Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 549: Exporturile României în Ucraina s-au dublat / Ucrainenii au străpuns cea mai dificilă linie rusă din sud / Zalujnîi a discutat strategii de război cu comandanții NATO

HotNews.ro
Soldați ucraineni, Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni, Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în apropiere de Robotîne, în vestul regiunii Zaporojie și se pare că au avansat în zonă, iar bloggerii de război ruși s-au declarat îngrijorați din cauză că armata Moscovei nu aduce acolo întăriri și nu efectuează rotații de trupe.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 549, LIVETEXT:

09:17Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

00:00Volodimir Zelenski, în mesajul său de sâmbătă seară: „Doar acele state care pot apăra cerul şi îşi onorează aviaţia au adevărata putere”

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul video adresat naţiunii, că Ucraina trebuie să parcurgă toate etapele necesare pentru ca F-16 „să apară pe cerul” său. „Acest lucru va aduce mai aproape revenirea aviaţiei civile pe cerul ucrainean, deoarece va aduce victoria mai aproape şi va oferi Ucrainei mai multă securitate”, a precizat Zelenski.

23:22Guvernatorul rus susține că regiunea Belgorod a fost atacată cu drone. Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că, în după-amiaza zilei de 26 august, apărarea aeriană rusă a doborât o dronă care se apropia de orașul Belgorod, potrivit Kyiv Independent.

În același timp, ucrainenii raportează că două persoane au fost rănite într-un atac rusesc în Herson. Bombardamentul a rănit o femeie în vârstă de 41 de ani, care a fost spitalizată, și o altă femeie de 70 de ani, care a fost tratată la fața locului, a raportat Administrația militară a regiunii Herson pe 26 august.

22:20O nouă improvizație a soldaților ucraineni care au prins un telefon iPhone pe post de cameră de un binoclu atașat unei mitraliere M2 Browning:

20:03O pierdere tragică pentru Ucraina: Unul din cei mai apreciați piloți de vânătoare ucrainean, mort în urma unei coliziuni între două avioane: „Ar fi meritat să piloteze F-16”

19:12 Polonia investighează un atac asupra sistemului de comunicații feroviare: 20 de trenuri afectate / Imnul Rusiei şi un discurs al lui Putin au fost difuzate în timpul atacului

18:05 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat sâmbătă într-un comunicat că a reținut alți patru angajați ai unor centre de recrutare militară, în cadrul operațiunii în desfășurare pentru eradicarea unui sistem de corupţie ce permitea celor chemaţi în armată să scape de înrolare.

Cei reținuți sunt angajați ai birourilor de înrolare militară și șefi ai comisiilor medicale militare care au ajutat mai multe persoane „să evite recrutarea și să fugă în străinătate”, a precizat SBU.

„În schimbul unor sume de bani, funcționarii ofereau recruților posibilitatea de a se sustrage de la încorporare pe baza unor documente fictive privind incapacitatea lor medicală de a efectua serviciul militar”, arată SBU, citat de CNN.

Costul unor astfel de „servicii” era de până la 10.000 de dolari de persoană, a precizat SBU, adăugând că „suma depindea de intervalul de timp în care puteau fi ‘rezolvate problemele’ și de posibilitățile financiare ale ‘clienților’”.

17:40 Un tun autopropulsat Caesar primit de la francezi, scos din luptă de o dronă kamikaze Lancet a rușilor:

16:33 Jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat în urmă cu câteva luni în Rusia pentru „spionaj”, a contestat sâmbătă decizia recentă a unui tribunal din Moscova de a-i prelungi cu trei luni arestul preventiv.

15:56 Serviciile de urgență din Rusia au transmis imagini cu un incendiu de proporții care arde în orașul Kemerovo, în sud-vestul Siberiei. Nu este clar ce a provocat incendiul, dar autoritățile spun că este afectată o unitate pirotehnică.

Această explicație este remarcabil de asemănătoare cu cea dată după o explozie masivă lângă Moscova, în urmă cu câteva săptămâni.

„Arde un depozit cu articole pirotehnice. Peste 30 de persoane și 11 echipamente acționează la fața locului”, au transmis serviciile de urgență.

h2: Ucraina consideră „inacceptabilă” continuarea interdicției UE privind importurile de cereale.

15:42Ministerul ucrainean de Externe a spus sâmbătă că este inacceptabil ca unele țări ale Uniunii Europene să prelungească interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene până la sfârșitul anului 2023.

Declarația vine în urma avertismentului de sâmbătă al ministrului polonez al agriculturii, Robert Telus, potrivit căruia Polonia, Slovacia, Bulgaria, România și Ungaria vor interzice unilateral importurile de cereale dacă UE nu va prelungi interdicția. (Kyiv Independent)

15:24Un oficial de rang înalt al UE a cerut sâmbătă Rusiei să reînnoiască acordul privind cerealele, transmite Reuters.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că restricțiile impuse de Rusia asupra transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră creează probleme nu doar pentru Kiev, ci și pentru multe țări în curs de dezvoltare.

Rusia folosește „cerealele ca pe o armă”, a spus Dombrovskis, care se află în India pentru a participa la o reuniune a miniștrilor comerțului din G20.

„Susținem toate eforturile Națiunilor Unite, ale Turciei privind inițiativa privind cerealele din Marea Neagră”, a declarat el presei, adăugând că UE oferă Ucrainei rute comerciale alternative, numite și „culoare de solidaritate”, pentru cereale și alte exporturi.

Încă o navă a plecat din portul Odesa

15:01 Bilanțul victimelor din Urazovo (regiunea rusă Belgorod), la aproximativ 10 kilometri de granița cu Ucraina, a crescut la șase persoane, potrivit guvernatorului regional Viaceslav Gladkov.

Acesta a acuzat Ucraina că a tras cu „muniție cu dispersie” în atac și a spus că au fost avariate clădiri rezidențiale.

„Ca urmare a loviturii cu muniție cu dispersie, 6 civili au suferit răni provocate de schije”, a declarat el într-o actualizare pe rețelele de socializare, după ce inițial anunțase patru răniți. „O victimă este în stare extrem de gravă”, a scris el pe Telegram. (The Guardian)

14:30 Cel puțin o persoană a fost ucisă și o alta rănită în atacurile rusești asupra regiunii ucrainene Zaporojie în ultima zi, potrivit lui Iurii Malashko, șeful administrației militare din regiune.

„În ultima zi, inamicul a tras de 85 de ori asupra a 26 de așezări din regiunea Zaporojie”, a afirmat Malashko într-o postare pe Telegram.

„Din nefericire, un locuitor de 58 de ani din Mala Tokmachka a fost ucis”, a spus el, adăugând că un bărbat de 59 de ani a fost, de asemenea, rănit în timpul bombardamentelor asupra satului. (CNN)

14:21Încă altă navă a plecat din portul Odesa prin coridorul ucrainean de pe Marea Neagră, transmite Kyiv Independent.

O a doua navă civilă a plecat din Odesa prin coridorul temporar al Mării Negre, înființat în principal pentru a evacua navele blocate în porturile ucrainene de la începutul invaziei, potrivit datelor MarineTraffic.

Amintim că, săptămâna trecută, o navă portcontainer sub pavilion Hong Kong, rămasă în portul Odesa de la începutul invaziei, a spart blocada rusă de pe Marea Neagră și a ajuns în Turcia.

Exporturile României în Ucraina s-au dublat

13:38 Fostul premier britanic Boris Johnson a afirmat că Vladimir Putin „se transformă sub ochii noștri într-un despot asiatic”.

Într-un articol pentru Daily Mail, Johnson a spus că „masca lui Putin este acum complet dată jos” după „lichidarea violentă” a lui Evgheni Prigojin,

„Nu mă pot gândi la un alt exemplu de sălbăticie atât de ostentativă și dezinhibată din partea unui lider mondial – nu în timpul vieții noastre”, a scris el.

„Întreaga lume știe foarte bine – și se vrea să știe – că omul din spatele uciderii lui Prigojin și a conducerii grupului Wagner, ca să nu mai vorbim de moartea echipajului, este același om care a autorizat, de exemplu, otrăvirea în Marea Britanie a lui Alexander Litvinenko și a lui Serghei Skripal”, a mai spus Johnson.

13:32Exporturile României în Ucraina s-au dublat / Ce produse trimitem în Ucraina și ce produse aducem de la ei

13:23 Revista germană Der Spiegel a publicat o investigație amplă și detaliată despre atacul asupra gazoductului Nord Stream.

Publicația citează investigatorii germani – care întreprind ceea ce un oficial de securitate de rang înalt a descris drept „cea mai importantă investigație din istoria postbelică a Germaniei, din cauza potențialelor sale implicații politice” – și afirmă că „un număr impresionant de indicii arată spre Ucraina”.

Potrivit surselor Der Spiegel, anchetatorii sunt siguri că sabotorii s-au aflat în Ucraina înainte și după atac.

Iar posibilele motive par, de asemenea, clare în cercurile internaționale de securitate: Scopul, spun ei, a fost acela de a priva Moscova de o sursă importantă de venituri pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei. Și, în același timp, să-l priveze odată pentru totdeauna pe Putin de cel mai important instrument de șantaj împotriva guvernului german.

Zalujnîi a discutat strategii de război cu comandanții NATO

12:41 Două persoane au fost ucise și una rănită într-un bombardament rusesc asupra satului ucrainean Podoly, în apropiere de orașul Kupyansk, în nord-estul țării, a anunțat sâmbătă guvernatorul regiunii.

„Potrivit primelor informații de la echipele medicale, două persoane au murit în satul Podoly în urma bombardamentelor, iar o alta a fost rănită”, a declarat guvernatorul Harkovului, Oleg Synegubov, pe rețelele de socializare, adăugând că a fost lovită o cafenea. (AFP)

12:25În regiunea rusă Belgorod, la granița cu Ucraina, guvernatorul Viaceslav Gladkov a declarat că apărarea aeriană a doborât o dronă în apropiere de satul Kupino, fără a fi raportate pagube sau victime.

Dar a spus că patru persoane au fost rănite de bombardamentele ucrainene asupra unui alt sat, Urazovo. El a postat fotografii care arată pagube la clădiri, una dintre ele având acoperișul distrus.

12:12 În urmă cu 11 zile, unii dintre cei mai înalți comandanți militari din cadrul alianței NATO s-au deplasat într-o locație secretă de la granița dintre Polonia și Ucraina pentru a se întâlni cu comandantul militar principal al Ucrainei, generalul Valerii Zalujnîi, pentru un adevărat „un consiliu de război”, notează The Guardian.

Nu a fost o discuție obișnuită: Zalujnîi și-a adus întreaga echipă de comandă cu el în călătoria de aproximativ 500 de kilometri de la Kiev.

Scopul reuniunii de cinci ore a fost de a ajuta la refacerea strategiei militare a Ucrainei – pe primul loc pe ordinea de zi a fost ce să se facă în legătură cu progresul prea lent al contraofensivei ucrainene, dar s-au discutat și planurile de luptă pentru iarna grea care urmează, precum și strategia pe termen lung, în condițiile în care războiul se îndreaptă inevitabil spre 2024.

Deosebit de notabilă a fost prezența nu doar a șefului militar al NATO, generalul american Christopher Cavoli, ci și a amiralului Sir Tony Radakin, cel mai înalt ofițer militar britanic, care este acum recunoscut la Washington și la Kiev ca fiind un jucător tot mai important în campania de sprijinire a Ucrainei contra invadatorilor ruși.

Exerciții navale ruse în Marea Barents

11:46 Flota de Nord a Rusiei a desfășurat în această lună exerciții navale în Marea Barents pentru a împiedica trecerea navelor străine și neautorizate, a anunțat sâmbătă agenția de presă Interfax.

Distrugătorul Viceamiral Kulakov „a exersat un caz de respingere a acțiunilor unei nave intruse simulate” în marea din Oceanul Arctic, în largul coastelor nordice ale Norvegiei și Rusiei, a relatat Interfax, citând serviciul de presă al Flotei de Nord.

Exercițiile au început la 10 august, a precizat Interfax, fără a menționa o dată de încheiere.

11:32 Imagini dramatice pe front: Ucrainenii au atacat din spate un blindat rusesc plin cu militari. Drona kamikaze lovește un soldat rus fix în ceafă – VIDEO

11:18 Cooperarea militară a Rusiei cu Iranul nu va ceda în fața presiunilor geopolitice, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, după ce Washingtonul a cerut Teheranului să nu mai vândă drone către Moscova.

„Nu există nicio modificare, iar cooperarea cu Iranul va continua”, a declarat Ryabkov, potrivit unui articol publicat sâmbătă de agenția de presă de stat rusă RIA.

„Suntem state independente și nu cedăm în fața dictaturilor Statelor Unite și a sateliților săi”, a adăugat el.

Ucrainenii au străpuns cea mai dificilă linie rusă din sud

11:07Comandant ucrainean: „Am străpuns cea mai dificilă linie rusă din sud. Vom avansa mai repede de acum” / De ce sunt rușii cu adevărat îngrijorați de situație

10:14 Agenția ucraineană de informații militare GUR a anunțat că a lovit vineri cu drone o bază militară rusă din Crimeea, iar locuitorii din zonă au raportat victime, explozii și închiderea unor drumuri, potrivit Reuters.

Anunțul GUR vine după ce Rusia a raportat, vineri dimineață, un mare raid aerian, dar Moscova a susținut că a doborât toate cele 42 de drone care au atacat Crimeea.

Oficialii serviciilor de informații ucrainene au declarat însă că au reușit să lovească Brigada 126 de apărare costieră a Rusiei, cu sediul în Perevalnoye, un oraș situat la peste 200 km de teritoriul controlat de Ucraina. „Confirmăm că a existat o lovitură”, a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andriy Yusov.

10:02 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 640 de soldați, 12 tancuri, 18 alte blindate, 18 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 2 echipamente speciale și 33 de diferite vehicule și cisterne.

Podoliak: Ucraina începe eliberarea peninsulei Crimeea

09:39 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • „Contraofensiva ucraineană a pus forțele rusești sub presiune în Bahmut și în sudul Ucrainei. În ciuda acestui fapt, Grupul de forțe de vest al Rusiei a continuat atacurile la scară mică în nord-est, în sectorul Kupiansk-Lyman, și a făcut unele progrese locale limitate.
  • Pe măsură ce, treptat, Ucraina continuă să câștige teren în sud, doctrina Rusiei sugerează că aceasta va încerca să recâștige inițiativa prin revenirea la o ofensivă la nivel operațional. Kupiansk-Lyman este o zonă potențială pentru așa ceva.
  • Există o posibilitate reală ca Rusia să crească intensitatea eforturilor sale ofensive pe axa Kupiansk-Lyman în următoarele două luni, probabil cu obiectivul de a avansa spre vest până la râul Oskil și de a crea o zonă tampon în jurul regiunii Lugansk.”

09:12 Consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, pentru HotNews.ro: „Ucraina începe eliberarea peninsulei Crimeea, după un plan prestabilit, iar acțiunile militare se vor amplifica”.

08:51 Unitățile ucrainene „aproape au ajuns” la principalele linii de apărare rusești din regiunea-cheie Zaporojie, dar au de rezolvat multiple provocări pentru a progresa în continuare, potrivit unui ofițer militar ucrainean de pe linia frontului.

Ofițerul – al cărui nume nu a fost dezvăluit de CNN – a declarat că zona dintre satele Robotyne și Verbove „este cea mai fierbinte în acest moment”.

Trupele rusești au pus artileria la treabă și aviația lor este în acțiune „24 de ore pe zi, sunt o duzină de raiduri aeriene pe zi”, a spus el.

Încă o dronă a fost doborâtă aproape de Moscova

08:04 Rusia a doborât o dronă în apropiere de Moscova, zborurile au fost suspendate pe trei aeroporturi

01:30Evoluțiile pe front: Rușii se regrupează în est și se pregătesc de ofensivă, anunță un comandant ucrainean.

00:46Turcia spune că nu vede altă soluţie în afara acordului de export de cereale între Ucraina și Rusia.

00:19 Șefa guvernului din Estonia, Kaja Kallas, presată să demisioneze din cauza legăturilor soţului său cu Rusia.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro