VIDEO Cum s-au pregătit rușii de contraofensiva ucrainenilor / Imagini video ar arăta că „dinții de dragon” rusești nu ar rezista
Rusia a avut la dispoziție aproape șase luni pentru a pregăti terenul pentru contraofensiva anticipată a Ucrainei din această primăvară, construind apărarea în teritoriul ocupat, lângă linia frontului, relatează CNN. Cu toate acestea, imagini video distribuite pe rețelele de socializare par să arate că ucrainenii ar putea trece ca prin pâine prin „dinții de dragon”.
Astfel, apărarea construită de Rusia ar constitui o provocare uriașă pentru trupele de la Kiev, cu obstacole extinzându-se pe sute de kilometri pe frontul sudic șerpuit – unde forțele ucrainene se așteaptă să-și concentreze atacurile în săptămânile următoare.
Imaginile din satelit analizate de CNN și alte organizații de știri arată amploarea apărării Rusiei: șanțuri antitanc, obstacole, câmpuri minate și tranșee.
Șanțurile antitanc din apropierea orașului Polohî, ocupat de sud-estul Ucrainei, se întind pe 30 km. În spate sunt șiruri de baricade din beton „dinți de dragon”. Mai în spate sunt tranșee defensive unde vor fi poziționate trupele Rusiei, relata Reuters săptămâna aceasta.
Apărările vizibile în imaginile prin satelit realizate de Capella Space fac parte dintr-o vastă rețea de fortificații rusești care se extind din vestul Rusiei prin estul Ucrainei și până în Crimeea, construită pentru un atac major ucrainean.
Mii de trupe ucrainene s-au antrenat în Occident pentru a folosi diferite mijloace militare pe câmpul de luptă într-un mod combinat, înainte de o contraofensivă pe care oficialii ucraineni spun că va veni atunci când forțele sale vor fi pregătite.
Reuters a analizat imagini din satelit cu mii de poziții defensive atât în interiorul Rusiei, cât și de-a lungul liniilor frontului ucrainean, care arată că este cel mai puternic apărat în regiunea Zaporojie și poarta de intrare în Peninsula Crimeea.
Anti-tank ditches near Ukraine’s occupied southeastern town of Polohy stretch for 19 miles. Behind are rows of concrete ‘dragon’s teeth’ barricades. Further back are defensive trenches where Russia’s troops will be positioned https://t.co/HPwA5hvFAK pic.twitter.com/eOafc9zLYv
— Reuters (@Reuters) April 27, 2023
Provocarea pentru trupele ucrainene va fi să ocolească sau să depășească astfel de obstacole cu viteză, astfel încât trupele ruse piardă repede controlul asupra teritoriilor.
Apărarea terestră a început să apară după ce forțele ruse s-au retras din o parte a regiunii Herson în noiembrie și au stabilit, în esență, o nouă linie defensivă care se întinde pe zonele în mare parte rurale din sudul Ucrainei.
Dinții de dragon, o tactică din al Doilea Război Mondial
Liniile de apărare, inclusiv obstacolele din beton denumite „dinți de dragon”, sunt bune însă atât cât sunt de bune și forțele ruse alocate fiecărui sector. Pe cont propriu, sunt un impediment limitat.
„Dinții de dragon” sunt fortificații de mici dimensiuni din beton armat construite pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a contracara tancurile și infanteria mecanizată. Scopul acestora era de a încetini vehiculele de luptă și a le „îndruma” spre zone special pregătite unde să fie atacate cu usurință cu arme antitanc.
Imagini video ar arăta că „dinții de dragon” nu rezistă
De altfel, imagini video care circulă pe rețelele de socializare arată deja cum forțele ucrainene trec fără probleme de „dinții de dragon” cu ajutorul vehiculelor Marder, în timpul unor antrenamente.
⚡\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6\uD83C\uDDE9\uD83C\uDDEAA convoy of #German Marder BMPs is probably on the firing range and learning how to overcome obstacles called „dragon’s teeth”.#UkraineRussiaWar️ #UkraineWillWin #ukrainecounteroffensive #UkraineFrontLines #Ukraine️ #Ukrainian pic.twitter.com/L2C5PFUogX
— \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6UkraineNewsLive\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 (@UkraineNewsLive) April 29, 2023
Moscova a împins mai multe unități în sudul Ucrainei în ultimele săptămâni, dar rămâne de văzut câte trupe rusești – și de ce calitate – sunt alocate fiecărei secțiuni a unei linii atât de lungi.
Oficialii ucraineni au recunoscut că acestei contraofensive îi lipsește elementul surpriză.
Ucraina are avantajul de a alege unde și când să meargă și cu ce concentrare de forțe. Odată ce asaltul începe, alți factori ar putea intra în joc: totul, de la vreme la capacitatea și dorința Rusiei de a contraataca, plus lupte aeriene.
Zelenski spune că rușii s-au pregătit de apărare, va fi greu, dar ucrainenii vor lua inițiativa
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu cu jurnaliștii nordici că rușii trec la o poziție defensivă, iar cea de-a doua parte a războiului, în care Ucraina va prelua inițiativa, a început, relatează Ukrainska Pravda.
„Cred că pe zi ce trece ei [rușii – n.red.] vor deveni mai slabi, iar noi vom avea din ce în ce mai multe oportunități. Ei și-au schimbat deja tactica, deja se gândesc la apărarea teritoriilor pe care le ocupă. Acesta este un alt val al acestui război, acesta este un val dificil și pentru noi. Ne dăm seama că persistența lor pe câmpul de luptă, care era acolo la început, a fost ruptă de forțele noastre; acum sapă, fac linii defensive. Va fi greu pentru noi, va fi foarte provocator, dar aceasta este a doua parte acum, în care vom lua inițiativa în acest război”.
Ministrul apărării Oleksii Reznikov a spus vineri că Ucraina finalizează pregătirile pentru contraofensiva mult-așteptată împotriva forțelor rusești și este în mare parte pregătită pentru aceasta.
„De îndată ce va exista voința lui Dumnezeu, vremea și o decizie a comandanților, o vom face”, a declarat Reznikov în cadrul unui briefing de presă online.
Kievul speră că contraofensiva planificată va schimba dinamica războiului care a făcut ravagii de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu 14 luni.
Rusia deține teritorii ucrainene în est, sud și sud-est. Armata ucraineană a declarat în ultimul său raport zilnic privind războiul că Bahmut, un mic oraș din est, a rămas în centrul luptelor.