De ce a oprit Prigojin rebeliunea și ce înseamnă aceasta pentru Rusia
După ce șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a oprit sâmbătă „rebeliunea militară”la fel brusc pe cât a început-o vineri, experții internaționali spun că a fost provocatoare și critică pentru Rusia, dar pe de altă parte nu știm care a fost scopul final al lui Prigojin și nici dacă această revoltă ar fi adunat în jurul său o mișcare mai mare de mase.
Potrivit unui expert de la think tankul Brookings Institution, citat de BBC, Michael O’Hanlon, acordul încheiat de Prigojin „are sens” pentru că situația din Rusia era „extrem de riscantă” din punctul de vedere al șefului Wagner.
„Ideea că Prigojin ar putea genera un fel de revoltă în masă împotriva lui Putin este într-adevăr o poveste pentru copii”, spune O’Hanlon.
Cu toate acestea, rămâne un „moment extrem de critic și periculos” în Rusia, spune O’Hanlon.
Mai rămân, de asemenea, câteva întrebări, inclusiv care au fost termenii acordului convenit cu Prigojin și ce perspective are pentru a rămâne în viață, spune O’Hanlon.
Analistul independent rus Tatiana Stanovaia spunea ieri că autoritățile „căută poate să-l scoată pe Prigojin din joc, cu participarea activă a acestuia din urmă”.
„Pentru FSB și personal, este clar o pâine binecuvântată. Cel puțin, Prigojin va primi o lovitură în cap”, adaugă ea.
Prigojin plănuia o provocare majoră de ceva timp
Oficialii serviciilor de informații ale Statelor Unite cred că șeful Wagner plănuia de ceva timp o contestare majoră a conducerii militare a Rusiei, spun trei persoane familiare cu chestiunea pentru CNN – dar nu era clar care ar fi scopul final.
Oficialii serviciilor de informații i-au informat pe liderii Congresului la începutul acestei săptămâni cu privire la mișcările Wagner și la acumularea de echipamente în apropierea Rusiei, au spus două dintre persoane.
Oficialii serviciilor secrete americane și occidentale au văzut semne că Prigojin se pregătea pentru o astfel de mișcare, inclusiv prin adunarea de arme și muniție, au declarat un oficial de informații occidental și o altă persoană familiarizată cu aceste informații.
Oficialul a spus că afirmațiile lui Prigojin cu privire la deficitul de muniții pentru operațiunile din Ucraina au fost o înșelăciune deliberată, pentru a ajuta la pregătirea bazelor unei potențiale provocări militare pentru liderii ruși.
O altă sursă a spus că „totul s-a întâmplat foarte repede” și a fost dificil de perceput cât de serios a fost Prigojin în amenințarea la adresa armatei ruse și unde își va duce trupele.
Un final de drum pentru Prigojin și un început de declin pentru Putin?
A fost dincolo de toate cea mai mare provocare a președintelui Vladimir Putin de când a venit președinte, iar un purtător de cuvânt al apărării ucrainean a numit această rebeliune „un semn al prăbușirii regimului Putin”.
Zelenski a spus chiar că scos la iveală un haos total în această țară.
„Astăzi lumea poate vedea că stăpânii Rusiei nu controlează nimic. Și asta înseamnă nimic. Pur și simplu haos total. Absența oricărei previzibilități”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte.
Chiar dacă rebeliunea eșuează rapid, undele de șoc vor continua luni de zile, alimentând instabilitatea politică și ridicând semne de întrebare asupra capacității lui Putin de a conduce, notează Guardian.
Corespondentul BBC pentru Securitate, Frank Gardner, spune că acordul lui Lukașenko cu Prigojin înseamnă că este „unul zero pentru președintele Putin”.
El spune că Evgheni Prigojin se aștepta ca oamenii „să se ridice și să i se alăture”, dar asta nu s-a întâmplat.
Putin „nu este cineva care să ierte asta”, spune Gardner.
„Cred că viitorul militar și politic al lui Prigojin ar urma să se încheie acum”.
Gardner a adăugat că pentru Putin a fost „profund umilitor” faptul că Prigojin a putut să treacă granița și să ia cartierul general militar al districtului sudic al Rusiei, Rostov-Pe Don, fără ca nimeni să i se opună.