Sari direct la conținut

Iohannis, câștig de cauză la Curtea Constituțională pe sesizarea privind învăţământul online UPDATE

HotNews.ro
Iohannis, câștig de cauză la Curtea Constituțională pe sesizarea privind învăţământul online UPDATE

Curtea Constituţională i-a dat câștig de cauză președintelui Klaus Iohannis, care a sesizat CCR privind neconstituţionalitatea unei legi iniţiate de PSD. Actul normativ prevede că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura şi online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii au decis că Legea pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 este neconstituţională, în ansamblul său. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Actul normativ, în forma transmisă la promulgare de către Parlament în 23 aprilie, completează Legea Educaţiei Naţionale pentru a crea cadrul normativ în baza căruia activităţile din învăţământul preuniversitar şi universitar să se poată desfăşura şi online. Legea a fost adoptată decizional de Senat în 15 aprilie, după ce a trecut de Camera Deputaţilor fără dezbatere şi vot.

În sesizarea de neconstituţionalitate depusă la CCR, preşedintele Klaus Iohannis susţine că proiectul de lege a fost modificat în Senat fără să fie analizate aspecte importante, precum modul de desfăşurare a activităţii educaţionale sau organizarea examenelor de admitere pentru anul universitar 2020-2021, ceea ce contravine Constituţiei.

Preşedintele Iohannis precizează în sesizare că propunerea legislativă iniţiată de 29 de senatori PSD conţinea un singur articol şi avea ca obiect de reglementare exprimarea rezultatelor evaluării, după cum urmează: la nivelul ciclului de achiziţii fundamentale (clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a) prin nivelul atins, referitor la gradul de însuşire a competenţelor – în scopul eliminării presiunii notării asupra elevilor/părinţilor; la nivelul claselor a III-a şi a IV-a prin note de la 1 la 10 (în scopul familiarizării elevilor de vârstă şcolară mică cu specificul evaluării din ciclul gimnazial); la nivelul ciclului gimnazial secundar şi în învăţământul terţiar nonuniversitar, prin note de la 1 la 10 sau prin punctaje, în mod similar testelor internaţionale.

„Concluzionând, în cazul de faţă, Senatul, adoptând în calitate de Cameră decizională Legea pentru completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, a sustras dezbaterii şi adoptării primei Camere sesizate toate completările, care vizează aspecte importante ale legii, precum modul de desfăşurare a activităţii educaţionale ori organizarea examenelor de admitere pentru anul universitar 2020-2021, ceea ce contravine art. 61 alin. (2) şi art. 75 alin. (1) din Constituţie”, subliniază Iohannis în sesizare, apreciind că această lege încalcă principiul bicameralismului.

El a cerut CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că actul normativ este neconstituţional în ansamblu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro