernului Orban 2, depus luni la Parlament.

În document, se reiau de asemenea, politici propuse în programul de guvernare cu care Ludovic Orban a venit în Parlament în noiembrie, respectiv modificarea Codurilor Penale și a legilor justiției. Astfel, ministrul justiției anunță constituirea în acest sens a două grupuri de lucru extinse alcătuite din reprezentanți ai Ministerului Justiției, și în care vor fi invitați reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, asociațiilor de magistrați, societății civile, Facultăților de drept și ai Parlamentului.

De asemenea, în documentul depus la Parlament se menționează, printre măsurile pe termen scurt, implementarea programului de asistență oferit prin Mecanismul Financiar Norvegian, prin care este avută în vedere crearea a 1.400 locuri noi de cazare, în valoare estimată de 21.007.300,00 euro și 100 locuri de cazare modernizate, în valoare estimată de 1.040.193,00 euro, alocarea de fonduri de la bugetul de stat (efortul pentru perioada 2020-2025 pe bugetul de stat este estimat la 100.340.995,0 euro, în vederea creării 4.725 locuri noi de cazare şi modernizarea a 969 locuri de cazare) precum și de obținerea unui împrumut de la o Instituție Financiară Internațională pentru construirea a două noi penitenciare (în valoare de 177.000.000 euro).

Alte măsuri propuse:

  • Inițierea măsurilor pentru realizarea în cadrul Ministerului Justiției a unui registru al sancțiunilor existente în România.
  • Măsuri pentru corelarea simplificării legislației cu măsuri antifraudă și sistematizare legislative.
  • Inițierea (alături de MAI) a unui proiect pilot pentru monitorizarea persoanelor supuse unui ordin de protecție emis pentru cazuri de violență în familie.
  • Sprijinirea proiectului de lege aflat în dezbaterea Parlamentului privind statutul grefierilor.
  • Inițierea (alături de MAI și Ministerul Educației) a unei campanii de comunicare publică pentru conștientizarea pericolului consumului de droguri și stoparea acestuia în școli.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro