Sari direct la conținut

Rusia a adoptat legea care permite naționalizarea locuințelor a milioane de ucraineni din teritoriile ocupate

HotNews.ro
Tablou cu Stalin, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Tablou cu Stalin, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Parlamentul de la Moscova a aprobat proiectul de lege care le permite în practică autorităților ruse să naționalizeze locuințele a milioane de ucraineni din teritoriile pe care forțele sale armate le-au ocupat.

Proiectul legislativ a fost adoptată marți de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus și publicat pe site-ul său.

Actul normativ a fost propus la sfârșitul lunii septembrie de către Irek Fayzullin, ministrul rus al Construcțiilor, proiectul stipulând că autorităților din „entitățile constitutive” ale Rusiei sunt autorizate să ia în primire și să utilizeze „spații rezidențiale nerevendicate” pentru a le pune la dispoziție celor aflați pe lista de așteptare pentru primirea unei locuințe.

„Se introduce un proiect de lege care stabilește dreptul subiecților, pe baza unei decizii a unui înalt funcționar, de a accepta și de a folosi spații de locuit care nu sunt solicitate de cetățeni pentru a oferi locuințe cetățenilor față de care statul are obligații”, a spus Fayzullin la o ședință a guvernului de la Moscova ce a avut loc pe 28 iulie.

El a susținut că locuințele naționalizate vor fi acordate cu prioritate veteranilor de război, membrii familiilor veteranilor morți, persoanelor cu dizabilități și familiilor lor, celor afectați de accidente și dezastre naturale și altor categorii vulnerabile.

„Ei bine, există obligații față de militari și persoanele cu dizabilități. Va fi mai ușor ca acest lucru să fie făcut prin decizia șefilor entităților constitutive ale Federației Ruse”, i-a dat dreptate premierul Mihail Mișustin în cadrul aceleiași ședințe de guvern.

Cum a pregătit Rusia naționalizarea locuințelor ucrainenilor

În esență proiectul de lege le permite autorităților ruse să exproprieze fără despăgubiri locuințele ucrainenilor din teritoriile ocupate care au fugit din calea războiului. Potrivit Moscovei, teritoriile ucrainene ocupate din regiunile Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie, au devenit oficial „subiecți” ai Rusiei după proclamarea anexării lor la sfârșitul lunii septembrie.

Formal, parlamentul rus a adoptat pe repede-înainte un proiect de lege după proclamația făcută de Putin pe 30 septembrie, acesta fiind adoptat în doar câteva zile și ajungând pe biroul liderului de la Kremlin în data de 5 octombrie, când l-a semnat.

În ceea ce privește actul normativ privind „utilizarea spațiilor rezidențiale nerevendicate”, acesta a ajuns în parlamentul rus în luna august.

Andrei Klișas, președintele Comisiei pentru legislație constituțională din cadrul Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a fost primul oficial de la Moscova care a vorbit deschis despre obiectivul real al proiectului legislativ.

„Avem nevoie de o bază legală clară pentru confiscarea proprietăților străine, în special proprietățile ucrainene din Rusia și teritoriile eliberate ale Ucrainei. Această problemă ar trebui să fie discutată în detaliu cu guvernul în toamnă”, a scris el pe 8 august pe canalul său de Telegram.

Cum prezintă presa rusă știrea despre adoptarea legii

Presa rusă a evitat însă aproape în întregime să scrie despre faptul că proiectul de lege ar permite naționalizarea locuințelor ucrainenilor din teritoriile ocupate. Iată cum relatează astăzi Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, cu privire la adoptarea sa:

„În primul rând, vorbim de apartamente care au fost achiziționate pentru militari, dar s-au dovedit a fi nerevendicate din cauza concedierii lor din serviciu, deces, refuzarea locuințelor sau mutarea într-un nou loc de reședință”.

Jurnaliștii de la Lenta adaugă:

„Autoritățile din regiuni au cheltuit bani pentru întreținerea unor astfel de apartamente fără proprietar, dar nu le-au putut transfera celor aflați în nevoie, întrucât legislația nu avea normele relevante. Acum, vidul legislativ a fost eliminat, iar administrația regională poate transfera locuințe nerevendicate veteranilor din Marele Război Patriotic (n.r. al Doilea Război Mondial), membrilor familiilor morților și invalizilor din Marele Război Patriotic, victimelor accidentelor cu radiații și lichidatorilor acestora, persoanelor cu handicap (…)”.

„Potrivit experților, noua lege va contribui la eliminarea poverii asupra regiunilor pentru întreținerea apartamentelor ‘respinse’ și va contribui la o gestionare mai eficientă a fondului de locuințe”, conchide site-ul de știri rusesc.

Urmărește ultimele evoluții din a 272-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro