UE amână până săptămâna viitoare discuțiile privind stabilirea unui plafon de preț la petrolul rusesc – diplomați
O reuniune reprezentanţilor guvernelor statelor membre UE, programată pentru vineri seara pentru a discuta o propunere a Grupului celor Șapte (G7) privind plafonul de preț la petrolul rusesc, a fost anulată, au declarat diplomații UE, relatează Reuters.
20:25 „Nu a existat suficientă convergență de opinii”, a spus un diplomat.
„Nu va fi o întâlnire în seara asta și nici în weekendul acesta”, a spus un al doilea diplomat.
Joi, guvernele Uniunii Europene erau împărțite în privința nivelului la care să limiteze prețurile petrolului rusesc pentru a reduce capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina fără a provoca un șoc global al aprovizionării cu petrol. Plafonul urmează să intre în vigoare pe 5 decembrie.
Ideea plafonului este de a interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurări să gestioneze încărcături de țiței rusesc pe tot globul, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț mai mic decât prețul stabilit de G7 și aliații săi.
Deoarece principalele companii de transport maritim și de asigurări din lume au sediul în țările G7, plafonul de preț ar face foarte dificil pentru Moscova să-și vândă petrolul – cel mai mare articol de export, reprezentând aproximativ 10% din oferta mondială – la un preț mai mare.
Polonia, Estonia și Lituania făceau eforturi pentru un plafon mult mai mic decât cei 65-70 de dolari pe baril propus de G7, în timp ce Grecia, Cipru și Malta făceau lobby pentru un plafon mai mare sau o formă de compensare pentru că se aşteaptă la diminuarea afacerilor firmelor lor de shipping.
Diplomații UE, care au dorit să rămână anonimi, au spus că nu este clar cât de aproape sunt ambele părți de un acord.
„Cele mai recente informații sunt că Polonia, Estonia și Lituania încearcă să se depășească reciproc cu privire la cât de dur ar trebui să fie plafonul de preț”, a spus unul dintre diplomații apropiați discuțiilor, adăugând că Polonia a dorit să lege acordul privind plafonul de preț cu un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
„Între timp, Malta, Grecia și Cipru sunt interesate de bani, indiferent de modul în care i-ar putea obține – printr-un plafon mai mare, sau compensare, etc. Deci pozițiile sunt încă foarte îndepărtate și SUA nu se implică pentru a media cele două părți”, a spus diplomatul.