Sari direct la conținut

Ororile din căminele din Voluntari nu s-au văzut la televiziunea lui Pandele. Legătura consilierei Gabrielei Firea cu Metropola TV

HotNews.ro
Percheziții la un cămin de bătrâni din Voluntari, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Percheziții la un cămin de bătrâni din Voluntari, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Televiziunea controlată de autoritățile din Voluntari nu a observat că marți dimineață orașul ilfovean a fost luat cu asalt. Mașini de poliție, pompieri, SMURD, poliția și DIICOT au ajuns la căminele unde se bănuia că persoanele vulnerabile erau supuse unor tratamente inumane. În total, 98 de persoane au fost salvate. Majoritatea a ajuns la spital pentru investigații.

UPDATE: După publicarea acestui articol, singura știre de pe site-ul televiziunii Metropola TV în care se vorbea ambiguu despre perchezițiile în cazul azilurilor a fost ștearsă. Însă am făcut niște screenshot-uri cu telefonul marți seară.

––

Am urmărit cu interes felul în care Metropola TV va relata despre operațiunea de amploare a forțele de ordine în orașul pe care îl păstorește Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, ministrul Familiei din 2022.

Stupoare! Perchezițiile despre care trâmbițau toate televiziunile erau, de fapt, făcute de persoane invizibile dacă urmăreai postul TV care se află în lista must-carry a canalelor care trebuie preluate obligatoriu de către cablişti, încă din 2021, în urma deciziei CNA.

Pe scurt, Metropola TV este controlată de orașul Voluntari prin Consiliul Local pentru care a fost creată special firma PUBLIVOL CREATIV S.A cu sediul pe Strada Mihai Viteazul nr. 34.

Societatea este titulară a licenţei audiovizuale de programe la nivel national cu denumirea televiziunea MetropolaTV, lucru precizat și pe site-ul postului.

CL Voluntari este format din 19 membri, dintre care 12 sunt din partea PSD, inclusiv Florin-Valeriu Pandele, vărul edilului.

Am urmărit pe Facebook și alte rețele sociale, gândindu-mă că poate am pierdut eu relatările pe acest subiect. Pe Facebook, la știrile prânzului, cele mai importante știri au fost:

  • Trenul București – Budapesta a rămas în câmp 6 ore
  • Un infractor care s-a ascuns de mascați în canapea
  • Doliu in Republica Moldova în semn de omagiu pentru ofițerii împușcați mortal pe Aeroportul Chișinău

Semnalate separat au mai fost știri despre proiectul de lege privind interzicerea fumatului în mașină în prezența unui minor, taxele pe case și terenuri ar putea crește și numărul record de contestații de la Evalurea Națională din acest an.

Am intrat pe site-ul Metropola tv în speranța că acolo voi găsi informații. Știrea despre amplele percheziții în București și 6 județe există, cu detalii din ancheta poliției și prejudiciul produs, dar nicăieri nu este menționat că faptele s-au petrecut chiar în Voluntari.

Iar jurnaliștii postului TV nu par străini de citarea altor surse pe lângă agențiile de presă. Într-o știre intitulată „Marcel Ciolacu a făcut un anunț important în ceea ce privește eliminarea facilităților fiscale” este prezentată o declarație a premierului României citând Antena 3.

Marți seara, cele mai importante știri de pe site, aflate pe primele trei poziții erau: valul mare de contestații la Evaluarea Națională contestații, Ziua Crucii Roșii Române și persoana care a fotografiat subiectele la BAC 2023 şi le-a făcut publice a fost identificată.

Liniște totală la Metropola TV

Am urmărit știrile serii de la ora 22.30, pe tronsonul în care se uită, de obicei, cei mai mulți telespectatori. În 22 de minute nu s-au difuzat nici măcar 30 de secunde despre descoperirile șocante din Voluntari, într-un dosar în care IGPR susține că există și un prejudiciu de 8,7 milioane de lei.

În schimb, un bărbat care a spart un chioșc pentru a fura țigări în valoare de două mii de lei a fost subiect de știre.

Înainte de descinderile de marți, ororile din căminele din Voluntari au fost aduse în atenția publicului de serie de investigații.

Condițiile teribile din căminele de bătrâni au fost dezvăluite încă din luna februarie 2023 de o investigație jurnalistică a publicațiilor Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

Potrivit investigației, o organizație înființată de persoane apropiate Gabrielei Firea, primea 30.000 de euro pe lună de la Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, pentru a îngriji persoane încadrate cu grad de handicap într-un azil din Pipera, Voluntari, dar, de fapt, serviciile medicale nu erau oferite.

Este vorba despre Centrul „Armonia” al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, deținut de Ligia Gheorghe (fostă Enache) și Ștefan Godei, apropiați ai Gabrielei Firea și soțului ei, Florentin Pandele, edilul orașului Voluntari, conform jurnaliștilor de investigație.

Unde a mai lucrat Ligia Gheorghe

Ligia Gheorghe este o veche cunoștință a Gabrielei Firea. Au lucrat împreună în grupul media controlat de Dan Voiculescu încă din 2004, potrivit CV -ul publicat pe site-ul BTT, Biroul de Turism pentru Tineret S.A.

Am putea crede că este o legătură strânsă în cele două după ce în 2011, Gheorghe a împrumutat 15.000 de euro de la Firea, se arată în declarația de avere din 2016, când figura ca șef serviciu la Green City din Voluntari, societatea care se ocupă de spațiile verzi deținută de autoritățile locale.

Gheorghe a devenit consiliera de cursă lungă a Gabrielei Firea din 2012 până în prezent, timp în care a ocupat funcții publice: parlamentar, primar al Bucureștiului, din nou parlamentar și actualmente ministrul al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.

În CV, Gheorghe menționează că a lucrat la Metropola tv până în 2021, dar acest lucru este contrazis de veniturile declarate în iunie 2023 pentru anul 2022.

Potrivit declarației de avere publicate în iunie 2023, Ligia Gheorghe a avut un contract pe drepturi de autor cu Metropola TV pentru 84.000 de lei pe parcursul anului 2022, cu toate că în CV menționează că a lucrat ca specialist în relații publice la firma care controlează postul TV în perioada noiembrie 2020 – iulie 2021.

Nu precizează firma sau postul tv, doar adresa care corespunde cu sediul firmei care controlează televiziunea.

Loc în două consilii de administrație

În ultimul an, CV-ul Ligiei Gheorghe am putea spune că s-a mai îmbogățit. Pe lângă postul de la Ministerul condus de Gabriela Firea și contractul cu Metropola TV, a fost pusă în două consilii de administrație a unor societăți ale statului: la BTT în toamna lui 2022 și la SN Plafar SA la începutul lui 2023, așa cum reiese din declarațiile sale de avere depuse după numire publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Acționari la SN Plafar SA sunt statul român prin Ministerul Economiei și Fondul Proprietatea.

La BTT, acționar majoritar era potrivit statutului Ministerul Tineretului și Sportului, dar acesta a fost desființat după formarea noului guvern condus de Marcel Ciolacu.

De la BTT pentru participarea la ședințelor CA, Ligiia Gheorghe a încasat aproximativ 15.000 de lei în 2022.

Ministerul Familiei intervine

După ce presa a relatat despre faptul că Ligia Gheorghe era vicepreședinta asociației care se ocupa de caminele unde mai degrabă rezidenții erau torturați decât îngrijiți, Ministerul Familie a simțit nevoia să transmită un comunicat de presă în care se precizează că „ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz şi nu a avut cunoştinţă de activitatea centrelor şi a asociaţiei menţionate în această anchetă. În plus, singura legătură cu ministrul este faptul că în conducerea acestei asociaţii a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilieri”.

Ministerul Familiei a susținut marți după-amiază că Ligia Gheorghe are calitatea de martor în dosar și că aceasta și-a dat demis din cadrul asociației la scurt timp după ce a fost angajată consilier personal al ministrului Familiei.

  • „Informaţiile puse la dispoziţia ministrului şi a ministerului de către doamna G. L. au fost că nu mai ocupă funcţia NEREMUNERATĂ de vicepreşedinte al Asociaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz, demisia având loc în luna Martie 2022, la scurt timp după angajarea la minister. Acest lucru a fost probat cu cererea de demisie depusă de doamna G. L. şi înregistrată la sediul asociaţiei respective cu nr. 248/21.03.2022.
  • De asemenea, doamna G. L. a informat instituţia că nu a urmărit modul în care asociaţia a dus la îndeplinire solicitarea sa, demisia fiind un act unilateral. Doamna G. L. a precizat că a aflat cu surprindere, abia când a fost contactată de jurnalişti la finalul anului 2022, că încă figura în acest Consiliu Director. Imediat după a solicitat explicaţii din partea conducerii asociaţiei şi a cerut urgentarea punerii în aplicare a cererii de demisie.
  • În prezent, din informaţiile pe care le deţinem, doamna G. L. nu mai figurează printre membrii Consiliului Director al Asociaţiei. Doamna ministru Gabriela Firea nu are legătură cu centrele menţionate în ancheta respectivă şi nici cu asociaţia.
  • Afirmaţiile privind legătura dintre ministrul Gabriela Firea şi doamna G. L., alta decât cea de prietenie şi colegialitate, sunt tendenţioase şi au rolul de a deforma realitatea”, a transmis, Ministerul condus de Gabriela Firea, citat de news.ro.

Două instituții publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului sunt vizate, de asemenea, de o anchetă.

Potrivit Observator News, este vorba despre DGASPC Ilfov și DGASPC Sector 3.

Acestea sunt acuzate de omisiunea sesizării şi abuz în serviciu după ce, din 2021 şi până în prezent, ar fi atribuit asociaţiei care administrează căminele din Voluntari și Afumați neavând licență de funcționare, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap.

DIICOT a anunţat miercuri dimineaţă că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.

31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro