Sari direct la conținut

Negocieri la sânge în Coaliție pentru trei instituții cheie – TVR, SRR și Avocatul Poporului. De ce nu se înteleg PNL, USR-PLUS și UDMR

HotNews.ro
Orban, Citu, Kelemen, Barna, Foto: AGERPRES
Orban, Citu, Kelemen, Barna, Foto: AGERPRES

Revocările din funcții ale șefilor de la TVR, Radio și Avocatul Poporului anunțate drept prioritare pentru Coaliție sunt tărăgănate în Parlament. Motivul întârzierii îl constituie neînțelegerile din Coaliție privind împărțirea funcțiilor. Potrivit surselor HotNews.ro, negocierile s-au blocat în urma neînțelegerilor dintre PNL și UDMR. La mijlocul lunii februarie președintele PNL, Ludovic Orban anunța că schimbarea șefilor celor trei instituții este prioritate pentru Coaliție, iar situația trebuie tranșată rapid.

La ședința Coaliției programată luni trebuia discutată situația revocărilor și numirilor noilor șefi ai TVR, SRR, Agerpres și Avocatului Poporului. Mai exact, liderii Coaliției trebuiau să-și impartă șefia celor patru instituții însă subiectul a fost amânat pentru o dată ulterioară.

Amânarea are legătură cu faptul că prioritară era dezbaterea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) dar și cu faptul că cele patru partide nu au reușit să ajungă la un consens privind împărțirea funcțiilor.

Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că PNL dorește să obțină șefia TVR, dar și cea a Avocatului Poporului, USR dorește conducerea Radioului. Liberalii le-ar fi sugerat partenerilor de la UDMR să preia șefia Agerpres, propunere refuzată de aceștia. UDMR își dorește să fie partener cu drepturi depline la masă negocierilor și solicită fie conducerea Avocatului Poporului, fie cea a radioului public.

De altfel, în bucătăria internă a partidelor de Coaliție au fost vehiculate nume care ar putea fi promovate pentru cele patru instituții cheie. La TVR, potrivit surselor citate, președintele Klaus Iohannis dorește să o propună pe Mădălina Dobrovolschi. Un alt nume apărut la bursa zvonurilor și care își dorește să fie director general al TVR este cel al Monicăi Ghiurco reprezentantă a salariaților în CA al TVR.

Pentru șefia Societății Radio, Dacian Cioloș intenționează să-l propună în cadrul Coaliției pe Gabriel Basarabescu (angajat al SRR și membru în Consiliul de Administrație din partea angajaților), dar USR nu este dispus să cedeze numirea partenerului de la Plus. USR îl susține pe Liviu Popescu ( a lucrat în TVR , Digi24, BBC) pentru fotoliul de la SRL. Șansele sunt în favoarea USR -ului.

UDMR dorește o funcție de conducere relevantă, mai exact șefia Avocatului Poporului (numele lui Eckstein Kovacs a fost vehiculat) sau a Radioului Public.

„Revocarea Avocatului Poporului are puține șanse de a fi pusă în aplicare. Se caută încă motive întemeiate care să stea la bază unei decizii în acest sens. Noi dorim să fim considerați parteneri cu drepturi egale pentru că la fel ca și PNL și USR, voturile noastre contează în Coaliție și fără voturile noastre nu ar trece legi importante”, au explicat surse din interiorul UDMR, pentru HotNews.ro.

Care este stadiul procedurii pentru revocarea șefiilor de la TVR, SRL și Avocatul Poporului

În urmă cu trei săptămâni, președintele PNL Ludovic Orban anunța că Birourile Permanente ale Parlamentului au dat un termen de două săptămâni comisiilor de Cultură să se pronunțe asupra rapoartelor de activitate ale TVR și SRR pe 2019, mai exact până pe 1 martie, astfel încât acestea să poată fi supuse votului plenului și respinse.

Contactat de HotNews.ro, președintele Comsiei de Culturi din Camera Deputaților, Iulian Bulai, a explicat că rapoartele de activitate ale celor două instituții nu au putut fi dezbătute, iar procedura a fost întârziată din cauza lipsei unui aviz din partea comisiilor de buget reunite ale Parlamentului.

„Pentru a începe dezbaterea pe rapoarte aveam nevoie de un aviz al comisiilor de buget finanțe reunite. L-am informat pe președintele Camerei Deputaților și urmează să cel mai probabil, marți să fie o ședință a conducerii celor două Camere care să convoace cele două comisii. Mai devreme de săptămâna viitoare nu se pot dezbate cele două rapoarte la comisiile de Cultură reunite”, a explicat Bulai.

Procedural avizul comisiilor de buget finanțe este unul consultativ și se poate da rapid, fără a fi necesare dezbateri pe rapoarte. Comsiile de cultură ale Camerei Deputaților și Senatului sunt cele care au dreptul de a recomanda plenului respingerea rapoartelor de activitate ale TVR și SRR. De precizat este că, potrivit procedurii, dacă raportul de activitate al celor două instituții este respins, conducerile sunt demise.

Coaliția PNL-USR-PLUS și UDMR deține majoritatea atât în conducerea Paralamentului cât și în comisiile de specialitate unde are loc dezbaterea și adoptarea rapoartelor.

În ceea ce privește procedura de revocare a Avocatului Poporului, Ludovic Orban anunța pe 16 februarie că a sesizat comisiile juridice pentru a elabora un raport în acest sens. Funcția e deținută în prezent de Renate Weber, care a fost atacată de PNL pentru sesizarile pe actele normative emise de guvern în perioada stării de urgență și stării de alertă.

„În termen de două săptămâni comisiile trebuie să prezinte un raport plenului, a declarat Ludovic Orban pe 16 februarie.

Raportul care ar trebui elaborat de către comisiile juridice reunite nu a fost nici măcar început. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că juriștii USR și PNL caută motivele care să stea la baza revocării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

„În următoarea perioadă, cel mai probabil săptămâna viitoare, dacă va exista o întelegere politică în Coaliție pe împărțirea funcțiilor, ar putea fi propus spre dezbatere comisiilor de către parlamenatarii PNL, USR un astfel de raport, au explicat sursele HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
cmariusalin • 2021-03-08 20:30:27
doamne apara si pazeste e o institutie vitala cu multiple atributii, prea importanta pentru cei 6% minoritari
10 8
POMPIERUL • 2021-03-08 20:57:16
din functie ti s-au parut a tine cu POPORUL???? Poate sa numeasca si un martian ca tot DEGEABA. Acolo-i pus unul sa-i scoata pe politicieni si acolitii lor basma curata.
6 11
Mihail1 • 2021-03-08 21:32:34
Nu de alta dar cand se ard tone de gunoaie extrem de daunatoare noapte de noapte langa orase ca Bucuresti, Craiova iti dai seama ca aerul e cel mai important lucru.
2 6
vasile • 2021-03-09 00:07:03
pai o sa se autosesizeze zilnic pe cazuri de biete minoritati persecutate de faptul ca ardealul e romanesc
2 1
bogdan1477 • 2021-03-08 21:34:03
Eu sunt convins ca UDMR nu e capabil sa puna intr-o asemenea functii monstruozitati gen Ciorbea sau Weber.
4 11
Tayen • 2021-03-08 22:05:55
păi nu au votat cot la cot cu ăia de i-au pus pe ciorbea și weber? că doar au fost la guvernare mereu, cu toți.
5 7
bogdan1477 • 2021-03-08 22:47:00
Eu tin minte ca PSD + ALDE aveau siguri vreo 60% din parlament, nu inteleg de ce ar fi avut nevoie de UDMR. Ai vreun link care sa dovedeasca afirmatia?
2 2
Tayen • 2021-03-09 10:09:29
Greu, greu....
2 0
bogdan1477 • 2021-03-09 11:58:04
Dupa ce termini cu glumitele de curtea scolii: Ai vreun link care sa dovedeasca afirmatia? Sau capacitatea ta de argumentatie se reduce la 3 misto-uri de baieti de dupa blocuri?
0 1
Leul in iarna • 2021-03-09 13:58:23
domnul Peter Eckstein-Kovacs a demonstrat de-a lungul timpului că este un om corect și pregătit profesional. Și chiar un bun cetățean român...
1 4
Ochii_pe_voi • 2021-03-08 20:34:03
actul III
11 13
bogdan1477 • 2021-03-08 21:35:08
... De ce ciolaniada? Sunt functii politice si fiecare tabara vrea sa-si negocieze felia ei de putere. E natural sa se intample asha intr-o democratie.
4 6
imi_pasa_de_romania • 2021-03-08 22:41:14
Dar nu are cum sa nu te amuze tupeul si narcisismul: "Noi dorim să fim considerați parteneri cu drepturi egale pentru că la fel ca și PNL și USR, voturile noastre contează în Coaliție și fără voturile noastre nu ar trece legi importante" Mie imi suna mai mult a amenintare sau ultimatum decat ca ar scoate ochii. Tot asa eroi erau si cand votau cot la cot cu Dracnev si Tradiceanu.
2 3
newlook • 2021-03-09 00:23:43
O-S-U-L !

Eu chiar ma bucur ca astia schimba tot - cum vor!

Daca erau pesedoii la putere, astia de acum urlau de mama focului (si de "dragul bietei tarisoare") ca vor concurs, competenta, apolitism, etc. Acum, ca ei sunt la putere, toate astea nu au nicio valoare.*

E chiar foarte bine: Uraganul perfect e in formare (are toate ingredientele).

Pungusor Ban l-a pus pe un prieten de ONG nu's'ce director prin administratia Primariei Bucuresti (articolul de acum cateva zile). Fara concurs, fara nimic, c-asa au vrut muschii lui Pungusor Ban.
(Cu ocazia asta sa aplaudam primul job al oengistului de 40 de anisori #rezist)

Boii aia de la pesedeeeee, cand vor veni din nou la putere (dupa cum merg lucrurile, foarte curand!), in loc sa faca la fel, sa zboare a doua zi toti #rezistii, vor dansa perinita, sa le faca (chiar si atunci) pe plac #rezistilor.
3 6
bogdan1477 • 2021-03-09 11:59:56
Asta e stilul de negociere al UDMR. Ei pot oricand ameninta ca pleaca in opozitie daca nu primesc ce vor. Iar PNL si USR (mai ales PNL) nu prea au de ales.
1 1
galeo • 2021-03-09 02:42:08
Exista instituții care sa se opună altor instituții. Uite in SUA Trump nu a putut să își impună tâmpeniile datorita altor instituții care i s-au opus. In Romania Werner vrea hegemonie, toți să îl laude și să îi execute ordinele.
2 3
bogdan1477 • 2021-03-09 12:01:58
Da' cand nen'tu Dragnea a impus si sefii TVR si avocatul poporului, de ce nu ai venit cu exemple similare? Ce sa zic, acu cand sunteti in opozitie va apucati voi, ciuma rosie, care ati comis atrocitati greu de imaginat timp de 3 ani, sa predati deontologie!
2 3
ZVrk • 2021-03-09 12:28:05
Dragnea a fost mizerabil ca si-a impus slugile la tvr si av.. Acum ca a venit orban/catzu si fac la fel se cheama normalitate? Asta inseamna reforma si progres? A, scuze, maxim ce poti pricepe e "ciuma rosie". Nu ca ai stii ceva de ciuma rosie, e doar reflexul pavlov, auzi factorul declansator si latri!
3 2
transpenibilus • 2021-03-09 13:42:32
#dublamasura a la #ciumarosie Cand dragnia politiza tvr aplaudai si cu urechile, acuma deodata politizarea nu mai e buna...
2 2
bogdan1477 • 2021-03-09 21:57:09
De exemplu USR vrea sa puna la Radioul public pe unul macar decent: https://www.g4media.ro/surse-propunerea-usr-plus-la-sefia-radioului-public-liviu-popescu-fost-producator-bbc-romania-si- tvr.html Ala numai sluga USR nu e. Iar radioul pre-Dragnea avea emisiuni super faine, mica parte din ele inca mai sunt si acum. Oricum, a-i lasa pe astia de acum in mod clar nu e o solutie, daca asta vrei tu sa sugerezi.
0 0
transpenibilus • 2021-03-09 13:41:10
Viermus, te-a reactivat si pe tine #ciumarosie?
2 1
GemstonePig • 2021-03-08 20:57:05
https://lege5.ro/gratuit/gmzdcojygi/hotararea-nr-32-2012-pentru-revocarea-domnului-gheorghe-iancu-din-functia-de-avocat-al-poporului Sa copieze de acolo si pentru ca legea a trecut de CCR madam weber ar avea ZERO sanse sa ramana nerevocata.
6 1
2021-03-08 21:20:19
6 5
Harald2 • 2021-03-08 21:25:42
cu greu s-ar putea gasi propuneri pentru candidati care sa aiba un deficit de calitati mai mare decat actualele persoane care detin functiile. In cazul SRR nu ma pot pronunta, dar s-au pastrat cel putin cateva emisiuni care sunt realizate la un standard ridicat de calitate (meritul fiind ca acestea nu au fost desfiintate de actuala conducere). Idem Agerpres.
2 5
un domn • 2021-03-08 21:34:06
Antena trei si Rtv asteapta sa fie Inchise!
2 11
cucuveauamov • 2021-03-08 22:31:35
"Revocarea Avocatului Poporului are puține șanse de a fi pusă în aplicare. Se caută încă motive întemeiate..." asta spune multe despre cum s-a facut dreptate pe meleagurile mioritice
3 8
Kornell • 2021-03-09 19:37:09
cand a fost debarcat avocatul poporului, parca Iancu il chema, a fost "PT CA PUTEAU", un aranjament al majoritatii de atunci PNL-PSD. A urmat debarcarea celor 2 presedinti de camera, Blaga si Anastase urmata de empeachment la Basescu. Repet, totul pentru ca PUTEAU (citat din Ciordache). Ar merita sa li se serveasca acelasi meniu
0 1
galeo • 2021-03-09 02:38:56
Vor să își pună oamenii lor peste tot, absolut nimeni sa nu li se mai poată opune. Nici măcar opoziție nu exista, PSD fiind subordonat lui Werner.
4 3
Koczka • 2021-03-09 08:14:43
Noua și vremelnică putere politică instalată după alegerile din decembrie 2020 ar trebui sa depolitizeze macar acele functii și instituții care teoretic nu fac parte obligatoriu din instituțiile puterii. Cel puțin asta declarau in perioada opoziției. Singura modificare pentru care ar trebui să ajungă la un acord comun ar fi modificarea legilor de funcționare implicit modul de desemnare a conducerii acestor instituții.
2 4
Rescator • 2021-03-09 09:07:44
O soluție ar fi să faceți trei TVR,trei SRR,trei Agerpres și trei Avocați ai Poporului nepăsător și rece.Ideia poate fi implementată și la Agenții,Oficii și alte Orificii,să prindă tot politrucul câte un JOB plătit cu 15.000-30.000 de euroi pe lună.Hai îndrăzniți,ce mare lucru!?
2 4
gibon47 • 2021-03-09 18:44:10
Din partea mea nu aveți decât să vă strângeți de gât unii pe alții, dar nu mai vreau să aud de pupincurista șefă de la TVR și de băboiul de la Avocatul Poporului.
0 1
Criogenum • 2021-03-10 12:01:21
poate trebuie facut un control (audit) si pe la agerpres, unde giboiul pus de PSD a umplut locul de incompetenti, iar succesoarea tine posturile de conducere (care, abuziv, nu sunt scoase la concurs) blocate cu preferatii ei. Dupa schimbari de organigrama fara nr, raportu e cam o functie de conducere la 9 angajati (alo, domnii din Parlament, se aude?) In unele redactii sunt aceiasi sefi si adjuncti si de 15 ani si sa nu credeti ca pe competenta, ci pe pupincurism si securism. Rap de activ prezentate in Parlament sunt facaturi ordinare copy-paste dupa modelul de acum 15 ani, dar Parlamentul le voteaza, le voteaza
0 1
INTERVIURILE HotNews.ro