Sari direct la conținut

Care sunt țările UE care vor să fie exceptate de la embargoul asupra petrolului rusesc și vor o perioadă mai lungă de tranziție

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: Profimedia Images
Peter Szijjarto, Foto: Profimedia Images

​Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria și-au exprimat îngrijorarea cu privire la embargoul asupra petrolului rusesc, potrivit discuțiilor care au avut loc miercuri între reprezentanții țărilor UE. Unele dintre aceste state dorind o perioadă de tranziție mai lungă pentru a opri importurile de petrol rusesc, de cel puțin trei ani, relatează Reuters.

Reprezentanții Uniunii Europene nu au ajuns miercuri la un acord cu privire la un embargo propus de Comisia Europeană împotriva petrolului rusesc, dar se aşteaptă să se apropie de un acord la o întâlnire de joi, a declarat pentru Reuters un oficial familiarizat cu discuţiile.

Comisia Europeană a propus miercuri un embargo pentru petrolul rusesc, care va intra în vigoare în șase luni pentru exporturile de țiței și în opt luni pentru motorină și alte produse petroliere. Conform propunerii, Ungariei și Slovaciei li se va acorda o perioadă mai lungă de adaptare la embargo până la sfârșitul anului 2023.

Bulgaria

Bulgaria va solicita o derogare de la embargoul petrolier rusesc propus de Uniunea Europeană dacă va exista posibilitatea să permită continuarea importurilor, a declarat miercuri viceprim-ministrul bulgar într-un interviu pentru ziarul financiar Capital, potrivit Reuters.

UE a propus un embargo petrolier treptat asupra Rusiei, ca parte a unei noi runde de sancțiuni împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Singura rafinărie de petrol din Bulgaria, Neftochim Burgas, deținută de compania rusească LUKOIL LKOH.MM, este furnizorul dominant de combustibil în țara balcanică, cea mai săracă din blocul de 27 de membri.

Viceprim-ministrul Assen Vassilev a declarat anterior că rafinăria procesa deja 50% din țițeiul rusesc și 50% din țițeiul non-rusesc și că, în cele din urmă, va putea opri complet importul de petrol rusesc, dacă va fi necesar.

„Bulgaria, din punct de vedere tehnologic, se poate descurca fără țițeiul rusesc, dar asta ar duce la creșterea semnificativă a prețurilor carburanților”, a declarat el pentru ziarul financiar Capital într-un interviu, publicat miercuri.

„Așadar, dacă Comisia Europeană ia în considerare derogări, am dori să profităm de astfel de derogări, deoarece va fi în interesul consumatorilor bulgari, al transportatorilor bulgari și al poporului bulgar în ansamblu”, a spus el.

Măsurile propuse de Comisia Europeană includ eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusesc în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului 2022.

Cehia

Republica Cehă va solicita o perioadă de derogare de la embargoul propus de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc, câștigând timp pentru creșterea capacităților conductelor, a declarat miercuri prim-ministrul Petr Fiala.

„Suntem gata să sprijinim această decizie (cu privire la sancțiuni, inclusiv petrol), dat fiind că Republica Cehă va avea o prorogare până la creșterea capacității conductelor de petrol care pot livra petrol în Republica Cehă”, a spus Fiala.

„Încercăm să obținem această amânare pentru doi, poate trei ani”.

Republica Cehă a căutat o creștere a capacității conductei TAL – care circulă din Italia prin Austria până în Germania – care așteaptă aprobarea autorităților bavareze.

Fiala a spus că va dezbate problema cu cancelarul german Olaf Scholz, în timpul unei vizite la Berlin, joi.

Republica Cehă se alătură altor țări UE care doresc o tranziție mai lungă pentru a introduce interdicția. Slovacia, care primește aproape toate importurile de țiței din Rusia, vrea o perioadă de tranziție de trei ani.

Slovacia

Slovacia vrea o perioadă de tranziție de trei ani pentru a introduce treptat embargoul propus de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc, a declarat miercuri ministrul Economiei Richard Sulik.

Slovacia primește aproape tot țițeiul importat din Rusia, în principal prin conducta Druzhba din epoca sovietică și s-a alăturat Ungariei, de asemenea foarte dependentă de livrările rusești, pentru a căuta o scutire de la planurile de embargo petrolier pe care blocul le elaborează.

„Suntem de acord cu această sancțiune, dar spunem că avem nevoie de o perioadă de tranziție până ne adaptam la situație”, a declarat Sulik într-un briefing de presă la Bratislava, difuzat de cotidianul slovac Dennik N. „Ceea ce se discută astăzi este durata perioadei de tranziție”.

Ungaria nu poate sprijini interzicerea petrolului rusesc

Ungaria nu poate sprijini un embargo propus de Uniunea Europeană asupra importurilor de ţiţei din Rusia, deoarece aceasta i-ar distruge securitatea energetică, a declarat miercuri ministrul de externe Peter Szijjarto.

„Pachetul de sancțiuni de la Bruxelles ar interzice transporturile de petrol din Rusia către Europa, cu un preaviz destul de scurt, în cazul Ungariei la sfârșitul anului viitor”, a spus Szijjarto într-un videoclip pe Facebook, adăugând că Ungaria nu poate sprijini măsurile în forma lor actuală.

Ungaria ar putea fi de acord cu aceste măsuri doar dacă importurile de țiței din Rusia prin conducte ar fi scutite de sancțiuni, a spus ministrul.

Ungaria va putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023 în baza contractelor existente, a declarat miercuri o sursă din UE pentru Reuters, beneficiind de scutiri de la un embargoul petrolier propus de Comisia Europeană.

În încercarea de a convinge țările reticente să nu se opună propunerii, Bruxelles-ul a propus o perioadă mai lungă de implementare a embargoului pentru Ungaria și Slovacia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro