Sari direct la conținut

Rusia va reveni la acordul privind cerealele cu Ucraina dacă cererile sale vor fi îndeplinite, potrivit lui Putin

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este pregătită să revină la acordul privind exporturile de cereale ale Ucrainei dacă cererile sale vor fi îndeplinite „în totalitate”, în caz contrar prelungirea acestuia „nu mai are sens”, potrivit AFP.

„Vom examina posibilitatea de a reveni (la acord), dar cu o singură condiție: ca toate principiile participării Rusiei la acest acord să fie luate în considerare și puse în aplicare fără excepție și în întregime”, a declarat Putin în cadrul unei ședințe de guvern transmise la televiziune.

Rusia a decis în această săptămână să nu prelungească acordul menit să permită exporturile de cereale ucrainene, după luni de critici la adresa textului, Moscova susținând că propriile sale livrări de produse agricole și îngrășăminte sunt împiedicate de sancțiuni.

De asemenea, ea cere ca băncile și instituțiile financiare rusești să fie reconectate la sistemul bancar internațional SWIFT, de care au fost private după începerea ofensivei din Ucraina în 2022.

Sectorul agricol rusesc, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume alături de Ucraina, se confruntă, de asemenea, cu o penurie de piese de schimb pentru utilaje și industrie, precum și cu probleme legate de asigurarea navelor.

Moscova mai cere reluarea funcționării giganticului gazoduct care leagă orașul rusesc Togliatti de portul ucrainean Odessa, folosit pentru a exporta amoniac, o componentă cheie a îngrășămintelor.

Această conductă, care a fost scoasă din funcțiune de la conflict, a fost deteriorată în urma unei explozii imputate Kievului de către Moscova în luna iunie.

„De îndată ce (aceste condiții) vor fi îndeplinite, vom reveni imediat la acest acord”, a insistat Putin, acuzând Occidentul că a „profitat fără rușine” de exporturile de cereale din Ucraina.

„În loc să ajute țările care au cu adevărat nevoie, Occidentul a folosit acordul privind cerealele pentru șantaj politic și l-a transformat într-un instrument de îmbogățire a multinaționalelor și a speculatorilor de pe piața mondială”, a acuzat el.

În opinia sa, acordul privind cerealele a dus la pierderi de 1,2 miliarde de dolari pentru fermierii ruși și la o scădere a rentabilității exporturilor.

„Țara noastră este în măsură să înlocuiască cerealele ucrainene atât din punct de vedere comercial, cât și gratuit”, a continuat Putin, prezicând o „recoltă record” în acest an.

Amintim că Moscova a anunțat luni că renunță la acordul privind cerealele, care a permis în ultimul an exportul în siguranță de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră pentru a contribui la soluționarea unei urgențe alimentare globale.

Kremlinul a avertizat inclusiv marți că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei ar implica „riscuri”, deoarece – susține Moscova – Kievul a folosit aceste ape pentru activități militare.

Citește și:

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro