Sari direct la conținut

Noua narațiune a rușilor: Loviturile încasate de ei în Crimeea sunt acte teroriste / Ce vrea Moscova să obțină negând că atacurile au fost opera partizanilor și armatei ucrainene

HotNews.ro
​Explozii la un depozit de muniție din Crimeea, Foto: Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia
​Explozii la un depozit de muniție din Crimeea, Foto: Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia

Comandamentul militar rus își pierde probabil din ce în ce mai mult încrederea în securitatea Crimeei, în urma recentelor lovituri ucrainene asupra obiectelor militare rusești din Crimeea, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind invazia comandată de Vladimir Putin

Surse rusești au raportat la miercuri că viceamiralul Viktor Sokolov l-a înlocuit pe amiralul Igor Osipov în funcția de comandant al Flotei Mării Negre cu baza în Crimeea.

Rusia vrea să schimbe narațiunea încadrând loviturile încasate la „acte teroriste”

Cu toate acestea, spațiul informațional rusesc a fost evident dornic să mențină un nivel ridicat de secretizare în ceea ce privește numirea lui Sokolov, din cauza amenințării pretinse de „pericol terorist” în Sevastopol.

Recentele lovituri ucrainene (asociate cu partizanii și cu forțele armate ale Kievului) asupra mijloacelor militare rusești din Crimeea, inclusiv asupra sediului central al Flotei din Sevastopol, au plasat probabil forțele de ocupație în stare de alertă ridicată și au dus la restructurarea forțelor, logisticii și conducerii grupării rusești din Crimeea pentru a atenua impactul unor noi lovituri.

Direcția principală de informații militare a Ucrainei, de exemplu, a raportat că forțele ruse relochează zeci de avioane și elicoptere din Crimeea în zone mai îndepărtate din Peninsulă și din Rusia continentală.

Conducerea rusă și spațiul informațional naționalist rusesc s-au dedicat din ce în ce mai mult încadrării recentelor lovituri ucrainene asupra pozițiilor militare rusești din Crimeea drept acte de terorism, pentru a schimba narațiunea, îndepărtând-o de încălcările rusești ale dreptului internațional și de apelurile adresate Occidentului de a desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului.

Surse rusești au descris în mod inexact loviturile asupra sediului Flotei Mării Negre, a unui depozit de muniții și a bazei aeriene Saki ca fiind acte de terorism.

Moscova vrea să submineze solicitările Ucrainei, de desemnare a Rusiei drept stat terorist

Liderul numit de Rusia în Crimeea ocupată, Serghei Askenov, a afirmat miercuri că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Crimeea a neutralizat celule ale organizației Hizb ut-Tahrir (o organizație politică fundamentalistă islamistă care este activă de mult timp în Asia Centrală și în rândul comunității tătare din Crimeea și care este interzisă în Rusia.

Aksenov a acuzat guvernul ucrainean că a coordonat operațiunile Hizb ut-Tahrir în Crimeea, fără a furniza nicio dovadă.

Oficialii ruși vor lega probabil din ce în ce mai mult atacurile partizanilor ucraineni împotriva teritoriilor ocupate cu operațiuni desfășurate de organizații afiliate extremismului islamist, în încercarea de a îndepărta mișcarea partizanilor ucraineni de comunitatea internațională și de a submina apelurile Ucrainei de a desemna oficial Rusia ca stat-sponsor al terorismului.

Atacurile împotriva unor ținte militare rusești legitime se încadrează perfect în sfera de aplicare a utilizării legale a forței și nu sunt acte de terorism, și nici nu există vreo dovadă care să sugereze că extremiștii islamiști au condus aceste atacuri.

Concluzii cheie de la ISW:

Conducerea militară rusă susține în mod fals că recentele atacuri asupra obiectelor militare rusești din Crimeea sunt atacuri teroriste pentru a deturna apelurile de a desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului.

Forțele Moscovei au încercat mai multe atacuri nereușite în apropierea graniței dintre Harkov și regiunea Donețk, în zone forestiere dificile din punct de vedere tactic. Trupele ruse au continuat să atace fără succes așezări la sud-est de Siversk și au lansat mai multe atacuri la nord-est și la sud de Bahmut și încearcă probabil să îmbunătățească pozițiile tactice în apropiere de Horlivka.

Forțele ruse au obținut câștiguri limitate la nord-vest de orașul Donețk și în apropierea graniței administrative dintre regiunile Zaporojie și Donetsk.

Armata de invazie se pregătește probabil să își apere liniile de comunicații terestre în triunghiul Melitopol-Tokmak-Berdiansk prin minarea așezărilor de pe linia de front din estul regiunii Zaporojie.

Regiunile rusești continuă să formeze noi unități de voluntari și să facă campanii de recrutare, dar ce se confruntă cu dificultăți de a găsi personal dispus să lupte. Autoritățile de ocupație rusești se străduiesc să sporească măsurile de control în teritoriile ocupate pe fondul creșterii activității partizanilor.

––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro