Sari direct la conținut

VIDEO Ar trebui să facă și Raluca Turcan un pas în spate în scandalul azilelor groazei? Iohannis: Cred că demisiile politice au fost suficiente

HotNews.ro
Unul dintre azilele groazei, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Unul dintre azilele groazei, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis spune că „demisiile politice” în scandalul privind abuzurile din azile „au fost suficiente” și că este important să fie găsite toate persoanele vinovate pentru „grozăviile” descoperite. Reamintim că PSD i-a cerut luni Ralucăi Turcan să facă un pas în spate după ce, în timpul mandatului său de ministru al Muncii, a acreditat unul dintre azilele groazei din Voluntari.

Aflat la Bruxelles, Iohannis a fost întrebat despre declarațiile PSD, care a cerut și alte demisii în scandalul privind abuzurile de neimaginat din cele trei azile din Voluntari și Afumați.

„Acum cred că demisiile politice au fost suficiente pentru moment. Este important să se găsească toate persoanele vinovate pentru grozăviile descoperite”, a declarat Iohannis.

Întrebat dacă va semna decretele pentru numirea Nataliei Intotero și a Simonei Bucura-Oprescu la conducerile ministerelor Familiei și Muncii, Klaus Iohannis a spus că cele două portofolii așteaptă noi titulari, că a fost informat de către premierul Marcel Ciolacu și că „probabil” miercuri Intotero și Bucura-Oprescu vor depune jurământul.

PSD cere demisii și la PNL în cazul azilelor groazei

Social-democrații i-au cerut luni Ralucăi Turcan să facă un pas în spate după ce, în timpul mandatului său de ministru al Muncii, a acreditat unul dintre azilele groazei din Voluntari. Și USR Sibiu a intervenit și i-a cerut Ralucăi Turcan să-și ceară scuze public „întregului popor, familiilor și bătrânilor afectați de abuzurile din comuna Voluntari.

„Domnul Budăi a înţeles să îşi dea demisia de onoare, doamna Turcan nu. Cred că şi doamna Turcan, fiind una din persoanele care au avizat azile ale groazei, ar trebui să facă un pas în spate, este un gest de demnitate politică. Nu o acuz pe doamna Turcan că ar fi făcut ceva direct, care să influenţeze direct activitatea acelor aşezăminte, dar şi-a asumat să avizeze un azil care s-a dovedit al groazei la sfârşit”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, după şedinţa conducerii partidului.

Raluca Turcan a răspuns atacurilor, pe pagina sa de Facebook, precizând că în momentul în care a semnat pentru unul din centrele pentru bătrâni din Voluntari toate documentele erau în regulă.

„Semnarea acreditării este o cerință administrativă și o obligație legală, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege. Sunt acreditați peste 5.500 de furnizori de servicii sociale publice sau private la nivel național (pe an sunt de ordinul sutelor). Oricine intervine pentru a acoperi nereguli în activitatea unor astfel de centre, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor în derularea activității, sau pentru a bloca aflarea adevărului, trebuie să plătească. Sunt ferm convinsă că ancheta va scoate la iveală cine se face vinovat de astfel de lucruri și că făptuitorii vor fi pedepsiți”, a precizat Raluca Turcan.

Nominalizările PSD pentru Muncă și Familie

Deputatele PSD Natalia Intotero și Simona Bucura-Oprescu au fost validate de conducerea PSD să preia Ministerul Familiei, respectiv Ministerul Muncii. Cele două posturi sunt vacante după demisiile Gabrielei Firea și Marius Budăi.

Natalia Intotero a fost ministru pentru Românii de pretutindeni în Guvernul Dăncilă şi secretar de stat în Ministerul de Externe în timpul guvernării Ponta. Este la al treilea mandat de parlamentar din partea PSD. Din decembrie 2020 conduce Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor.

Simona Bucura-Oprescu este preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor. A fost aleasă parlamentar de Argeş pe listele PSD mai întâi în 2012, apoi în 2016 şi 2020. Numele său a mai fost vehiculat pentru Ministerul Muncii la rotativa guvernamentală din luna iunie, însă conducerea PSD a preferat atunci ca Marius Budăi să-şi continue mandatul.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, şi-a dat joi demisia din funcţie, în urma scandalului legat de neregulile găsite în azilele din judeţul Ilfov. Acesta şi-a depus demisia la Cancelaria premierului. Premierul Marcel Ciolacu a spus în şedinţa de Guvern că ministrul Budăi l-a anunţat despre decizia de a-şi depune demisia, la finalul acestei şedinţe a Executivului.

„Din punctul meu de vedere, e un gest de onoare”, a spus premierul, el arătând că este reacţia firească a unui decident politic, într-o asemenea criză şi în orice democraţie consolidată a Europei.

Gabriela Firea a anunţat, vineri, pe Facebook, că a decis, cu mare regret, dar hotărâtă şi cu fruntea sus, să plece din Guvernul României şi că pleacă pentru moment şi din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Bucureşti, din care se suspendă o perioadă limitată.

Ea a afirmat că este complet nevinovată, dar că pleacă pentru ca premierul să poată lucra în linişte proiectele economice şi sociale bune pentru români. Firea a arătat că scopul nu era doar să plece din Guvern, ci obiectivul demolatorilor săi din multe direcţii este să nu mai intre în cursa pentru Primăria Capitalei.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, după ce Gabriela Firea a demisionat din funcţia de ministru al Familiei, că îi e foarte clar că în calitate de ministru aceasta nu are nicio legătură directă cu ”azilele groazei” şi că apreciază gestul său voluntar. Ciolacu aşteaptă ca şi primarii, şefii de CJ, şefi din poliţie, directori de instituţii politice locale care au legătură cu acest caz să facă un pas în spate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro