Sari direct la conținut

Două sondaje față în față în ultima zi de campanie. În primul câștigă Gabriela Firea, în cel de-al doilea, Nicușor Dan

HotNews.ro
Gabriela Firea și Nicușor Dan , Foto: Inquam Photos / George Călin și Mălina Norocea
Gabriela Firea și Nicușor Dan , Foto: Inquam Photos / George Călin și Mălina Norocea

Cu câteva ore înainte de sfârșitul campaniei electorale, numele viitorului primar al Capitalei diferă de la un sondaj la altul. Un sondaj comandat de PSD o dă pe Firea la limită în fața lui Nicușor Dan, un altul, cu procente foarte mari, îl dă câștigător detașat pe actualul primar. Ambele firme de sondare sunt mai puțin cunoscute pe piața din România.

Două sondaje de opinie date publicității în ultima zi de campanie se contrazic flagrant în privința viitorului primar al Capitalei.

Potrivit unui sondaj de opinie dat publicității vineri de PSD, Gabriela Firea se situează pe primul loc în topul opţiunilor pentru Primăria Generală, cu 32%, urmată de candidatul independent susținut de Alianţa Dreapta Unită, Nicușor Dan, cotat cu 31%, scrie News.ro. Cristian Popescu Piedone (PUSL) ar obține 11% din voturi, arată același sondaj, realizat la comanda PSD.

Sondajul a fost realizat în perioada 31 mai – 2 iunie de firma Epsilon Poll, un nume necunoscut în zona de sondaje din România, iar site-ul său apare la ora redactării acestui articol „în construcție”, după cum a scris deja HotNews.ro.

Procentele prezentate de sondajul Epsilon sunt complet diferite de datele unui alt sondaj realizat de compania Atlasintel și în care Nicușor Dan este dat ca fiind câștigător detașat duminică.

Potrivit acestuia, Dan ar obține 44% dintre voturi, urmat de Gabriela Firea, cu 21,1%, de Cristian Popescu Piedone, cu 15% și de liberalul Sebastian Burduja, cu 7.6%. De menționat că zilele trecute, liberalii publicau un sondaj în care Burduja era creditat la doar 0.2% distanță de Nicușor Dan, iar Firea era la 21%.

Cum au fost realizate cele două sondaje

Sondajul prezentat de PSD a fost realizat online în perioada 31 mai -2 Iunie 2024 pe mai mult de 5.400 de identități online și pentru analiza datelor s-a folosit inteligența artificială.

Epsilon Poll nu este un nume cunoscut în zona de sondaje din România, iar site-ul său apare la ora redactării acestui articol „în construcție”.

Sondajul a fost făcut pe baza unui chestionar online, targetat pe categorii socio-demografice conform distribuţiei din populaţia adultă a Municipiului Bucureşti.

Marja de eroare la nivelul întregului eşantion: ±5%, la un nivel de încredere de 90%.

De cealaltă parte, sondajul Atlasintel care îl dă câștigător detașat pe Nicușor Dan a fost realizat pe un eșantion de 2873 de persoane, prin metoda de „recrutare digitală aleatorie” și are o marjă de eroare +- 2.2%, la un grad de încredere de 95%. Companie cu sediul în Brazilia, Atlatintel este un nume nou pe piața sondajelor din România, are sediul în Brazilia și este casa de sondare care l-a dat câștigător detașat pe Nicușor Dan și în aprilie, cu 37%, atunci când Alianța PSD-PNL avea un candidat comun, pe Cătălin Cîrstoiu. Atunci, pe locul secunde era Cristian Popescu Piedone, cu 30%. Tot în aprilie, un sondaj Atlasintel dădea Opoziția de Dreapta (USR-Forța Dreptei-PMP) pe locul doi într-un sondaj privind europarlamentarele, în fața AUR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro