Sari direct la conținut

Franța a aprobat ca o companie de stat, Framatome, să se implice în construirea de către Rusia a reactoarelor nucleare din Ungaria

HotNews.ro
Extinderea centralei nucleare Paks din Ungaria cu ajutorul Rusiei, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Extinderea centralei nucleare Paks din Ungaria cu ajutorul Rusiei, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Guvernul francez a dat undă verde pentru Framatome, o companie de energie nucleară susținută de stat, să participe la construirea a două reactoare nucleare în Ungaria, construcție condusă de corporația rusă Rosatom, relatează Le Monde, potrivit Kyiv Independent.

Într-un articol publicat pe 28 aprilie, ziarul francez Le Monde a raportat, citând surse, că Parisul a dat undă verde ca Framatone să furnizeze echipamente pentru construcția de către Rusia a două noi reactoare nucleare la Centrala Nucleară Paks din Ungaria.

„Guvernul francez a dat autorizația Framatome, dar guvernul german nu a făcut acest lucru pentru Siemens. Așa că, acum studiem această problemă în strânsă cooperare cu Framatome”, a declarat o sursă maghiară pentru Le Monde.

Decizia ajută la extinderea de către ruși a centralei nucleare din Ungaria, iar raportul vine pe fondul solicitărilor repetate ale Ucrainei pentru ca UE să sancționeze industria nucleară a Rusiei, îndemnând Occidentul că trebuie să ia mai multe măsuri pentru a limita veniturile Moscovei pe fondul unui război brutal.

În ciuda faptului că unii parlamentari și diplomați din UE fac eforturi pentru a tăia legăturile cu Rosatom, Rusia are o putere puternică asupra peisajului energetic nuclear al Europei, iar progresul a fost lent. Rusia exportă combustibil nuclear către reactoare din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia și Finlanda, iar continentul se bazează în continuare pe uraniu rusesc.

În timp ce unele țări precum Bulgaria caută modalități de a reduce dependența de Rusia în sectorul său energetic dominat de Moscova, Ungaria a emis în august o autorizație pentru construcția condusă de Rosatom a două noi reactoare nucleare în orașul Paks, din sud. În prezent, centrala Paks funcționează cu patru reactoare nucleare.

Deși Germania a fost reticentă în a livra Ungariei sistemul de control al reactorului pentru proiectul de expansiune susținut de Rusia, Ungaria s-a bazat pe ajutorul francez, a raportat Le Monde. Acesta a adăugat că problema a fost discutată „discret” în timpul unei cine între președintele francez Emmanuel Macron și premierul ungar Viktor Orban la Palatul Elysée pe 13 martie, care a fost raportată și de Financial Times.

La scurt timp după cina cu pricina, Le Monde l-a citat pe ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto spunând că „din moment ce guvernul german blochează din motive politice participarea contractuală a Siemens Energy, dorim să ne bazăm mai mult pe francezi”.

Proiectul de extindere a centralei nucleare din Ungaria, susținut de Rusia, este „așteptat să coste aproximativ 12,4 miliarde de dolari și va dubla capacitatea centralei”, potrivit unui articol din august al Radio Free Europe/Radio Liberty. Acesta a adăugat că Rusia va oferi un împrumut de 10 miliarde de dolari pentru proiect.

Orban a încheiat un acord privind proiectul de extindere cu președintele rus Vladimir Putin, cu puțin timp înainte de invazia rusă a Ucrainei în 2014. În ciuda întârzierilor, Orban a insistat să finalizeze proiectul până în 2030.

Participarea Franței la proiect poate indica disponibilitatea celor două țări de a-și duce cooperarea nucleară la un alt nivel, a informat Financial Times la sfârșitul lunii martie.

Surse au declarat pentru Financial Times că participarea Rusiei la proiect ar putea dispărea dacă războiul din Ucraina durează mai mult, iar Occidentul continuă să impună sancțiuni împotriva Moscovei. Dar ziarul a adăugat că nu este clar dacă ar însemna construirea unei noi centrale electrice sau pur și simplu înlocuirea Rosatom cu un alt partener.

Pierderea proiectului Paks ar fi „o lovitură gravă” pentru Rosatom, a relatat ziarul, citându-l pe Maxim Samorukov, expert în Rusia la Fundația Carnegie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro