Sari direct la conținut

Câți bani au primit partidele de la buget în prag de alegeri. O nouă împărțire a subvenției de la AEP începând din toamnă

HotNews.ro
Autoritatea Electorala Permanentă , Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Autoritatea Electorala Permanentă , Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea Electorală Permanentă a acordat partidelor politice peste 22 de milioane de lei pentru luna iunie, însă algoritmul de calcul a acesteia se va schimba de la toamnă, după ce noii aleși locali își vor prelua mandatele. Nu doar că sumele se vor împărți altfel între beneficiari, ci vor apărea și alte partide care vor primi subvenție.

AEP a precizat că a transmis în conturile partidelor politice o subvenție care, pentru luna iunie, se ridică la 22.131.414,18 lei. Partidul Social Democrat a primit cea mai mare subvenţie, în sumă de 8.521.038,90 de lei, urmat de Partidul Naţional Liberal cu 7.223.695,45 de lei.

Ceilalți beneficiari ai subvențiilor de la bugetul de stat sunt Uniunea Salvaţi România -3.894.141,35 de lei, Alianţa pentru Unirea Românilor – 1.724.591,27 de lei, Partidul Mişcarea Populară – 445.827,83 de lei şi Partidul PRO România – 322.119,38 de lei.

AUR va primi mai mulți bani de la buget

În distribuirea fondurilor de la AEP vor apărea diferențe notabile din această toamnă, întrucât noii aleși locali își vor prelua mandatele abia la finele lunii septembrie sau chiar începutul lunii octombrie. Scorurile de la locale vor influența și cuantumul sumelor primite de fiecare partid.

Astfel, AUR va beneficia în mod sigur de o subvenție mai mare, iar Forța Dreptei va primi pentru prima dată finanțare de la bugetul de stat. Deși SOS România a obținut un scor notabil inclusiv în votul politici pentru consiliile județene, deocamdată se pare că nu va primi niciun ban prin intermediul Autorității Electorale.

Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale stabilește că 75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărțite partidelor politice, proporțional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, dacă au realizat pragul electoral. Restul de 25% se acordă în funcție de numărul de voturi primite pentru alegerea consilierilor județeni și consilierilor din cadrul municipiului București, dacă au obținut cel puțin 50 de mandate de consilier județean și de consilier din cadrul municipiului București.

Practic, la scrutinul din 9 iunie s-a pus în joc și un sfert din subvenția transferată de stat partidelor politice. Deși rezultatele finale încă nu au fost publicate se pot face câteva predicții legate de modul de distribuire a banilor. În primul rând, AUR va încasa mai mulți bani întrucât întreaga sumă primită până acum de partidul lui George Simion se datora doar scorului de la parlamentarele din 2020. Odată cu formarea unei rețele de consilieri județeni, AUR va avea o sursă suplimentară de venit.

Șoșoacă ratează la limită finanțarea de la buget

Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban, nu a primit până acum subvenție întrucât era doar o disidență din PNL care nu a candidat în alegeri. Partidul lui Ludovic Orban va primi pe viitor bani din cota Alianței Dreapta Unită însă este puțin probabil ca suma să fie foarte consistentă întrucât banii se împart cu celelalte partide componente, USR și PMP, în funcție de mandatele în consiliile județene obținute de fiecare dintre cele trei partide.

PRO România, care până acum era reprezentată în câteva consilii județene nu va mai primi subvenție. De asemenea, este puțin probabil ca SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, să primească finanțare de la stat, în pofida faptului că va trimite la Bruxelles doi europarlamentari.

Scorul de la europarlamentare nu este luat în calcul la distribuirea subvenției, iar la locale, deși sunt județe în care SOS România a obținut procente semnificative, mai ales în Muntenia și sudul Moldovei, în niciunul nu a trecut pragul de 5% necesar pentru reprezentarea în consiliul județean. Asta înseamnă că partidul nu are cum să ajungă la cele 50 de mandate necesare pentru luarea în calcul la stabilirea subvenției.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro