Sari direct la conținut

FMI aprobă un ajutor suplimentar pentru Moldova, afectată puternic de războiul din Ucraina

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia
Maia Sandu, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Fondul Monetar Internațional a anunțat marți un acord de majorare a ajutorului acordat Republicii Moldova pentru a o ajuta să facă față consecințelor războiului din țara vecină, scrie AFP.

„Autoritățile au solicitat o majorare de aproximativ 267 de milioane de dolari”, a precizat FMI într-un comunicat, „pentru a ajuta Moldova să facă față impactului războiului din Ucraina și creșterii prețurilor internaționale la energie și alimente”.

Suma totală a acestui ajutor, aprobat inițial în decembrie, este astfel majorată la aproximativ 815 milioane de dolari.

„Războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești”, a comentat Ruben Atoyan, care a condus misiunea FMI în Moldova în perioada 4-11 aprilie.

PIB-ul Republicii Moldova nu va crește în acest an, potrivit unei previziuni a FMI, care este supusă unei „incertitudini considerabile”.

Asistența, în schimbul reformelor economice, este acordată în cadrul așa-numitei Facilități extinse de creditare (ECF) și al Facilității extinse de finanțare (EFF), cu o plată imediată de aproximativ 149 de milioane de dolari.

Acordul mai trebuie să fie aprobat de consiliul de administrație al FMI în luna mai.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a anunțat marți că donatorii au aprobat 100 de milioane de dolari pentru Moldova prin intermediul agenției de creditare concesională, Asociația Internațională pentru Dezvoltare (IDA).

O conferință a donatorilor, desfășurată săptămâna trecută la Berlin, a convenit să ofere un sprijin financiar direct în valoare totală de 659,5 milioane de euro (720,7 milioane de dolari).

Un raport al Băncii Mondiale publicat duminică a arătat că Moldova va fi probabil una dintre țările cele mai afectate de conflict, nu numai din cauza proximității sale geografice și a vulnerabilităților sale inerente, fiind o economie mică, strâns legată de Ucraina și Rusia.

În plus, această parte a Europei este dependentă de gazele naturale pentru a-și satisface nevoile energetice.

O țară mică, situată între Ucraina și România, Moldova a fost zguduită de crize politice repetate de când a devenit independentă de URSS în 1991, spune AFP.

Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro