Sari direct la conținut

VIDEO Imagini ca în Primul Război Mondial pe singurul front în care armata rusă mai atacă

HotNews.ro
Lupte de pe pozitii statice in zona Bahmut din estul Ucrainei, Foto: Captura video
Lupte de pe pozitii statice in zona Bahmut din estul Ucrainei, Foto: Captura video

Noi imagini video apărute pe rețelele de socializare arată cum luptele de pe frontul din regiunea Donețk, singurul pe care forțele rusești mai atacă în prezent, amintesc de scene din Primul Război Mondial.

Luptele de aici sunt caracterizate de bombardamente ale ambelor părți și schimburi de foc de pe pozițiile statice ale tranșeelor construite de cele două armate. În una dintre înregistrări un soldat ucrainean poate fi văzut trăgând cu o mitralieră M240B de fabricație americană înspre una dintre pozițiile rușilor.

O altă înregistrare video ilustrează cum arată pozițiile apărătorilor ucraineni de lângă Bahmut.

Înregistrările video amintesc de Primul Război Mondial nu doar datorită naturii statice a luptelor, ci și din cauza devastării totale a peisajului pe care le-au surprins, terenul fiind nivelat și copacii doborâți la pământ de bombardamentele repetate.

Alte filmări distribuite anterior pe rețelele de socializare au surprins la rândul lor peisaje dezolante, marcate de cratere și pământ pârjolit. Unele dintre aceste înregistrări au fost filmate chiar în zona Bahmutului, un oraș minier din Donețk de o importanță strategică pentru linia frontului.

Intensificare a luptelor în Bahmut

Atacul în direcția Bahmut a rămas în prezent singura acțiune cu caracter ofensiv a armatei ruse, după „reducerea drastică” a activității militare în zonele Kievului și Cernihivului, „regruparea forțelor” din Harkov și retragerile cu scopul de a înainta în Herson, anunțate de oficialii ruși.

Într-un amplu reportaj publicat în urmă cu câteva zile, jurnaliștii de la The Moscow Times notau că bătălia pentru orașul Bahmut s-a intensificat în ultimele săptămâni în contextul în care forțele rusești conduse de mercenarii Wagner încearcă cu disperare să captureze orașul pentru ca Kremlinul să poată raporta publicului rus o nouă victorie pe front.

„Atacurile continue din jurul Bahmutului reflectă dorința atât a forțelor armate ruse, cât și a Kremlinului, de a avea niște vești bune de pe front după luni de retrageri care au afectat moralul”, afirmă James Black, un analist militar de la Rand Corporation, unul dintre cele mai mari think tank-uri din lume specializate pe probleme de apărare și securitate.

Luptele grele au lăsat orașul Bahmut fără apă, gaz și electricitate, mii de cetățeni alegând să rămână în oraș deși în jur de 90% din populație a fugit.

„Este un tocător de carne”, afirmă despre frontul din Bahmut Jakub Janovsky, unul dintre analiștii militari ce scrie articole pentru cunoscutul site Oryx ce monitorizează echipamentele militare și pierderile suferite de ambele părți ale războiului din Ucraima.

Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată cum artileria și aviația ucraineană lansează atacuri asupra forțelor rusești din Bahmut, în unele zone din nord-estul orașului apelând chiar la tactica „pământului pârjolit”.

Printre pierderile înregistrate de forțele Moscovei se numără atât infractori recrutați de mercenarii Wagner din penitenciarele rusești, cât și recruți încorporați după decretarea mobilizării parțiale pe 21 septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 252-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro