Sari direct la conținut

Bombardamentele strategice ale Rusiei: „O rată de suscces incredibil de mică”, spun analiștii

HotNews.ro
Un MiG-31 inarmat cu o racheta Kinzhal, Foto: TV Zvezda / east2west news-WillWest News / Profimedia
Un MiG-31 inarmat cu o racheta Kinzhal, Foto: TV Zvezda / east2west news-WillWest News / Profimedia

Rusia a lansat în total 95 de rachete de diferite tipuri în cursul zilei trecute – dintre care 34 au fost interceptate- precum și un număr de drone Shahed de fabricație iraniană, a declarat vineri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Aproape o jumătate de milion de persoane au rămas fără curent electric în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în urma ultimului atac, potrivit guvernatorului regional.

Și există îngrijorări cu privire la cât de eficient poate rezista Ucraina la astfel de bombardamente.

Dar lovituri aeriene ca acestea nu vor câștiga războiul cu Rusia, spun experții occidentali pentru CNN.

„Există o lungă istorie a națiunilor care încearcă să câștige războaiele prin bombardamente strategice, pentru a frânge voința sau capacitatea de rezistență a unui stat advers”, a declarat pentru CNN Justin Bronk, cercetător senior pentru putere aeriană și tehnologie la think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI), cu sediul la Londra. „Are o rată de succes incredibil de mică”.

Rezervele limitate ale Rusiei înseamnă că este puțin probabil să forțeze un progres major în războiul prin intermediul cerului, atâta timp cât forța sa aeriană nu este capabilă să obțină supremația deasupra Ucrainei.

O nouă strategie?

Folosirea atâtor sisteme de arme diferite într-o singură noapte a devenit din ce în ce mai mult metoda preferată a Rusiei de a lovi din aer, dar cu intervale mai mari între raiduri, a spus Bronk.

Folosirea rachetelor hipersonice în special urmează presiunilor de ani de zile ale Kremlinului de a-și dota armata cu astfel de armament – o mișcare pe care Statele Unite și Occidentul au fost mai puțin entuziasmate să o adopte, având în vedere compromisurile pe care le presupune urmărirea capacităților hipersonice.

„Ceea ce obțineți este o rachetă care este mult mai greu de interceptat și care oferă adversarului un avertisment mult mai mic. Ceea ce pierzi este că este mult mai scumpă și, adesea, poate fi transportată doar de un număr mult mai limitat de platforme”, a explicat Bronk. (integral pe CNN)

Cum a rezistat apărarea Ucrainei? Nu suficient de bine

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei nu au rezistat la unele dintre rachetele Kinjal ale Rusiei, potrivit unui consilier al președintelui Volodimir Zelenski, în urma unui atac de amploare al Moscovei joi, potrivit CNN.

Racheta Kinjal în timpul unui exercițiu în februarie 2022Foto: Profimedia

În total, 84 de rachete au fost lansate asupra infrastructurii ucrainene, inclusiv șase rachete balistice Kinjal, care au capacitatea de a eluda apărarea aeriană a Kievului, a declarat armata ucraineană.

„Ei folosesc rachete hipersonice. Folosesc noi tipuri de arme și văd cum pot face față sistemele noastre de apărare aeriană”, a declarat Alexander Rodnianski, consilier economic al lui Zelenski. „Nu fac față suficient de bine”, a spus el.

Rodnianski a subliniat ceea ce Rusia consideră a fi obiective tactice, economice și politice sunt în realitate „terorism economic”.

„Ei trimit un semnal foarte puternic tuturor celor din Ucraina – și poate și unora dintre refugiații noștri din afara Ucrainei – că viața este foarte departe de a reveni la normal, în ciuda faptului că în ultimele săptămâni a fost mai multă liniște”, a spus el.

Acest lucru ar putea determina refugiații să stea departe și companiile să nu mai investească în țară, a spus Rodnianski.

Atacuri viitoare?

În timp ce Rusia a desfășurat o mână de rachete pe care Ucraina nu este în prezent în măsură să le oprească, pare puțin probabil ca astfel de atacuri să devină o caracteristică regulată sau decisivă a conflictului – deoarece, potrivit majorității evaluărilor occidentale, Rusia este în criză de provizii.

Rusia a stocat rachete timp de-o lună pentru a putea ataca din nou masiv

Directoratul Principal de Informații al Ucrainei (GUR) a declarat vineri că Rusia a stocat timp de o lună rachete pentru a efectua noul atac pe scară largă de joi, relatează Ukraîisnka Pravda.

Sistem Iskander-M folosit de RusiaFoto: Konstantin Morozov / Sputnik / Profimedia Images

„Rașiștii continuă teroarea cu rachete, dar ținând cont deja de deficitul de rachete de înaltă precizie pe care îl au astăzi, putem spune că au acumulat forțe de o lună, lucrând în special la producție”, a declarat Andrei Yusov, purtătorul de cuvânt al GUR.

El a subliniat că acele rachete pe care industria rusă de armament le-a putut produce într-o lună de zile au fost folosite de forțele armate ale Moscovei pentru a lovi transformatoare ucrainene.

Yusov a declarat că stocurile Rusiei de multe tipuri de rachete sunt „critic de scăzute” și că creșterea intervalului de timp dintre atacurile pe scară largă se datorează faptului că rușii încearcă să compenseze consumul de muniție prin producție, dar că nu pot produce cantitățile necesare.

Mai au sau nu rușii rachete? Analiștii occidentali s-au mai înșelat

O posibilitate ar fi că Rusia rămâne fără alte tipuri de rachete pe care le-ar folosi în mod normal în astfel de atacuri, apelând prin urmare la modele mai costisitoare.

Însă analiștii occidentali s-au înșelat în mod repetat în cursul războiului cu privire la numărul de rachete pe care Rusia le-ar mai avea în arsenalul său și prognozele în acest sens sunt contradictorii.

De exemplu, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, estima în decembrie că Rusia ar mai putea lansa 3-4 atacuri de amploare până să își epuizeze stocurile.

Însă la sfârșitul lunii ianuarie, șefa Serviciului de informații al Estoniei, Margo Grosberg, a spus că Rusia ar putea fi capabilă să lanseze atacuri masive repetate cu rachete împotriva Ucrainei timp de până la nouă luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro