Sari direct la conținut

Germania intenţionează să trimită şi mai multe obuziere în Ucraina (surse) / Câte a trimis până acum

HotNews.ro
Germania intenţionează să trimită şi mai multe obuziere în Ucraina (surse) / Câte a trimis până acum

Guvernul german intenţionează să întărească forţele de artilerie ale Ucrainei trimiţând mai multe obuziere pentru a fi utilizate în lupta împotriva Rusiei, informează vineri DPA, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, relatează Agerpres.

Berlinul este în discuţii cu Ţările de Jos şi alţi parteneri europeni pentru a ajuta la realizarea acestui plan, au precizat sursele citate.

Până acum, Ucraina a primit şapte obuziere Panzerhaubitze 2000 autopropulsate de la Germania, plus încă cinci de la Ţările de Jos.

Kievul susţine că ar avea nevoie de un total de 18 obuziere Panzerhaubitze pentru a echipa un batalion de artilerie complet.

Germania este hotărâtă să satisfacă necesarul Ucrainei de încă şase obuziere Panzerhaubitze, dacă partenerii ei contribuie la rândul lor, mai susţin sursele citate, ceea ce ar însemna că Berlinul ar furniza încă două sau trei sisteme suplimentare.

Ziua de vineri marchează exact patru luni de zile de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, iar Kievul a fost nevoit să cedeze Severodoneţkul, ultimul punct de rezistenţă majoră al armatei ucrainene din regiunea Lugansk.

Pierderea acestui teritoriu îl aduce pe preşedintele rus Vladimir Putin mai aproape de a controla întreaga regiune Donbas din estul Ucrainei, unul dintre scopurile sale declarate odată ce a devenit clar că invazia bate pasul pe loc după primele săptămâni de campanie, notează DPA.

Ce este sistemul de artilerie Panzerhaubitze

Panzerhaubitze 2000 este un obuzier autopropulsat fabricat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Dispozitivele destinate Ucrainei provin din inventarele armatei germane, Bundeswehr, după ce vor trece printr-un proces de mentenanță, a declarat ministrul Apărării Christine Lambrecht la începutul lunii mai.

Obuzierele autopropulsate promise Ucrainei sunt tunuri de tip Howitzer, modelul Panzerhaubitze 2000, fiind considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane. Aceste sisteme de artilerie pot lovi ținte aflate până la 40 de kilometri.

La sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul german a aprobat o rezoluție pentru livrarea de armament greu Ucrainei, decizie considerată o schimbare majoră a politicii Berlinului referitoare la exporturile de armament unei țări aflate în război. Ajutorul militar va include și 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.

Ucraina mizează mult pe ajutorul occidental în ceea ce privește artileria grea

În ultimul ajutor confirmat de președintele Biden, SUA urmează să mai doneze alte 18 tunuri M777 Ucrainei, la pachet cu circa alte 36.000 de obuze de 155mm.

La începutul lunii iunie, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov anunța că Kievul a făcut recepția obuzierelor autopropulsate poloneze „Krab” cu calibrul 155 mm, ceva mai grele decât tunurile autopropulsate „DANA”.

„Sunt bucuros să anunț că tunurile autopropulsate poloneze Krab sunt pregătite pentru misiuni de luptă pe front. După obuzierele M777 și FH70, tunurile autopropulsate Caesar și M109A3, acestea sunt al 5-lea tip de artilerie cu calibru 155 mm pe care am reușit să o atragem”, a afirmat el.

Recent, un consilier al președintelui ucrainean Zelenski a recunoscut că raportul de artilerie Ucraina/Rusia este de ordinul zece la unu. Un raport mai sumbru făcutde serviciile de informații occidentale și ucrainene spunea că militarii ruși au de 20 de ori mai multă artilerie și de 40 de ori mai multă muniție decât ucrainenii.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro