Rusia amenință țările care ajută Ucraina cu arme letale și carburanți: ”Vor fi responsabile” / Ce ajutor a promis România / Ce arme a trimis fiecare țară Ucrainei
Ministerul rus de Externe, citat de Tass, amenință că structurile UE și cetățenii implicați în furnizarea de arme letale și carburanți și lubrifianți către Forțele Armate ale Ucrainei ”vor fi responsabili pentru consecințele acestor acțiuni pe fondul operațiunii speciale în curs de desfășurare în Ucraina”.
Kremlinul a mai acuzat luni Uniunea Europeană de comportament ostil față de Rusia,afirmând că livrările de armament către Ucraina sunt periculoase și destabilizatoare, amenințând cu „consecințe mult mai periculoase”, relatează Reuters.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a formulat acuzațiile în timpul unei conferințe de presă privind începerea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina.
„Aprovizionarea cu arme și muniții pe teritoriul Ucrainei, din punctul nostru de vedere poate și va deveni un factor extrem de periculos și destabilizator, care în niciun caz nu va contribui nici la stabilitate în Ucraina, nici la restabilirea ordinii”, a declarat Peskov, citat de agenția rusă TASS.
Peskov a declarat de asemenea că faptul că Uniunea Europeană sprijină militar Ucraina arată că Rusia a avut dreptate când a decis să o invadeze pentru a o „demilitariza”.
Comentariile purtătorului de cuvânt ale președintelui Vladimir Putin vin după ce UE a anunțat în urmă cu o zi că va aloca 450 de milioane de euro pentru armament destinat Ucrainei.
Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului (dreapta, jos)
Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
România a luat duminică dimineață decizia de a oferi un sprijin de peste 3 milioane de euro către Ucraina, constând în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apa si medicamente.
Duminică seară, un prim transport de materiale și echipamente donate de societatea civilă prin intermediul platformei puse la dispoziție de Guvern a plecat în Ucraina.
României i s-a solicitat tranzitarea teritoriului pentru transport de armament spre Ucraina, conform unor surse oficiale.
Aceleași surse spun că acestă solicitare „este analizată”.
Marți, va alea loc, la Cotroceni, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind invazia Rusiei în Ucraina.
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
- Evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și implicațiile pentru România.
- Măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiați/persoane strămutate pe teritoriul național, în contextul securitar internațional.
De asemenea, „vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, arată un comunicat de presă, anunța Administrația Prezidențială.
Uniunea Europeană a încălcat un „tabu”, acceptând în premieră în istoria sa să finanțeze livrări de arme către o țară terță, pentru a ajuta Ucraina să facă față invaziei armatei ruse, a declarat luni Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, citat de Reuters.
Ungaria nu va permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina, a decis luni Guvernul de la Budapesta, a anunțat ministrul de Externe Peter Szijjarto.
Rachete Stinger (Foto: Raytheon)
Ce arme a trimis fiecare țară Ucrainei
Până acum, țările Uniunii Europene au trimis către Ucraina sau și-au luat angajamentul de a trimite următoarele:
- Germania – 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger.
- Luxemburg – 100 de arme antitanc NLAW, jeep-uri și 15 corturi militare, precum și capacitate de transport aerian.
- Belgia – 2.000 de mitraliere, 3.800 de tone de combustibil.
- Olanda – 200 de rachete Stinger.
- Polonia – 100 de mortiere, 8 drone, arme antitanc Javelin, puști de asalt Grot, muniție.
- Slovacia – 12.000 de piese de muniție de artilerie (120 mm), 10 milioane de litri de combustibil, 2,4 milioane de litri de combustibil de aviație și 2 sisteme de deminare Bozena.
- Estonia – arme antitanc Javelin (numărul nu este dezvăluit).
- Letonia – Rachete sol-aer Stinger (numărul nu este dezvăluit).
- Cehia – mitraliere, puști de asalt, alte arme ușoare și muniție în valoare de 188 milioane de coroane (echivalentul a 8,57 milioane de dolari).
- România – combustibil, veste antiglonț nivel protecție III-IV – 2.000, căști de protecție balistică – 2.000, muniție și echipamente militare, alimente, apa si medicamente. Numărul exact și tipul de munție nu a fost dezvăluit de către MApN.
–-