Sari direct la conținut

​DOCUMENT Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională ordonanța pentru anticipate

HotNews.ro
Renate Weber, Foto: Hotnews
Renate Weber, Foto: Hotnews

​Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, motivând că aceasta încalcă o serie de prevederi constituționale și nu respectă recomandările Comisiei de la Veneția în materie electorală.

În primul rând, Avocatul Poporului susține că reglementările electorale trebuie făcute de Parlament, nu de guvern care are competență în organizarea alegerilor și reglementarea normativă a măsurilor care se impun cu această ocazie, nu în stabilirea sistemului electoral.

CONSULTĂ AICI SESIZAREA AVOCATULUI POPORULUI

Avocatul Poporului notează în sesizarea la CCR că modificarea legislației în materie de alegeri parlamentare prin ordonanța de urgență survine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului parlament și la mai puțin de 9-10 luni până la organizarea la termen a următoarelor alegeri parlamentare. În cazul organizării anticipatelor, acest termen este redus la 3-4 luni, se arată în sesizare.

Astfel, susține Avocatul Poporului, sunt încălcate recomandările Comisiei de la Veneția potrivit cărora schimbările legislative trebuie evitate cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Avocatul Poporului mai constată faptul că, prin ordonanța de urgență s-a păstrat sistemul de vot pe liste județene de candidați, dar s-a acordat posibilitatea de exprimare a votului oriunde pe teritoriul țării.

Potrivit sursei citate, o asemenea prevedere afectează dreptul de vot și dreptul de a fi ales, deoarece posibilitatea cetățenilor de a-și exercita dreptul de vot la orice secție de votare, indiferent de circumscripția electorală, conduce inclusiv la distorsionarea rezultatelor alegerilor prin alterarea voinței politice, exprimate prin vot, a cetățenilor circumscripțiilor electorale, al căror număr stă la baza calculului normei de reprezentare, respectiv ale căror voturi ar trebui să asigure reprezentativitatea Parlamentului. „Astfel, există posibilitatea teoretică ca un număr de voturi exprimate într-o circumscripție electorală să fie mai mare decât numărul cetățenilor rezidenți, ajungându-se la situația în care norma de reprezentare va deveni ineficientă, fapt ce va determina lezarea dreptului de a fi ales al candidaților la alegerile parlamentare”, se mai arată în sesizarea Avocatului Poporului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro