Sari direct la conținut

Zelenski a făcut o vizită surpriză în Izium / Putin a cerut un acord cu Ucraina, l-a obținut, dar apoi s-a răzgândit – surse Reuters / Rusia exportă mai mult petrol dar la buget vin mai puțini bani

HotNews.ro
Razboi Ucraina, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images
Razboi Ucraina, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

După ce a scos trupele rusești din nord-estul țării printr-o contraofensivă rapidă,​ Ucraina și-a propus să elibereze toate teritoriile ocupate de forțele de invazie, un obiectiv despre care președintele american Joe Biden a spus că va fi atins după „un drum lung”.

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 203 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:22Noul articol LIVE a fost deschis joi dimineață aici

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

Rușii au atacat cu rachete baraje din Krivoi Rog. Apele râului Inguleț în creștere, pericol pentru oraș

01:45 Ministerul rus al Apărării publică o înregistrare video falsă cu o barjă ucraineană distrusă.

Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video care arată distrugerea unei barje, pe care se presupune că erau transportate forțele speciale ucrainene pentru a prelua centrala nucleară Zaporojie, pentrivit Kyiv Independent.

Cu toate acestea, „barja” era, de fapt, suportul unui pod construit și distrus în mare parte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Falsul a fost reperat de către The Insider, o instituție media independentă axată pe Rusia, și de canalul Telegram Gray Zone.

01:00Ucraina devine rapid un fel de Waterloo pentru Putin

Rapida înaintare a forțelor ucrainene din ultima săptămână are o serie de implicații care depășesc conflictul în cursul căruia au apărut. În joc este viitorul președintelui rus Vladimir Putin și, în consecință, al Rusiei însăși – scrie miercuri într-un editorial revista americană Newsweek, citată de Rador.

22:00Reportaj AFP: În Izium, după plecarea rușilor, certurile și acuzele privind loialitatea revin

21:22Fostul parașutist rus, Pavel Filatiev, despre lipsa de dotare a armatei, jafuri și crime

„Nu puteam să arunc armele și să fug, pentru că pentru un războinic asta înseamnă lașitate. Nu toată lumea înțelege acest lucru, dar suntem ținuți ostatici de propriul nostru patriotism”, a spus el într-un interviu pentru Al Jazeera.

21:00 VIDEO Rușii au atacat cu rachete baraje din Krivoi Rog. Apele râului Inguleț în creștere, pericol pentru oraș

Opt rachete rusești au lovit miercuri orașul ucrainean Krivoi Rog (regiunea Dnipropetrovsk, sudul-estul țării), acestea fiind îndreptate spre structuri hidraulice, spun oficiali ucraineni, care avertizează că, în urma daunelor provocate acestor structuri, nivelul apelor râului Inguleț a început să crească, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru oraș, relatează The Guardian.

Putin nu consideră războiul din Ucraina o „greșeală”, afirmă Scholz

20:20Putin îi spune lui Guterres că cerealele ucrainene ar trebui să ajungă „în primul rând” în țările sărace (Kremlin)

20:01 VIDEO Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko se filmează tăind buşteni pentru a ajuta Europa care „moare de frig”

19:45Putin nu consideră războiul din Ucraina o „greșeală”, afirmă Scholz

Vladimir Putin nu consideră că războiul din Ucraina este o „greșeală”, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz într-o conferință de presă, întrebat despre întâlnirea sa cu președintele rus din ziua precedentă, potrivit AFP.

19:10Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, anunță că trupele ruse s-au întors în orașul Kreminna (care se află în această regiune ucraineană ocupată de ruși), care era „complet gol” ieri, și au dat jos steagurile ucrainene pe care partizanii locali le-au ridicat celebrând eliberarea orașului.

Ieri, o situație similară s-a petrecut la Svatove – trupele ruse au plecat, dar s-au întors după ceva vreme, a spus Haidai. Trupele ruse au plecat ieri și din Starobilsk, un alt oraș din regiunea Luhansk, dar până acum nu au revenit.

„Așteptăm doar… armata (ucraineană)”, a scris Serhii Haidai pe contul său de Telegram.

18:25 Compania ucraineană de căi ferate a testat astăzi un tren într-o stație din Balakliia din regiunea Harkov, la mai puțin de o săptămână după ce contraofensiva dramatică a Ucrainei a dus la eliberarea a peste 8.000 de km pătrați din regiune, care se afla sub ocupația rușilor.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synyehubov, a scris pe Telegram că revenirea „orașelor și satelor la viața normală” este o prioritate în acest moment:

„În prezent, principalele noastre priorități sunt deminarea, refacerea infrastructurii critice și furnizarea de servicii publice (…) Sunt sigur că viața normală va reveni… foarte curând”.

Criza energiei. Statele UE trebuie să reducă consumul cu 5% în orele de vârf

18:06Criza energiei. Statele UE trebuie să reducă consumul cu 5% în orele de vârf / Lista integrală a măsurilor propuse de Comisia Europeană pentru a face față facturilor la iarnă

17:06Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe Telegram un mesaj în care îi mulțumește comandantului forțelor terestre din Ucraina pentru recentele progrese în contraofensiva armatei ucrainene:

  • „Puteți ocupa temporar teritoriul statului nostru, dar cu siguranță nu puteți ocupa poporul ucrainean. Puteți spăla mintea oamenilor, dar nu puteți face asta cu inimile ucrainenilor.
  • Îi mulțumesc comandantului forțelor terestre, Oleksandr Syrsky, tuturor soldaților noștri pentru eliberarea pământului ucrainean de inamic. Ne salvați oamenii, inimile, copiii și viitorul”.

17:02Papa Francisc a vorbit în mod explicit despre Ucraina în timpul vizitei sale în Kazahstan, unde participă la o conferință multi-religioasă.

La sfârșitul unei liturghii pentru aproximativ 6.000 de membri ai comunității catolice din Kazahstan, el a vorbit despre Ucraina, întrebând „de câte decese va mai fi nevoie” înainte de încetarea conflictului și reluarea dialogului, scrie Reuters.

De asemenea, Papa și-a exprimat îngrijorarea cu privire la reizbucnirea conflictului între Armenia și Azerbaidjan.

15:17 Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat că trupele loiale Moscovei au reușit să respingă forțele ucrainene care încercau să pătrundă în Lyman și că situația s-a stabilizat pentru moment.

„Nimic nu a funcționat pentru inamic”, a susținut Pușilin, adăugând că atacurile ucrainene la nord și la sud de Lyman au fost, de asemenea, respinse.

Arestovich: Contraofensiva a încetinit

15:11 Peste 3,1 milioane de tone de produse agricole au părăsit Ucraina prin Marea Neagră începând cu luna august, notează Kyiv Independent.

Potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucriana, un total de 134 de nave încărcate cu produse agricole au avut ca destinație țări din Asia, Europa și Africa.

15:07 Kremlinul a minimizat miercuri impactul pierderii vânzărilor de gaze către Europa, afirmând că există și alte țări dispuse să cumpere energie rusească.

Răspunzând la o întrebare dacă o oprire prelungită a exporturilor de gaze către Europa se va dovedi irealizabilă pe termen lung, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că alți cumpărători vor fi capabili să compenseze cererea europeană.

„Europa nu este singurul consumator de gaze naturale și nu este singurul continent care are nevoie de gaze naturale. Există regiuni care se dezvoltă într-un ritm mult mai rapid… acestea pot compensa cererea (redusă) de gaze (rusești) în Europa”, a spus Peskov.

De precizat că numeroși experți au spus, în ultima vreme, că redirecționarea spre Asia a fluxului de gaze pe care Rusia îl furniza Europei presupune investiții uriașe și mulți ani de investiții.

14:29 Ucraina continuă să elibereze porțiuni de teritoriu de sub ocupația rusă în est, dar consilierul militar prezidențial Oleksiy Arestovych spune că contraofensiva țării a încetinit.

„Contraofensiva continuă, dar a încetinit ușor, deoarece majoritatea forțelor ucrainene luptă pentru a captura orașul Lioșan, pentru a ne deschide calea spre regiunea Luhansk. Ne vom intensifica loviturile și vom elibera noi teritorii într-un mod diferit”, a declarat el într-un interviu acordat la CNN.

„Suntem o armată europeană și o țară europeană, respectăm dreptul internațional. Nu încălcăm Convenția de la Geneva sau alte convenții internaționale privind regulile de război… Le oferim drepturi și posibilitatea de a-și suna acasă, mamele și tații lor… și de a vorbi cu jurnaliștii dacă doresc”, a continuat Arestovici.

Zelenski, vizită surpriză în Iziumul eliberat de ruși

14:20 India și Franța au făcut miercuri apel la negocieri care să pună capăt conflictului din Ucraina.

„Ar trebui să se revină la dialog și diplomație”, a declarat presei ministrul indian de externe, S. Jaishankar, după o întâlnire cu omologul său francez Catherine Colonna.

13:21 Kremlinul a reafirmat miercuri că ambițiile actuale ale Ucrainei de a adera la NATO reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei și a subliniat necesitatea „operațiunii sale militare speciale” .

Într-o teleconferință cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ideea ca Ucraina să adere la NATO reprezintă „principala amenințare” la adresa Rusiei, care „subliniază relevanța și necesitatea urgentă de a ne asigura securitatea și interesele naționale”. (Reuters)

13:12 Zelenski a făcut miercuri o vizită surpriză în Izium, eliberat săptămâna trecută în cadrul ofensivei fulger a trupelor ucrainene. Izium (regiunea Herkov) este la o distanță de circa 600 km de Kiev.

„Președintele Ucrainei a mulțumit soldaților pentru eliberarea teritoriilor ucrainene și a ridicat solemn steagul ucrainean deasupra consiliului municipal”, a transmis Brigada 25 Separată Aeropurtată Sicheslav.

Noi estimări ale pierderilor rusești

13:08 Potrivit armatei ucrainene, trupele ruse au pierdut în ultima zi 350 de soldați, 5 tancuri, 3 transportoare blindate, 11 piese de artilerie, 2 sisteme antiaeriene, 2 elicoptere, 2 avioane, 4 drone, 3 echipamente speciale și 32 de autocisterne și alte vehicule.

12:53 Cinci civili au fost uciși la Bakhmut, în timp ce 16 au fost răniți în partea controlată de Ucraina a regiunii Donețk, a scris guvernatorul Pavlo Kyrylenko pe Telegram.

În sud, primarul din Nikolaev, Oleksandr Sienkevych, a raportat un bombardament intens al rușilor asupra orașului, fiind afectate clădiri rezidențiale. Nu există informații cu privire la posibile victime. (Reuters)

12:48 Serviciile de internet mobil ar fi fost întrerupte în regiunea ocupată Lugansk, notează Kyiv Independent.

Rusia a ordonat operatorului local de telefonie mobilă să întrerupă internetul mobil pentru locuitorii rămași în zonă din „motive de securitate”, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai.

Rusia exportă mai mult petrol dar la buget vin mai puțini bani

12:26 Rusia exportă mai mult petrol, dar încasează mai puțin bani. Bugetul Kremlinului a primit luna trecută cel mai mic aflux de petrodolari de după iunie 2021 – Bloomberg

12:06 Pavlo Kyrylenko, guvernatorul ucrainean din Donețk, a spus din nou că oamenii ar trebui să se evacueze, pe cât posibil, din zonele care rămân sub controlul forțelor pro-ruse sau care sunt vizate de lovituri rusești.

„Rușii terorizează în mod deliberat populația locală. În astfel de condiții, singura cale de ieșire corectă pentru civili este să se evacueze în regiuni mai sigure din Ucraina. Nu deveniți o țintă pentru forțele teroriste rusești. Evacuați-vă!”, a scris el pe Telegram.

11:11Încă un conflict armat în zona de influență a Rusiei: Polițiștii de frontieră din Kârgâzstan și Tadjikistan au început miercuri să tragă unii contra celorlalți

10:55 Președinta Comisiei Europene a anunțat miercuri că va merge la Kiev în cursul zilei de astăzi pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui soție a fost prezentă la Parlamentul European de la Strasbourg.

„Mă voi deplasa astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski” pentru a discuta „în detaliu” despre continuarea ajutorului european, a anunțat Ursula von der Leyen în discursul său despre starea UE în fața deputaților europeni. (AFP)

Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • Este foarte probabil ca Rusia să fi desfășurat pentru prima dată vehicule aeriene iraniene fără pilot (UAV) în Ucraina. La 13 septembrie 2022, oficialii ucraineni au raportat că forțele lor au doborât o dronă Shahed-136 în apropiere de Kupiansk, în zona ofensivei de succes în curs de desfășurare a Ucrainei.
  • Shahed-136 este o UAV de atac unidirecțional cu o rază de acțiune declarată de 2.500 de kilometri. Sisteme similare fabricate în Iran au fost probabil folosite în atacuri în Orientul Mijlociu, inclusiv împotriva petrolierului MT MERCER STREET în iulie 2021.
  • Este aproape sigur că Rusia se aprovizionează din ce în ce mai mult cu armament de la alte state puternic sancționate, cum ar fi Iranul și Coreea de Nord, pe măsură ce propriile sale stocuri se diminuează.
  • Pierderea unui Shahed-136 în apropierea liniilor de front sugerează că există o posibilitate reală ca Rusia să încerce să folosească sistemul pentru a efectua lovituri tactice mai degrabă decât împotriva unor ținte mai strategice mai îndepărtate pe teritoriul ucrainean.

Von der Leyen: „Dacă avem curajul necesar, Putin va eșua”

10:14Șefa Comisiei Europene, în discursul său din Parlamentul European:

  • „Ne aducem aminte de acea dimineață fatidică în care europenii s-au trezit cutremurați de fața răului care a apărut din nou. De atunci, un întreg continent s-a ridicat în solidaritate. Europenii nu au ezitat, au găsit curajul să facă ce trebuie.
  • Acum 15 ani, în timpul crizei financiare, ne-a luat ani de zile să ajungem la soluții. Acum, răspunsul nostru a fost unit, hotărât și imediat
  • Am reușit să găsim puterea interioară a Europei. Timpurile care ne stau în față nu sunt ușoare. Miza e foarte mare.
  • Vom fi încercați de aceia care vor să exploateze orice fel de diviziune. E un război în economie, în energie, împotriva valorilor noastre.
  • Dacă avem curajul necesar, Putin va eșua. Azi, curajul are un nume – Ucraina”.

Ursula von der Leyen poartă o bluză albastră și un sacou galben, culorile drapelului Ucrainei.

10:07Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, este invitata de onoare a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la discursul privind starea Uniunii pe care îl susține în Parlamentul European. Prima doamnă a Ucrainei a fost primită cu aplauze.

Ursula von der Leyen prezintă, de asemenea, planul de măsuri pentru reducerea consumului de energie în țările membre, pentru a face față costurilor.

Un general american spune că are trei îngrijorări privind ofensiva ucraineană

09:59Putin a avut pe masă un acord acceptat de Ucraina, dar s-a răzgândit și l-a respins – surse Reuters / Cine este Dmitri Kozac, cel care a avut mână liberă să negocieze cu Kievul

09:05Papa Francisc l-a criticat dur pe Patriarhul rus Kiril: „Dumnezeu este pace. Niciodată nu ne călăuzește pe calea războiului

08:28Generalul american Mark Hertling a salutat ofensiva „strălucită” desfășurată de ucraineni în Harkov, dar a subliniat că are și trei îngrijorări în privința evoluției viitoare: „Tempo-ul, oboseala și lebedele negre”.

07:44 Ucraina a făcut progrese semnificative în alungarea forțelor de invazie , dar nu se poate spune dacă războiul se află într-un punct de cotitură, a declarat marți președintele american

Joe Biden. Întrebat dacă Ucraina a ajuns la un punct de cotitură în război, el a spus: „Nu se poate răspunde la această întrebare. Este greu de spus. Este clar că ucrainenii au făcut progrese semnificative. Dar cred că va fi un drum lung”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Președintele Zelenski a afirmat că Ucraina a recucerit aproximativ 8.000 de km pătrați, aparent toți în regiunea nord-estică Harkov. Aproximativ jumătate din această zonă a fost securizată, iar „măsurile de stabilizare sunt încă în curs de desfășurare” în cealaltă jumătate, a spus el.
  • Consilierul prezidențial ucrainean Arestovici a susținut că există perspective de a avansa asupra provinciei Lugansk din estul țării, adăugând că a avut loc „acum un asalt asupra orașului Lyman și ar putea avea loc un avans asupra Siversk”.
  • Probabil că Statele Unite vor anunța un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în „zilele următoare”.
  • Viceministrul ucrainean al apărării a vizitat orașul Balakliia și a spus că 150.000 de oameni au fost eliberați de sub dominația rusă în ultimele zile.
  • Echipele de reparații au restabilit cele două linii electrice principale care alimentează orașul Harkov și împrejurimile sale, a anunțat compania de electricitate Ukrenergo. Ucraina se așteaptă ca numărul de atacuri rusești asupra infrastructurii sale energetice să crească înainte de iarnă.
  • Cancelarul german Scholz l-a îndemnat pe Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, să găsească o soluție diplomatică cât mai curând posibil, bazată pe încetarea focului, retragerea completă a trupelor ruse și respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.
  • Un grup de politicieni din Sankt Petersburg care au cerut demiterea lui Putin din cauza războiului se confruntă cu probabila dizolvare a consiliului lor districtual în urma unei decizii a unui judecător, a declarat unul dintre deputați.
  • Toate cele trei linii electrice de rezervă de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, au fost restabilite, a anunțat organismul de supraveghere nucleară al ONU. Liniile fuseseră doborâte de bombardamentele din jurul centralei.
  • Rusia a trimis discret cel puțin 300 de milioane de dolari unor partide politice și candidați din peste 20 de țări după 2014, potrivit serviciilor de informații americane.
  • Comisia Europeană are în vedere măsuri fără precedent de reducere a cererii de energie electrică.
  • Moartea unui director rus din domeniul energiei se adaugă pe lista deceselor suspecte ale unor influenți oameni de afaceri din Rusia.

––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro