Sari direct la conținut

Patriarhul rus Kirill denunţă din nou ordinul de evacuare pentru Lavra Pecerska din Kiev: „E leagănul civilizaţiei şi culturii noastre”

HotNews.ro
Patriarhul Kirill al Rusiei, Foto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images
Patriarhul Kirill al Rusiei, Foto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a calificat joi drept „monstruoasă” evacuarea preconizată a călugărilor dintr-o mănăstire emblematică din Kiev, aflată sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), care până recent se considera ca fiind afiliată la Patriarhia Moscovei.

În plin conflict cu armata Rusiei, autorităţile ucrainene au cerut săptămâna trecută ca toţi călugării care ocupă în prezent celebra Mănăstire a Peşterilor (Pecerska Lavra) din Kiev să părăsească lăcaşul până în data de 29 martie, amintește agenția AFP, citată de Agerpres.

„Ultimatumul autorităţilor de stat (ucrainene) vizând Lavra din Kiev reprezintă un act monstruos, comparabil cu persecutarea credinţei în vremuri păgâne”, a declarat patriarhul Kirill într-un mesaj video publicat de serviciul său de presă.

Fondată în secolul al XI-lea şi inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO, Lavra Pecerska din Kiev, cu deschidere spre malurile fluviului Nipru, găzduieşe călugări care fac parte din ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene ce se afla sub controlul Patriarhiei Moscovei înainte de război.

UOC a anunţat în luna mai anul trecut ruperea legăturilor sale cu Rusia, al cărei patriarh Kirill susţine fervent ofensiva rusă. Dar guvernul ucrainean continuă să considere că această biserică rămâne de facto dependentă de Moscova.

Contractul de închiriere, reziliat. Kirill cere să fie împiedicată evacuarea

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkacenko, anunţase vinerea trecută rezilierea contractului de închiriere care permitea bisericii să închirieze gratuit o parte din Lavra din Kiev.

Patriarhul Kirill a făcut apel la „toate eforturile posibile” pentru a împiedica evacuarea călugărilor, ceea ce – potrivit lui – „ar duce la încălcarea drepturilor milioanelor de credincioşi ucraineni”.

„Această mănăstire se află la originea tradiţiei spirituale şi monahale comune a popoarelor rus, ucrainean şi belarus. Ea este leagănul civilizaţiei şi culturii noastre naţionale”, susţine în mesajul său patriarhul Kirill.

Complexul Lavra Pecerska din Kiev (Foto: © Jaysi | Dreamstime.com)

În trecut, Kirill a justificat ofensiva rusă în Ucraina, susţinând că popoarele rus şi ucrainean sunt fraţi care au fost separaţi cu forţa, în special de Occident, notează AFP.

Acest punct de vedere a fost spulberat de guvernul ucrainean, care denunţă un conflict postcolonial şi imperialist dus de Kremlin. Autorităţile ucrainene şi-au intensificat percheziţiile la bisericile şi preoţii consideraţi apropiaţi de Moscova.

Ortodoxia este principala credinţă în Ucraina. După prăbuşirea URSS, Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) a avut administraţie internă proprie, păstrând în acelaşi timp unitatea canonică cu Biserica Ortodoxă Rusă. În mai 2022, în contextul războiului Rusiei în Ucraina, susţinut de Biserica Ortodoxă Rusă, UOC s-a detaşat public de aceasta prin modificări ale statutului care i-au acordat „autonomie şi independenţă complete”.

UOC se află în competiţie pentru credincioşi cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autonomă şi fondată după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, dar recunoscută de ierarhia bisericească abia în 2018, când a obţinut autocefalia printr-un decret al Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

___

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro