Sari direct la conținut

Plafonarea prețului petrolului rusesc: Decizia „în următoarele zile”

HotNews.ro
Petrol rusesc, Foto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia
Petrol rusesc, Foto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

Coaliția de state care încearcă să impună un plafon la prețul petrolului rusesc, din care fac parte G7, Uniunea Europeană și Australia, ar urma să anunțe limita propusă „în următoarele zile”, potrivit unui oficial al Trezoreriei SUA, citează AFP.

„În următoarele zile, coaliția noastră va anunța nivelul prețului pentru petrolul și gazele” produse de Rusia, „lucrăm cu partenerii noștri pentru a finaliza acest lucru”, a explicat acest oficial în timpul unei conferințe de presă telefonice.

Scopul este de a ajunge la un preț maxim pentru hidrocarburile rusești care să poată fi stabilit înainte de intrarea în vigoare a noilor sancțiuni europene, programată pentru 5 decembrie.

Noul pachet de sancțiuni include o interdicție pentru asigurătorii și reasigurătorii care acoperă transportul maritim al petrolului rusesc, operatorii europeni urmând să fie scutiți dacă petrolul este vândut la sau sub plafonul prestabilit.

„O luăm pas cu pas pentru a permite pieței să integreze cât mai simplu posibil implementarea plafonului”, a declarat aceeași sursă.

Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la mecanismul de stabilire a prețului maxim pentru petrolul rusesc și la modul în care plafonul va fi actualizat în funcție de modificările prețurilor de pe piață.

„Scopul nostru este să îl actualizăm în mod regulat, ceea ce sperăm că va fi la fiecare trimestru sau semestru, deoarece dorim să aducem vizibilitate pe piață”, a adăugat oficialul.

Plafonarea prețului petrolului vândut de Rusia ar trebui să reducă resursele financiare ale acesteia și, prin urmare, capacitatea sa de a continua războiul din Ucraina, dar și de a limita creșterea prețurilor la energie. Cu toate acestea, acest preț trebuie să rămână mai mare decât prețul de producție, pentru a încuraja Rusia să continue să vândă petrol și să nu întrerupă aprovizionarea.

Kremlinul a avertizat că Rusia nu va mai furniza petrol țărilor care au adoptat această limită.

O decizie care „nu ar fi însă în interesul lor”, potrivit Trezoreriei, pentru că „orice acțiune pe care ar lua-o ar avea un impact asupra unor clienți precum India și China, pe care doresc să îi păstreze”. Prin urmare, credem că vor continua să le furnizeze petrol lor și altor clienți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro