Congres PSD în atmosferă tensionată. Liberalii îl răzbună pe Teodorovici și îi strică lui Ciolacu ziua validării ca lider al PSD
Social-democrații își aleg sâmbătă, în congres extraordinar, o nouă conducere. Alegerile interne din PSD sunt lipsite de miză după ce în cursa pentru funcția de președinte s-au depus doar două candidaturi: Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici. După nouă luni de interimat la șefia partidului, Marcel Ciolacu urmează să fie validat fără emoții în funcția de președinte al PSD. Atmosfera înainte de congres este una tensionată, în contextul în care demersul privind moțiunea de cenzură și înlăturarea Guvernului se află în impas după ce liberalii au început racolări la nivel parlamentar.
În plină pandemie de coronavirus, congresul social-democrațiilor se va desfășura online din cauza restricțiilor privind întrunirile publice. Mai exact, liderii PSD care vor ține discursuri se vor afla la Palatul Parlamentului, iar delegații social- democrați îi vor urmări online și vor vota fizic.
Fiecare județ va avea alocat un număr de delegați care vor fi prezenți fizic în săli (maxim 20 de persoane în sală) puse la dispoziție de organizațiile locale. Astfel, social-democrații vor urmări online discursurile și vor vota clasic noua echipă de conducere.
PNL a depus vineri la Curtea Constituțională o contestație privind moțiunea de cenzură, iar Comitetul Executiv al PSD a amânat decizia în privința datei la care să se voteze aceasta. În spatele ușilor închise, liderii PSD au decis să amâne o decizie în acest sens până după ce va fi validată noua conducere a partidului. La finalul ședinței, Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu are suficiente voturi de a trece această moţiune de cenzură și că negociază în acest moment voturi pentru susținere.
În calitate de candidat la șefia PSD, Marcel Ciolacu miza pe succesul moțiunii de cenzură, care l-ar fi legitimat în fruntea partidului. Pierderea voturilor în Parlament pentru înlăturarea Guvernului Orban îi afectează imaginea chiar în ziua congresului.
Actual președinte interimar al PSD și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, candidează la congresul extraordinar cu o echipă formată din doi prim-vicepreședinți, un secretar general și opt vicepreședinți regionali.
În urmă cu nouă luni, Ciolacu, susținut de Paul Stănescu, a preluat de la Viorica Dăncilă conducerea interimară a PSD. Din postul de președinte al Camerei Deputaților, el a încercat să formeze o echipă nouă pentru conducerea partidului, însă fără prea mare succes.
O parte dintre liderii locali i-au cerut să renunțe la candidatura pentru șefia PSD și să-l susțină pe Sorin Grindeanu pentru această funcție. Ionel Arsene, Radu Moldovan, Dumitru Buzatu se numără printre social-democrații care i-au cerut acestuia să facă un pas în spate și să-l lase pe Sorin Grindeanu să candideze.
Susținut de Paul Stănescu, Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Gabriela Firea, Ciolacu a rezistat presiunilor. Pentru a face pace cu oponenții, Ciolacu a anunțat că-l susține pe Vasile Dîncu pentru funcția de președinte al Consilului Național al PSD.
Echipa cu care candidează Marcel Ciolacu:
- Sorin Grindeanu – prim-vicepreşedinte
- Gabriela Firea – prim-vicepreşedinte
Vasile Dîncu – președinte al Consiliului Național
Vicepreşedinţi pe domenii:
- 1. Lia Olguţa Vasilescu – social
- 2. Gabriel Zetea – infrastructură
- 3. Doina Fedorovici – administraţie
- 4. Mihai Tudose – economie
Vicepreşedinţi regionali:
- 1. Claudiu Manda
- 2. Titus Corlăţean
- 3. Daniel Băluţă
- 4. Ionut Pucheanu
- 5. Radu Moldovan
- 6. Laurenţiu Nistor
- 7. Vasile Gliga
- 8. Dragoş Benea
Cu o zi înainte de congres, social-democrații au avut un nou motiv de stres. Tribunalul București a judecat solicitarea lui Eugen Teodorovici de amânare a congresului din 22 august pe motiv că actuala conducere interimară este nelegitimă.
Teodorovici și-a depus candidatura la funcția de președinte al PSD și, în același timp, a făcut o plângere în instanță prin care solicita amânarea congresului din 22 august. Cu o zi înaintea congresului, Tribunalul București i-a respins cererea.
Fost ministru al Finanțelor în Guvernul Dăncilă, Eugen Teodorovici și-a pierdut funcția de președinte executiv al PSD după alegerile europarlamentare, în cadrul Comitetului Executiv în care Marcel Ciolacu și Paul Stănescu – susținuți de liderii locali – au cerut demisia conducerii PSD.