Sari direct la conținut

VIDEO Zelenski: Rusia foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie pentru a şantaja lumea cu un dezastru

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere punerea industriei nucleare ruseşti sub sancţiuni internaţionale, arătând că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă, pentru a crea dependenţe şi pentru a şantaja, iar această tactică este valabilă inclusiv în cazul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, pe care Moscova o utilizează ca să ameninţe lumea cu un dezastru nuclear, relatează News.ro.

„Este important că au fost lansate măsuri restrictive globale împotriva industriei nucleare ruseşti. Această industrie nu numai că generează fonduri pentru bugetul agresorului, dar ajută şi la crearea unei dependenţe a altor state pe teritoriul cărora se implementează proiecte nucleare pretins „energetice”. Pentru Kremlin, orice energie este o armă. Pentru ei, energia nucleară este, de asemenea, o armă”, a arătat Zelenski în discursul rostit sâmbătă seară către compatrioţi.

„Exact acest lucru se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie, pe care Rusia o foloseşte ca armă de şantaj la nivel mondial, pentru a şantaja lumea cu un dezastru”, a explicat Volodimir Zelenski.

În acest context, el a salutat faptul că Marea Britanie, SUA, Franţa, Japonia şi Canada au format o alianţă „pentru a elimina industria nucleară a unui stat terorist de pe piaţa mondială”.

„Cu cât regimul de sancţiuni împotriva Rusiei este mai dur, cu cât sunt mai multe restricţii împotriva statului terorist şi a tuturor celor asociaţi cu acesta, împotriva întregii economii de război ruseşti, cu atât mai repede va fi sfârşitul agresiunii. Şi le mulţumesc tuturor celor din lume care înţeleg acest lucru”, a punctat Zelenski.

Preşedintele ucrainean, ca şi unele state europene, între care Germania şi Lituania, pledează pentru sancţiuni la nivelul UE împotriva industriei nucleare ruse, însă un astfel de pachet pare greu de adoptat în prezent, pentru că sunt mai multe state, în frunte cu Ungaria, care depind de cooperarea cu Moscova pentru sectorul lor al energiei atomice.

„Fiecare schemă rusă care îi permite să ocolească sancţiunile adaugă timp acestui război, adaugă oportunităţi pentru agresor”

În orice caz, vorbind despre sancţiuni, Zelenski a anunţat că sâmbătă au intrat în vigoare în Ucraina trei noi decizii de sancţionare a „celor care investesc în agresiunea rusă şi o susţin” şi a precizat că este vorba despre peste 320 de companii, precum şi de persoane fizice.

„În primul rând, este vorba de un alt pachet de sancţiuni împotriva complexului militar-industrial rusesc – companiile care aprovizionează armata teroristă. De data aceasta, 322 de companii au fost adăugate pe listele de sancţiuni – producători de arme, componente etc. Celelalte două liste de sancţiuni includ persoane şi entităţi care ajută la eludarea sancţiunilor împotriva Rusiei, deţin proprietăţi ale criminalilor de război şi sunt implicate în distrugerea libertăţii atât în Rusia, cât şi pe teritoriul nostru”, a arătat Zelenski.

„Pachetele noastre de sancţiuni sunt în curs de elaborare în detaliu, inclusiv sincronizarea cu partenerii noştri”, a precizat preşedintele. „Aceasta este una dintre principalele noastre sarcini comune – absolut toţi cei care doresc ca războiul să se încheie mai repede, ca victoria noastră să fie obţinută mai repede, sarcina este de a elimina orice oportunitate pentru Rusia de a eluda sancţiunile. Fiecare schemă rusă care îi permite să ocolească sancţiunile adaugă timp acestui război, adaugă oportunităţi pentru agresor”, a punctat Zelenski, pledând pentru noi măsuri la nivel internaţional care să-i sancţioneze şi pe cei care eludează actualele restricţii în vigoare.

„Ar putea urma noi paşi care să asigure mai multă pace pe cerul țării noastre. Aşteptăm aceste decizii”

Trecând la subiectul aprovizionării cu arme a frontului ucrainean, liderul de la Kiev a menţionat noi pachete de sprijin din partea SUA şi a Canadei şi a salutat ajutorul pentru consolidarea apărării aeriene din partea Olandei, precum şi decizia comună cu Danemarca de a furniza tancuri.

Preşedintele Ucrainei a mulţumit Germaniei, sugerând că aşteaptă de la Berlin noi decizii. „Există noi paşi care vor asigura mai multă pace în cerurile noastre şi ar putea exista noi paşi care vor aduce mai multă pace în ţara noastră. Aşteptăm aceste decizii”, a spus Zelenski.

De asemenea, el a mulţumut Estoniei şi Finlandei pentru noile pachete de apărare, iar Slovaciei pentru avioanele trimise.

El a menţionat şi Elveţia, în ciuda faptului că politica de neutralitate a Bernei dă uneori bătăi de cap partenerilor europeni, mulţumind pentru „noile sancţiuni împotriva teroriştilor ruşi”.

„Ne pregătim ca următoarea săptămână în relaţiile cu partenerii noştri să nu fie mai puţin productivă decât aceasta. Fiecare astfel de rezultat pentru Ucraina înseamnă vieţi salvate ale poporului nostru. Aceasta este capacitatea soldaţilor noştri de a proteja vieţi, de a respinge atacurile ruseşti şi de a se pregăti pentru operaţiunile active ucrainene”, a arătat Zelenski.

În încheierea discursului său, aşa cum face de fiecare dată, el le-a mulţumit soldaţilor de pe front, precizând că există patru puncte fierbinţi pe linia frontului: Mariinka, Bahmut, Avdiivka şi sectorul Lyman. „Acolo luptele sunt crâncene”, a spus preşedintele.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro