Sari direct la conținut

Cum au negat oficialii de la București ceea ce Kievul a spus că poate proba cu „dovezi fotografice” – o dronă din atacul rușilor a căzut în România. De la infirmarea lui Klaus Iohannis, până la confirmarea ministrului Apărării

HotNews.ro
Dronă din razboiul declansat de Rusia in Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Dronă din razboiul declansat de Rusia in Ucraina, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Oficialii ucraineni au afirmat luni dimineață că drone rusești au căzut pe teritoriul țării noastre după atacul rusesc din zona Dunării. Reprezentanții României au infirmat vehement aceste informații, chiar la cel mai înalt nivel. Președintele Klaus Iohannis a spus marți că nu a fost „nicio dronă” pe teritoriul românesc, iar miercuri ministrul Apărării l-a contrazis, spunând că au fost găsite bucăți dintr-o dronă într-o comună tulceană aflată la granița cu Ucraina.

HotNews.ro vă prezintă cronologia declarațiilor oficiale și neoficiale despre drona care ar fi căzut pe teritoriul României.

Luni, 4 septembrie

Reuters a relatat luni, citând o sursă ucraineană, că două drone ruseşti au căzut pe malul românesc al Dunării.

Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a afirmat luni că drone rusești au căzut și s-au detonat pe teritoriu românesc în timpul atacului de luni din zona Dunării, potrivit Reuters.

„Potrivit serviciului ucrainean de pază a frontierei de stat, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, (drone) Shahed rusești au căzut și au explodat pe teritoriul României”, a scris pe Facebook oficialul ucrainean citat de Reuters, Oleg Nikolenko.

„Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor rusești reprezintă o amenințare uriașă nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO”, a mai spus el.

Nikolenko a publicat o fotografie care arată flăcările unei explozii pe malul opus al fluviului Dunărea.

La scurt timp, Ministerul Apărării Naționale a infirmat în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României, a transmis instituția într-un comunicat de presă.

  • „Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României.
  • Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.
  • Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”.

Apoi, ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a negat că drone rusești ar fi lovit teritoriul României, potrivit The Guardian.

  • „Teritoriul României nu a fost lovit de drone sau de resturi de drone în urma atacului de peste noapte asupra unui port ucrainean de peste Dunăre.
  • Desigur, există un risc pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre”, a declarat Luminița Odobescu, aflată într-o vizită la Berlin, scrie The Guardian.
  • „Am văzut că Rusia continuă cu cinism să atace infrastructura civilă, nepermițând Ucrainei să-și exporte cerealele. Desigur, există riscul de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a adăugat oficialul român.

Ucraina a susținut că are dovezi că drone rusești au „lovit” România, spune ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de Reuters.

Kuleba a spus că Kievul are „dovezi fotografice” care arată că drone rusești au lovit teritoriul României în timpul atacului aerian lansat de ruși peste noapte asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre: „Este inutil să nege, există dovezi fotografice”.

Ministrul ucrainean de Externe a făcut aceste declarații după o conferință de presă la Kiev, scrie Reuters, notând că autoritățile de la București au negat.

Luni seară, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a negat că drone rusești ar fi căzut pe teritoriul țării noastre.

„Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză pentru că (…) suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţei şi al corectitudinii din toate punctele de vedere”, a punctat ministrul Apărării într-un interviu pentru Agerpres.

Marți, 5 septembrie

Președintele Klaus Iohannis a declarat cu o zi în urmă, într-o conferință de presă susținută la Cincu, alături de premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, că nu a existat „nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns în România în urma atacului rusesc de luni asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

  • „Nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional.
  • Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijoraţi fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că a fost informat chiar de Angel Tîlvăr despre astfel de atacuri și că unul dintre acestea a fost lansat chiar marți, petrecându-se la 800 de metri distanță de granița României.

„Am avut, chiar astăzi mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri care au fost verificate la 800 de metri de granița noastră, deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun ce am mai spus: România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a adăugat Iohannis.

La rândul său, premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a spus: „Dacă preşedintele ţării spune asta, eu îl cred”.

Ei au răspuns astfel întrebați de un jurnalist despre declarații făcute de către oficiali ucraineni cu privire la faptul că drone rusești au căzut și au explodat chiar pe teritoriul României, informații negate de către miniștrii Apărării și de Externe de la București.

Analiștii de la GeoConfirmed, care se ocupă de geolocalizarea imaginilor care au legătură cu războiul din Ucraina, au afirmat marți seară că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul țării noastre, confirmând informațiile Ucrainei, în timp ce oficialii români le negau vehement.

Investigația s-a bazat pe declaraţiile mai multor martori, o înregistrare video care surprinde momentul exploziei dronei și pe analiza formelor de relief din zonă.

„Zona estimată a prăbușirii = malul românesc al râului, zona în jur de 45.328864, 28.803601”, potrivit GeoConfirmed, care se referă la latitudinea și longitudinea locului în care s-ar fi prăbușit drona kamikaze, o zonă agricolă de pe malul românesc al Dunării.

Satul Plauru din comuna tulceană Ceatalchioi se află la mai puțin de un kilometru și jumătate de acest loc.

Miercuri, 6 septembrie

La trei zile după ce a infirmat că bucăți din drone rusești au căzut pe teritoriul României, ministrul român al Aprărării, Angel Tîlvăr, a confirmat că bucăți dintr-un vehicul fără pilot au fost găsite pe raza comunei tulcene Ceatalchioi, în satul Plauru.

„S-a văzut că într-un interval destul de redus temporar a fost o serie de atacuri, motiv pentru care cred că este important să întărim și noi măsurile de vigilență. Vom avea mai multe puncte de observație”, a spus Angel Tîlvăr, ministru al Apărării Naționale din România, la Antena 3 CNN.

Întrebat dacă au fost găsite bucăți din dronă, ministrul a confirmat.

„Da, în această zonă pentru că am acoperit o zonă foarte mare, incusiv zona despre care au fost discuții în spațiul public și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de dronă”, a spus Angel Tîlvăr.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apătării, Constantin Spînu, a precizat că „mai multe fragmente care pot fi asimilate unor elemente de dronă” au fost descoperite marți seară de către echipe MApN care „de câteva zile fac verificări foarte aproape de malul Dunării, pe o arie foarte extinsă”.

El a spus că există și ipoteza ca fragmentele de dronă să provină din atacuri mai vechi.

„Nu se poate face acum legătura cu atacurile din noaptea de duminică spre luni sau cu alte atacuri mai vechi. Urmează ca echipa de investigație să stabilească și vom face publice concluziile cât de repede, pentru că o astfel de situație nu poate fi ținută sub tăcere”, a declarat, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al MApN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro