Sari direct la conținut

NATO și UE promit mai mult ajutor militar pentru Ucraina / Jens Stoltenberg: Putin a eșuat în a diviza Occidentul – VIDEO

HotNews.ro
Jens Stoltenberg alaturi de Ursula von der Leyen si Charles Michel, Foto: Olivier Matthys / AFP / Profimedia
Jens Stoltenberg alaturi de Ursula von der Leyen si Charles Michel, Foto: Olivier Matthys / AFP / Profimedia

UE și NATO s-au angajat marți să furnizeze ucrainenilor toate mijloacele militare necesare pentru a se apăra, discuții fiind prevăzute „săptămâna viitoare” asupra tipurilor de arme care pot fi furnizate.

„Discuțiile sunt prevăzute săptămâna viitoare cu ucrainenii pentru a vedea ce tipuri de arme sunt necesare și care, dintre aliați, este în măsură să le furnizeze” a precizat șecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg după semnarea unei declarații comune cu președinții instituțiilor UE.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen au semnat marţi la sediul Alianţei Nord-Atlantice, Declaraţia Comună de Cooperare NATO-UE, relatează News.ro.

Cei trei lideri au susținut o conferinţă de presă comună după semnarea Declaraţiei, Jens Stoltenberg afirmând că NATO și UE sunt hotărâte să își consolideze parteneriatul și făcând apel la întărirea sprijinului acordat Ucrainei.

Stoltenberg a avertizat de asemenea că nu există semne că Vladimir Putin și-ar fi schimbat obiectivele pentru „operațiunea militară specială” pe care a declanșat-o la sfârșitul lunii februarie a anului trecut.

„Ei au arătat o disponibilitate mare de a tolera pierderi și suferințe. Nu avem niciun indiciu că președintele Putin și-a schimbat planurile și obiectivele în Ucraina. Așadar, este periculos să subestimăm Rusia”, a subliniat el.

Secretarul general al NATO a declarat însă că Putin a eșuat în tentativele sale de a diviza aliații occidentali în legătură cu conflictul pe care l-a început pe 24 februarie 2022 și de a submina sprijinul acordat de aceștia Ucrainei.

UE vrea întărirea cooperării cu NATO

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a apropiat UE şi NATO. Prin Declaraţia de azi vrem să ne aducem cooperarea la nivelul superior, pentru a asigura pacea şi stabilitatea”, a adăugat și preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a punctat că „de la începutul Războiului rus în Ucraina, cooperarea UE-NATO a devenit mai puternică” și că „astăzi , prin noua Declaraţie Comună, ne aducem parteneriatul la un nou nivel”.

„Ne vom adânci cooperarea şi o vom extinde la domenii noi”, a promis von der Leyen.

„Războiul brutal purtat de Rusia împotriva Ucrainei încalcă dreptul internațional și principiile Cartei ONU. Acesta subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Războiul Rusiei a exacerbat o criză alimentară și energetică care afectează miliarde de oameni din întreaga lume”, se arată în documentul semnat de cei 3, potrivit Europa Liberă România.

„Solidaritatea cu Ucraina și sprijinul neclintit și continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”, este un alt punct al declarației, care mai menționează și „provocările din ce în ce mai mare ale Chinei”.

Relațiile dintre NATO și UE au fost instituționalizate la începutul anilor 2000, după ce în anii ’90 au promovat o mai mare responsabilitate europeană în domeniul apărării.

Urmărește ultimele evoluții din a 321-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro