Sari direct la conținut

Biden nu cedează presiunilor. SUA nu se grăbesc să furnizeze Ucrainei rachetele ATACMS care ar putea schimba soarta războiului

HotNews.ro
Sistemul de rachete tactice al Armatei SUA (ATACMS), Foto: Handout / AFP / Profimedia
Sistemul de rachete tactice al Armatei SUA (ATACMS), Foto: Handout / AFP / Profimedia

Discuțiile despre ATACMS bat pasul pe loc de câteva luni. Nu există nicio schimbare în politica SUA cu privire la furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, în pofida presiunilor tot mai mari din partea congresmanilor americani și a guvernului de la Kiev, relatează The Washington Post, citat de The Guardian.

Oficiali din apărare și ai administrației americane au declarat pentru cotidianul american că nu a existat nicio discuție de fond pe această temă de luni de zile.

Cu toate acestea, SUA au fost de acord să furnizeze Ucrainei muniții cu dispersie, o decizie controversată, criticată mai ales de organizațiile internaționale pentru drepturile omului care se tem că viețile civilor vor fi puse în pericol.

Ucraina vrea rachete în valoare de 1,5 milioane de dolari fiecare, cântărind două tone, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de km, pentru a lovi bazele rusești din spatele liniilor de inamice.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat în luna mai că posibilitatea de a furniza sistemul de rachete tactice ATACMS al armatei americane este „încă în joc”, chiar dacă anterior negase această variantă.

Rachetele ATACMS nu sunt o prioritate și ar putea agrava conflictul

De altfel, la jumătatea lunii iulie, Biden spunea că ia în considerare autorizarea transportului către Ucraina a unor rachete ATACMS cu rază mai lungă de acţiune, pe care Kievul le solicită să-şi consolideze contraofensiva împotriva Rusiei, dar liderul american susține că alta este prioritatea.

„Dar (ucrainenii) au deja echivalentul (rachetelor tactice) ATACMS. Ceea ce avem nevoie cel mai mult sunt obuzele de artilerie, iar acestea sunt insuficiente. Lucrăm la asta”, a explicat Biden.

Numărul de ATACMS din stocurile americane este fix, așteptând înlocuirea cu noua generație de rachete de atac de precizie cu rază de acțiune mai lungă, numită PrSM, care ar trebui să intre în serviciu până la sfârșitul acestui an, au declarat oficialii pentru WP.

Gigantul american de armament Lockheed Martin, care dezvoltă PrSM, încă mai fabrică 500 de ATACMS în fiecare an, dar toată această cantitate este destinată vânzării către alte țări.

Încă de anul trecut, administrația Biden ezită să trimită rachete rază lungă de acține și a invocat mai multe motive.

Presiuni din Congresul american

Inițial, refuzul s-a axat pe îngrijorarea că Ucraina ar putea lansa rachetele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rusesc, ceea ce ar duce la escaladarea conflictului într-o confruntare SUA-Rusia.

Chiar și furnizarea de arme, a declarat public Moscova, ar depăși o linie roșie, menționează WP.

Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților a adoptat o rezoluție bipartizană prin care îndeamnă SUA să furnizeze „imediat” rachetele.

„Nu există niciun motiv pentru a da Ucrainei doar atât cât să sângereze, dar nu suficient pentru a câștiga”, a declarat președintele republican Michael McCaul.

„Dacă vrem să-i ajutăm, fie mergem până la capăt, fie ne retragem”, a spus politicianul.

Marea Britanie și Franța au furnizat deja rachete de croazieră cu o rază de acțiune de aproximativ 225 de km, cu aceeași condiție pe care Kievul a promis că o va respecta: acestea să nu fie folosite pentru a ataca teritoriul rusesc.

ATACMS au o rază de acţiune de aproximativ 300 de kilometri, cu câteva zeci de kilometri mai mult decât SCALP şi Storm Shadows.

Rachete ATACMS care ar putea să schimbe soarta conflictului din Ucraina, au fost folosite pentru prima dată în timpul Războiului din Golful Persic din 1991.

Câmpuri întregi de mine în calea contraofensivei ucrainene

Colin Kahl, care a părăsit recent funcția de subsecretar al apărării pentru politici al Pentagonului, a remarcat săptămâna aceasta că principalul obstacol pentru trupele ucrainene sunt câmpurile minate, care îi obligă pe soldați să avanseze încet.

„Problema acum nu este capacitatea lor de a lovi în adâncime. Ei au această capacitate. O fac acum. Comandamentul și controlul rusesc, logistica lor, au fost perturbate în adâncime. Problema nu este la o sută de kilometri distanță, ci la un kilometru în fața lor (în fața liniilor de apărare rusești, n.r.), cu câmpurile de mine”, a declarat Colin Kahl.

Kievul a căutat de mult timp sistemele de rachete balistice tactice ale armatei americane, argumentând că acestea i-ar ajuta să lovească forțele rusești aflate mult în spatele liniei de front.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut încă din primele zile ale războiului, dar administrația Biden a fost până acum reticentă în a le trimite.

Forțele ucrainene, angajate în contraofensivă, au fost nevoite să avanseze încet în fața câmpurilor pline de mine rusești, o zonă având mărimea statului Florida. dar Zelnski a spus că atacul trupelor sale este pe cale să „prindă viteză”.

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat că rachetele ATACMS se află în continuare în fruntea listei de nevoi a Ucrainei, mai scrie WP.

Urmărește ultimele evoluții din a 515-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro