Sari direct la conținut

Oficial: USR PLUS ar putea susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu

HotNews.ro
Oficial: USR PLUS ar putea susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu

USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, pe care-l acuză că a aruncat țara în criză politică. ”USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare. Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern”, potrivit unui comunicat al formațiunii.

În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru viitorul guvern şi are tot sprijinul partidului pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu.

Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie.

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seară că l-a revocat pe ministrul Justiției,Stelian Ion, care nu a avizat proiectul „Anghel Saligny”. Propunerea de revocare a fost transmisă președintelui Iohannis.

„Nu accept pe nimeni în Guvern miniștrii care să se opună modernizării României. Nu a reușit să se impună în Coaliție, nu a reușit să-și ducă la sfârșit proiectele, un exemplu e desființarea secției speciale. A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu vrei să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului. Nu voi permite ca poporul Român să fie șantajat. Nu accept pe nimeni în Guvern care să șantajeze”, a spus premierul, susținând că=și asumă această decizie.

Florin Cîțu a făcut apel la USR-PLUS să nu iasă de la Guvernare.

Interimar la Justiție va fi Lucian Bode.

Numele lui Stelian Ion a fost vehiculat pentru remaniere în ultimele luni, nemulțumirile nefiind doar din partea lui Florin Cîțu, ci chiar a președintelui Klaus Iohannis.

Pe 4 august, președintele Klaus Iohannis l-a criticat pe ministrul Justiției și i-a reproșat întârzierea în modificarea legilor justiției și eșecul discuțiilor referitoare la desființarea SIIJ.

„Având în vedere de unde am pornit, pot să spun da, coaliția funcționează, dar nu funcționează perfect. Sunt multe lucruri care nu funcționează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desființat. Chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită. Legile justiției… nici nu există un proiect acceptat în coaliție și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri. Sunt și alte și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și discută. Este mult de lucru, dar această formă eu sunt convins că poate să funcționeze”, a declarat atunci Iohannis.

Premierul Florin Cîțu s-a poziționat alături de Klaus Iohannis, susținând că este de acord cu el „cam cu totul” că responsabilitatea pentru blocajul din coaliție legat de legile justiției și de desființarea Secției speciale este a ministrului Justiției. Stelian Ion a reacționat spunând că atât desființarea definitivă a SIIJ, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja realizate dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale. El i-a transmis președintelui „rugămintea” de a se implica în depășirea acestui blocaj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro