Sari direct la conținut

Dan Voiculescu la CNSAS: Eram nevoit sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain

HotNews.ro

Dan Voiculescu a recunoscut, la audierile CNSAS din perioada iunie-iulie 2006, ca dadea informatii despre cetateni straini, fiind „obligat sa castige o paine”, se arata in documentele depuse la Tribunalul Bucuresti, instanta ce va lua o decizie in ceea ce priveste colaborarea cu securitatea a omului de afaceri, potrivit NewsIn.

„Lucrand in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comertul exterior”, se arata in documentul ce contine redactarea audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS, citat de NewsIn.

Potrivit stenogramei, omul de afaceri spune ca el a fost cel urmarit de Securitate: „Eram urmarit, tot timpul am fost vanat, tot timpul am fost dorit sa le fiu de folos. Din toate hartiile de aici rezulta ca niciodata nu le-am fost de folos. Toate raspunsurile mele au fost clare. M-ati intrebat daca m-am vazut cu studenti straini. Da, m-am vazut cu studenti staini. Deci, stimati domni, nu am nici un fel de angajament semnat cu securitatea, indiferent de directii, denumiri, cu nimeni”, a afirmat Dan Voiculescu la audieri.

Conform aceluiasi document, fostul lider al Partidului Conservator nu a recunoscut numele de cod „Mircea” si „Felix”, insa si-a recunoscut scrisul de pe notele informative. Acesta a precizat ca nu a dat niciodata note informative fostei Securitati si ca documentele sunt doar informatii cerute de seful institutiei la care lucra. Potrivit actelor de la instanta, Dan Voiculescu nu a putut sa explice de ce documentele scrise de el apar semnate cu numele Felix.

  • Citeste aici un pasaj din stenograma audierilor lui Dan Voiculescu la CNSAS:

Mircea Dinescu: Aveti acolo…”Cand am fost recrutat informator mi s-a dat numele conspirativ de Felix”

Dan Voiculesc: Nu cunosc.

Mircea Dinescu: Ati semnat vreodata vreun angajament?

Dan Voiculescu: Doamne iarta-ma. Nu exista nici un fel de document, de angajament, semnat de mine.

Mircea Dinescu: Este olografa. V-ati recunoscut scrisul acolo?

Dan Voiculescu: Dati-mi va rog sa vad. Referitor la cetateanul strain Lihlau este cetatean strain, german domniciliat….nu are nimic cu politia politica.

Claudiu Secasiu: Dar acel document va apartine, scrisul e al dvs?

Dan Voiculescu: Sigur ca da.

Mircea Dinescu: Dar ati semnat cu Felix. Ziceati ca nu stiti ce e cu Felix.

Dan Voiculescu: Pai asa mi-au dat ei numele probabil, Felix.

Mircea Dinescu: Dvs ati semnat cu Felix?

Dan Voiculescu: Da.

Pe parcursul audierilor, Dan Voiculescu nu a recunoscut acuzatiile aduse de CNSAS potrivit carora ar fi colaborat cu Securitatea, sustinand ca nu vede care este problema in aceste „note de serviciu” si ca nu a „turnat” pe nimeni, documentele continand doar pareri personale.

Dan Voiculescu a recunoscut, la audieri, doar ca a dat informatii celui care „raspundea de intreprinderea Vitrocim, colonelul Nicola Marin”. De asemenea, potrivit stenogramei CNSAS, Dan Voiculescu a recunoscut ca a dat informatii si despre studenti staini si despre oameni de afaceri din stainatate, dar si despre rude ale sale care au plecat din tara si nu s-au mai intors, insa considera ca nu a facut politie politica.

„M-au intrebat ce stiu despre Lihlau si Gorfrith si mai era o femeie care vad ca nu e, tot din Germania, doamna nu stiu cum care m-au cam….ma rog….indreptat sa ma ocup de ea si cu alte lucruri, dar cred ca nici asta nu e politie politica”, a adaugat Dan Voiculescu la audieri.

La audieri, membri CNSAS au sustinut ca exista o nota olografa potrivit careia Dan Voiculescu a dat informatii despre opiniile politice ale unui cetatean stain, Leopold, care isi manifesta dezacordul cu privire la politica din Romania, din periaoda anilor 1972-1977. Nici in acest caz omul de afaceri, Dan Voiculescu nu a rescunoscut ca a facut politie politica.

  • Iata pasajul din stenograma audierilor:

Florin Magiar: Dvs dati o nota olografa in care spuneti urmatorul lucru: „Din discutiile purtate cu Leopold in perioada anilor ’72-’77 retinem preocuparea acestuia de defaimare a politicii noastre. Cat si a metodelor comerciale folosite in relatiile internationale.”

Dan Voiculescu: Si care e problema?

Florin Magiar: In cadrul acestor preocupari practic Leopold profera atacuri vehemente deschise, cat si… Mai mult decat atat in anumite situatii da solutii originale pentru rezolvarea unor aspecte care dupa opinia dansului nu sunt corecte. Semnalam, de asemnea, tendinta lui Leopold de a atrage material si spiritual anumiti cetateni sau luarea de pozitie a unor revolutionari fata de legile tarii noastre

Dan Voiculescu: Si ce e cu asta?

Florin Maghiar: Sunt de fapt radioscopiile politice ale unui cetatean strain.

Dan Voiculescu: Nu am voie sa am opinii politice? Cu atat mai mult ca aveam curaj sa am opinii politice. Se dorea sa fie atrasi romani sa fuga din tara. Nici acum nu sunt de acord ca romanii sa fuga din tara.”

Intrebat de numele de cod „Mircea”, nume conspirativ pe care membrii CNSAS considera ca Dan Voiculescu l-a avut cand a fost recrutat ca informator, omul de afaceri nu a recunoscut nici acest nume.

Cazimir Ionescu: Dar Mircea cine era?

Dan Voiculescu: Pofim?

Cazimir Ionescu: Mircea.

Dan Voiculescu: „Asta nu stiu”, se arata in redactarea inregistrarilor de la audirea lui Dan Voiculescu la CNSAS.

In cele depuse la dosarul din instanta de Consiliul Superior pentru Studierea Arhivelor Securitatii se regasesc si caracterizari ale lui Dan Voiculescu facute de informatorii „Stelian”, „Stanescu” si „Paulescu” in care acestia descriu comportamentul omului de afaceri. Potrivit notelor depuse la dosar, Dan Voiculescu era „tanar, viguros, cu un fizic agreabil, simpatic, dar si peltic, atat fizic cat si psihic”, „smecher si prudent”, „ingamfat si orgolios”, „un tip altruist, violent, coleric si o fire irascibila”.

Omul de afaceri mai arata, in actiunea inaintata judecatorilor, ca acest dosar este o “manipulare politica”. “ Sub presiunea campaniei si a manipularilor politice directe, Colegiul CNSAS a emis punctul de vedere intitulat “Decizie nr. 234/15.06.2006, exprimand concluzia ca as fi fost colaborator al politiei politice comuniste”, sustine Dan Voiculescu.

Acesta mai arata ca “nu exista niciun angajament scris, nu exista nicio nota infomativa si nu exista nicio dovada de recompensare” si ca acest dosar “este facatura unor ofiteri de securitate, eventual cu contributia urmasilor lor de dupa Revolutie”.

Dan Voiculescu adauga ca, in momentul in care a declarat la audierile CNSAS ca “Felix sunt eu”, i s-a parut ca acel scris este al lui, insa “propozitia rostita nu a insemnat recunoasterea faptului ca a folosit acel pseudonim ca nume de cod.”

Potrivit deciziei CNSAS conform careia Dan Voiculescu a facut politie politica, omul de afaceri ar fi fost recrutat ca informator in februarie 1970 cu numele consipativ Mircea, cand a “relatat verbal despre contactele si schimburile de pachete intre sportivi romani si cei straini (cu prilejul campionatelor de box din 1969), despre schimbarile de valuta etc” si apoi in Republica Socialista Cehoslovaca, unde a insotit ca translator echipele romanesti de hochei pe gheata.

Acelasi document arata ca Dan Voiculescu ar fi supravegheat si ar fi dat informatii despre mai multi cetateni staini, sportivi, rude sau parteneri de afaceri, iar in anul 1973 ar fi fost recrutat in reteaua Directiva a III-a sub numele Felix. Astfel, “la data de 27.01.1974 se propune abandonarea informatorului Felix, motivata de primirea in PCR la data de 15.01.1974 si de faptul ca la data respectiva, Directiva a III-a nu avea ca obiectiv concret pe langa care sa poata fi dirijat”. In plus se mentioneaza ca in ultima vreme infomatorul „Felix” ar fi furnizat informatii in S.I.G (supraveghere informativa generala)”, se arata in decizia CNSAS.

Dan Voiculescu, fostul lider al Partidului Conservator, a contestat decizia de colaborator al Securitatii ca politie politica primita de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) pe 7 august 2006. Dan Voiculescu cere magistratilor sa constate ca deciziile date de CNSAS sunt netemeinice si nelegale si sa constate ca nu a fost colaborator al politiei politice comuniste.

Dosarul lui Dan Voiculescu a ajuns la Tribunal, dupa ce legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala, iar competenta instantelor s-a schimbat. Astfel, Tribunalul Bucuresti a devenit prima instanta de judecata care se poate pronunta asupra unei eventuale colaborari cu politia politica.

Ordonanta CNSAS a fost adoptata tacit in luna mai de Camera Deputatilor, dupa ce a fost aprobata de Guvern pe 6 martie. Potrivit acesteia, CNSAS va constata, in baza documentelor analizate, colaborarea cu Securitatea, verdictul urmand sa fie dat de instanta de judecata, in baza notelor de constatare ale Consiliului, intocmite de Directia de Investigatii.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au fixat pentru data de 2 septembrie primul termen al procesului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro