Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 572: Zelenski a ajuns în SUA / Ucraina afirmă că a străpuns linia de apărare rusă lângă Bahmut / Ucraina ar putea sparge coridorul rusesc din sud până la iarnă / Dronă cu explozibil, găsită pe litoralul bulgăresc / Rușii au atacat iar lângă granița României

HotNews.ro
Soldat ucrainean pe un tanc Leopard 2 pe frontul din Tokmak, regiunea Zaporojie, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean pe un tanc Leopard 2 pe frontul din Tokmak, regiunea Zaporojie, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Volodimir Zelenski a anunțat că forțele sale au recucerit un sat de pe flancul sudic al Bahmut, aceasta fiind a doua reușită semnificativă a contraofensivei ucrainene din ultimele trei zile. Lupta dificilă pentru satul Klishchiivka, aflat la aproximativ 9 km sud de Bahmut, a durat săptămâni întregi și vine după ce Kievul a anunțat vineri că a preluat controlul asupra unui mic sat din apropiere, Andriivka.

07:28Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, ziua 573 a războiului, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Ucraina afirmă că a străpuns linia de apărare rusă lângă Bahmut. Trupele ucrainene au străpuns linia de apărare rusă lângă Bahmut (est), a afirmat luni comandantul forţelor terestre ale Kievului, generalul Oleksandr Sîrskîi.
  • Zelenski a ajuns în SUA pentru Adunarea Generală a ONU. Președintele ucrainean și prima doamnă au confirmat că au aterizat în SUA înainte de săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York și de o vizită la Washington DC.
  • „Steadfast Defender”: NATO pregătește un exercițiu militar major în 2024
  • Putin afirmă că economia rusă este „stabilă” / Rubla îl contrazice, iar UE propune noi sancțiuni
  • BERD se așteaptă ca investițiile în Ucraina să rămână aproape de 1,5 miliarde de euro pe an
  • Germania anunță un nou pachet de ajutor pentru Ucraina / Nicio decizie privind rachetele Taurus
  • Procesul de la Curtea Internaţională de Justiţie privind războiul lansat de Rusia în Ucraina. Cum se apără Moscova: Acuzațiile de genocid la adresa Kievului, simple „declaraţii”​
  • Tensiuni diplomatice China – Germania: Beijingul denunță „o provocare politică” după ce şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock l-a catalogat drept „dictator” pe Xi Jinping
  • Papa a dicutat cu noul ambasador rus despre pacea în Ucraina. Papa Francisc s-a întâlnit luni cu noul ambasador al Rusiei pe lângă Sfântul Scaun, potrivit căruia au discutat despre eforturile suveranului pontif de a promova pacea în Ucraina, scrie AFP.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 572, LIVETEXT:

01:16Departamentul de Justiție al SUA a anunțat luni acuzații împotriva unui cetățean rus acuzat că a ajutat la introducerea ilegală de produse electronice de origine americană cu aplicații militare către persoane din Rusia.

Acuzatul, Maxim Marchenko, a ajutat la gestionarea unei rețele de achiziții pentru a obține microelectronice de calitate militară cu dublă utilizare de la o companie americană pentru a le trimite în Rusia, potrivit guvernului american.

Procurorii susțin că rolul lui Marchenko în această schemă a fost acela de a menține în Hong Kong companii de fațadă pe care o rețea de achiziții le-ar fi folosit pentru a plăti companiile americane pentru tehnologia lor.

00:51 Tensiuni diplomatice China – Germania: Beijingul denunță „o provocare politică” după ce şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock l-a catalogat drept „dictator” pe Xi Jinping

Annalena Baerbock a folosit termenul de „dictator” într-un interviu acordat postului Fox News pe 14 septembrie, cu ocazia unei vizite în SUA. Evocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ea a declarat: „Dacă Putin ar câştiga acest război, ce semnal ar transmite aceasta altor dictatori din lume, precum Xi, precum preşedintele chinez? De aceea Ucraina trebuie să câştige acest război”.

00:36 Zelenski a ajuns în SUA pentru Adunarea Generală a ONU

Președintele ucrainean și prima doamnă au confirmat că au aterizat în SUA înainte de săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York și de o vizită la Washington DC.

Într-o postare pe X (fostul Twitter), Volodimir Zelenski a confirmat că se va întâlni cu președintele Joe Biden și cu lideri ai Congresului, precum și cu oficiali militari și din mediul de afaceri.

00:25Președintele iranian neagă că a trimis drone în Rusia pentru a fi folosite în război

Președintele Iranului a negat că țara sa ar fi trimis drone în Rusia pentru a fi folosite în conflict, declarând că „suntem împotriva războiului din Ucraina”.

În timp ce se întâlnea cu membrii presei la Adunarea Generală a ONU de la New York, președintele Ebrahim Raisi a reiterat ofertele de mediere în războiul dintre Rusia și Ucraina, în ciuda faptului că este unul dintre cei mai puternici susținători ai Kremlinului.

Acest lucru vine în contextul în care SUA au acuzat Iranul nu numai că a furnizat armele, ci a ajutat Rusia să construiască o uzină pentru a le fabrica.

23:47 „Steadfast Defender”: NATO pregătește un exercițiu militar major în 2024

NATO va organiza anul viitor cel mai mare exercițiu militar axat pe apărare colectivă de după 1989, sub numele de cod „Steadfast Defender”, și care va reuni peste 40.000 de soldați, a anunțat cel mai înalt oficial militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer.

22:55BERD se așteaptă ca investițiile în Ucraina să rămână aproape de 1,5 miliarde de euro pe an – președintele BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) se așteaptă să investească o sumă similară – aproximativ 1,5 miliarde de euro (1,60 miliarde de dolari) pe an – în Ucraina în următorii doi ani, a declarat luni președintele creditorului, potrivit Reuters.

Germania anunță un nou pachet de ajutor pentru Ucraina

22:04Exercițiile navale anuale ale NATO, „mai realiste decât înainte” din cauza războiului din Ucraina

Astăzi, forțele occidentale au exersat, pentru prima dată, cum să răspundă la orice atac rusesc în regiune, în cadrul exercițiului naval anual al NATO din nordul Mării Baltice.

Dar în acest an, exercițiile s-au îndepărtat de scenariile artificiale și s-au apropiat de realitate, a declarat contraamiralul german Stephan Haisch. „Timp de mulți ani am avut un fel de scenariu artificial. În momentul de față, suntem puțin mai aproape de sensul realist, de geografie, de parteneri și de adversar”, a spus el.

21:30Germania anunță un nou pachet de ajutor pentru Ucraina / Nicio decizie privind rachetele Taurus

Germania a anunțat că va trimite un nou pachet de ajutor în valoare de 400 de milioane de euro Ucrainei.Acesta va include muniție suplimentară, vehicule de protecție și sisteme de deminare, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, citat de cotidianul german Bild.

21:11Președintele Braziliei ar urma să se întâlnească cu Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat să se întâlnească miercuri, la New York, cu președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, potrivit a două surse guvernamentale braziliene.

Acest lucru vine în contextul în care un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Zelenski intenționează să participe la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în orașul american.

De asemenea, se așteaptă ca el să se întâlnească joi cu președintele Joe Biden la Casa Albă, potrivit NBC.

Ucraina afirmă că a străpuns linia de apărare rusă lângă Bahmut

20:52Putin afirmă că economia rusă este „stabilă” / Rubla îl contrazice, iar UE propune noi sancțiuni

Într-o intervenție video la o reuniune axată pe proiectul de buget federal pentru 2024-2026, Putin a descris situația economică din țară ca fiind „stabilă și echilibrată” și a lăudat rezistența economiei ruse, potrivit CNN.

Liderul rus a declarat că PIB-ul țării a atins ultimul nivel înregistrat în 2021, iar guvernul este acum pregătit să creeze condiții pentru „o dezvoltare stabilă și pe termen lung”.

20:20 Ucraina afirmă că a străpuns linia de apărare rusă lângă Bahmut

Trupele ucrainene au străpuns linia de apărare rusă lângă Bahmut (est), a afirmat luni comandantul forţelor terestre ale Kievului, generalul Oleksandr Sîrskîi.

Potrivit lui Sîrskîi, după eliberarea în ultimele zile a satelor Andriivka şi Klişciivka, „linia de apărare a inamicului a fost străpunsă”. Aceste mici localităţi „erau un element important al liniei de apărare rusă care se întinde din Bahmut până în Gorlivka”, a precizat el.

Totodată, comandantul ucrainean a admis că „situaţia generală în zona Est rămâne complicată” şi „lupte înverşunate continuă lângă Bahmut”.

19:58Bulgaria a distrus o dronă care a aterizat în stațiunea de la Marea Neagră

Bulgaria a trimis o unitate specială pentru a inspecta și dezactiva o dronă care transporta explozibili și care a aterizat în orașul Tyulenovo de la Marea Neagră.

Drona a fost acum distrusă într-o explozie controlată, realizată de o echipă de geniști din armata bulgară. În urma inspecției, Ministerul Apărării a declarat că transportarea dronei într-o altă locație cu explozibilii încă atașați nu ar fi fost posibilă.

Cum se apără Moscova la Curtea de la Haga: Acuzațiile de genocid la adresa Kievului, simple „declaraţii”​

19:36Papa a dicutat cu noul ambasador rus despre pacea în Ucraina

Papa Francisc s-a întâlnit luni cu noul ambasador al Rusiei pe lângă Sfântul Scaun, potrivit căruia au discutat despre eforturile suveranului pontif de a promova pacea în Ucraina, scrie AFP.

Ivan Soltanovski, diplomat de carieră, și-a prezentat scrisorile de acreditare în fața șefului Bisericii Catolice, a precizat Vaticanul într-un comunicat.

18:30 Procesul de la Curtea Internaţională de Justiţie privind războiul lansat de Rusia în Ucraina. Cum se apără Moscova: Acuzațiile de genocid la adresa Kievului, simple „declaraţii”​

Rusia a atacat luni Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), unde ucrainenii au deschis un proces în care îi acuză pe ruşi de folosirea nejustificată a unor acuzaţii de genocid ca motiv pentru invazia declanşată în februarie 2022.

În faţa CIJ, unul din reprezentanţii Moscovei, Ghenadi Kuzmin, a acuzat Kievul că este „departe de adevăr” când susţine că Rusia a invocat Convenţia ONU privind genocidul ca pretext pentru război. Kuzmin a argumentat că simplele „declaraţii” despre genocid nu pot fi reţinute conform dreptului internaţional, inclusiv Convenţiei menţionate, şi a afirmat că guvernul ucrainean este „rusofob şi neonazist”. El este primul diplomat rus care se adresează CIJ în acest dosar.

AFP reaminteşte că preşedintele rus Vladimir Putin a justificat invadarea Ucrainei inclusiv prin acuzaţii de genocid practicat de ucraineni împotriva rusofonilor din estul ţării lor.

18:13 Diplomația rusă îl convoacă pe ambasadorul Franţei la Moscova, acuzând Parisul de discriminarea unor jurnaliști ruși

Ministerul de Externe de la Moscova anunță luni într-un comunicat că ambasadorul francez Pierre Levy a fost convocat din cauza „acțiunilor discriminatorii și vădit rusofobe ale reprezentanților autorităților franceze împotriva corespondenților RIA Novosti și a redactorului-șef al Russia-News la summitul G20 de la New Delhi, cărora li s-a refuzat în mod brutal accesul la o conferință de presă a președintelui francez (Emmanuel) Macron”.

Spania, care deţine preşedinţia Consiliului UE, consideră ilegală interzicerea cerealelor ucrainene de către unele state membre

17:52Ministrul spaniol al agriculturii a declarat luni că o interdicţie unilaterală din partea oricărui stat membru al Uniunii Europene privind importurile de cereale ucrainene pare ilegală, în timp ce Franţa a avertizat că este în joc solidaritatea europeană, conform Reuters. Spania deţine preşedinţia Consiliului UE.

Polonia, Slovacia şi Ungaria şi-au anunţat vineri propriile restricţii asupra importurilor de cereale ucrainene, iar o decizie similară ar urma să ia și România, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească aprobarea interdicţiei privind vânzarea de cereale ucrainene în cinci state membre UE din Europa de Est, vecine ale Ucrainei.

17:06Forțele ruse de securitate au anunțat că au arestat doi bărbați din Legiunea Libertatea Rusiei care ar fi plănuit să atace o clădire administrativă din Rostov, scrie agenția rusă de stat Tass, conform The Guardian.

Tass scrie, citând FSB, că „în timpul unei percheziții au fost găsite patru sticle de cocktail molotov, formulare de contracte completate pentru serviciul în forțele armate ale Ucrainei, precum și chestionare și declarații scrise de mână cu o poziție anti-rusă”.

16:20Rusia lansează rachete de croazieră în apropiere de Alaska, în cadrul unor exerciţii prin care vrea să-şi protejeze ruta arctică

15:52 Un membru al parlamentului ucrainean a fost acuzat de înaltă trădare, în urma unei anchete a serviciilor de securitate și a procuraturii generale a țării. Acesta riscă 15 ani de închisoare.

Deputatul Nestor Shufrych a fost acuzat de „activități antiucrainene”, inclusiv de „subminarea spațiului informațional”. Potrivit anchetei, Shufrych a cooperat îndeaproape cu Volodymyr Sivkovych – un agent de la Moscova responsabil cu „coordonarea activelor rusești în Ucraina” – și a executat instrucțiunile primite de la acesta.

„Principala sarcină a lui Shufrych a fost subminarea spațiului informațional”, a precizat serviciul de securitate într-un comunicat. „El a răspândit în mod sistematic narațiunile false ale Kremlinului potrivit cărora statul ucrainean este `o entitate artificială`, că Ucraina și Rusia `au o singură istorie` și că ucrainenii și rușii sunt `un singur popor`”, a adăugat serviciul de securitate. (Sky News)

Explozii în centrul orașului ocupat Donețk

15:47Uniunea Europeană se pregătește pentru o dispută cu privire la ceea ce ar trebui inclus în cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni privind războiul Rusiei din Ucraina, relatează Bloomberg News.

Noile măsuri, care ar putea fi prezentate chiar luna viitoare, vor include probabil versiunea UE a viitoarei interdicții a G7 privind achizițiile de diamante rusești și, posibil, o propunere mult așteptată de a folosi profiturile generate de activele înghețate ale băncii centrale ruse pentru a ajuta Kievul, potrivit unor surse familiare cu discuțiile.

15:12 O serie de explozii au fost auzite la sediul autorităților locale instalate de Rusia în orașul Donețk din estul Ucrainei, potrivit RIA. Primarul instalat de ruși la conducerea orașului a spus pe Telegram că centrul orașului a fost atacat.

14:39 Noi informații după apariția informației că toți cei șase miniștri adjuncți ai apărări din Ucraina au rămas fără posturi. Ministrul Umerov a spus într-o postare pe Facebook că „Repornim. Am început. Continuăm. Ministerul continuă să lucreze ca de obicei”, a spus

Potrivit surselor Ukrainska Pravda, toți miniștrii adjuncți au demisionat voluntar în urma unei solicitări a lui Umerov și că nu se vor întoarce la posturile lor. Publicația scrie că sunt în curs de desfășurare consultări cu privire la candidații care să îi înlocuiască, iar o sursă apropiată ministerului a spus că „o revizuire completă este în curs de desfășurare” la minister.

Umerov a declarat că printre prioritățile sale se numără transformarea ministerului în principala instituție de coordonare a forțelor de apărare ucrainene, îmbunătățirea valorii acordate fiecărui soldat, dezvoltarea industriei militare ucrainene și combaterea corupției.

Tîlvăr, chemat în Parlament să dea explicații privind dronele căzute în România

14:31 Liderul senatorilor USR Radu Mihail a anunţat că în şedinţa de luni a Comitetului liderilor a fost decisă transmiterea invitaţiei către ministrul Apărării Angel Tîlvăr pentru a participa la „Ora Guvernului”, în plenul din această miercuri al Senatului, pentru a oferi explicaţii despre fragmentele de drone găsite pe teritoriul ţării noastre, în apropiere de graniţa cu Ucraina. El a adăugat că, în cazul în care nu poate veni pe 20 septembrie, ministrul PSD are posibilitatea să se prezinte la „Ora Guvernului”, în plenul din 27 septembrie. (News.ro)

14:14 Noi imagini apărute online arată că submarinul rusesc Rostov pe Don, lovit cu rachete de croazieră de ucraineni miercurea trecută, a suferit daune foarte mari, posibil catastrofale.

13:44 Rusia organizează exerciții navale în nord-vestul țării, la care participă aproximativ 10.000 de persoane, cu scopul de a proteja ruta maritimă din Oceanul Arctic, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, potrivit agenției de presă de stat RIA.

Ucraina ar putea sparge coridorul rusesc din sud până la iarnă

13:35 Un fost premier populist, al cărui partid este favorit să câștige alegerile parlamentare anticipate din Slovacia ce vor avea loc pe 30 septembrie, plănuiește să anuleze sprijinul militar și politic al țării pentru Ucraina vecină dacă va reveni la putere.

Robert Fico, care a condus Slovacia din 2006 până în 2010 și din nou din 2012 până în 2018, este favorit să ocupe funcția de prim-ministru după alegerile din 30 septembrie. El și partidul său de stânga Direcția, sau Smer, au făcut campanie pe un mesaj clar pro-rus și antiamerican.

„Dacă Smer va face parte din guvern, nu vom mai trimite arme sau muniții în Ucraina”, a declarat Fico, care în prezent deține un loc în parlamentul slovac și este cunoscut pentru tiradele vulgare la adresa jurnaliștilor, într-un interviu pentru Associated Press.

13:03 Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, a declarat pentru The Economist că forțele de apărare ucrainene ar putea reuși să străpungă coridorul terestru al Rusiei către Crimeea ocupată înainte de venirea iernii

Se pare că Ucraina ar fi desfășurat deja un număr limitat de trupe de rezervă, dar Rusia pare acum disperată și nu a desfășurat rezerve suficient de puternice.

„Contrar a ceea ce spune Federația Rusă, aceasta nu are absolut nicio rezervă strategică”, a declarat Budanov.

12:47 Kremlinul a afirmat luni că nu are informații despre starea de sănătate a liderului cecen Ramzan Kadîrov, în condițiile în care au apărut speculații că acesta nu se simte bine.

Purtătorii de cuvânt ai lui Kadîrov nu au răspuns la apelurile telefonice repetate prin care se solicitau declarații cu privire la aceste informații, potrivit cărora Kadîrov a fost tratat la un spital din Moscova.

„Nu avem nicio informație în acest sens. În orice caz, administrația prezidențială poate cu greu să dea certificate de sănătate, așa că nu avem nimic de spus aici”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Toți cei șase miniștri adjuncți ai apărării din Ucraina au fost demiși

12:21 Situația drepturilor omului în Rusia s-a „deteriorat semnificativ” de la invazia Ucrainei din februarie 2022, potrivit primului raport al expertului desemnat de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

„Situația era deja în declin constant în ultimele două decenii, în parte din cauza celor două războaie din Cecenia, care s-au încheiat în 2009″, a declarat raportorul Mariana Katzarova, care este responsabilă de monitorizarea situației drepturilor omului în Rusia.

Raportul, care urmează să fie prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului în cadrul actualei sesiuni de la Geneva, nu pare să conțină surprize sau dezvăluiri cutremurătoare, însă numirea raportorului de către Consiliul pentru Drepturile Omului a marcat o înfrângere pentru Moscova în bătălia diplomatică pe care o duce în toate forurile ONU cu aliații Ucrainei. (AFP)

12:10Guvernul ucrainean a anunțat luni că a decis să demită șase miniștri adjuncți ai apărării, printre care și Hanna Maliar, cea care oferea frecvent informații actualizate despre ultimele evoluții ale războiului, transmite Reuters.

Executivul de la Kiev nu a oferit niciun motiv pentru această decizie. Rustem Umerov a fost pus în funcția de ministru al apărării la începutul acestei luni, în locul lui Oleksii Renikov.

11:47 Evaluarea britanică de luni dimineață:

  • „În ultimele două săptămâni, Rusia a întărit probabil și mai mult Armata 58 de Arme Combinate, greu încercată, cu unități aeropurtate (VDV) suplimentare pe axa Orihiv din regiunea Zaporojie.
  • Un total de cel puțin cinci regimente VDV provenite din diviziile 7 și 76 sunt probabil concentrate acum la câțiva kilometri de satul Robotîne, aflat pe linia frontului.
  • La putere maximă, o astfel de forță ar trebui să fie alcătuită din aproximativ 10.000 de parașutiști de elită. Cu toate acestea, este foarte probabil ca aproape toate unitățile să fie drastic sub efective.
  • Este probabil ca situația actuală să fie considerată extrem de nesatisfăcătoare de către liderii VDV. De-a lungul războiului, comandanții ruși au încercat să regenereze trupele aeropurtate pentru a le transforma într-o o forță de atac foarte mobilă pentru operațiuni ofensive.
  • Dar, încă o dată, acestea sunt folosite ca infanterie de rând pentru a ajuta forțele terestre suprasolicitate.”

Dronă cu explozibil, găsită pe litoralul bulgăresc

11:29 Ucrainenii au recucerit teritorii în est și au avansat spre sud / „Realizare solidă din punct de vedere operațional” pe frontul din Bahmut

10:24 VIDEO Noi lovituri asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre: Cum s-a văzut atacul de la Periprava

09:52 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 620 de soldați, 3 tancuri, 6 alte blindate de luptă, 24 de piese de artilerie, 2 sisteme antiaeriene, 34 de diferite vehicule, 5 echipamente speciale și 1 submarin (cel mai probabil e vorba de cel lovit pe 13 septembrie în Sevastopol)

Dronă cu explozibil, găsită pe litoralul bulgăresc

09:27Ungaria nu este sigură că ar trebui să aprobe cererea Suediei de aderare la NATO, a declarat duminică seara președintele parlamentului. Aprobarea este blocată în parlamentul de la Budapesta din iulie 2022, pe fondul preocupărilor legate de criticile politicienilor suedezi cu privire la regresul democratic al Ungariei.

„Nu este sigur că trebuie să aprobăm această candidatură”, a spus președintele parlamentului, Laszlo Kover, un deputat de rang înalt al partidului de guvernământ Fidesz, la HirTV.

Declarațiile sale vin în urma unei scrisori pe care ministrul ungar de externe a adresat-o săptămâna trecută omologului său suedez, în care și-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la ceea ce a numit acuzații „părtinitoare și nedrepte” ale unor politicieni suedezi la adresa guvernului ungar.

09:20 FOTO Dronă cu o bombă lipită de ea, găsită într-un sat bulgăresc aflat la 30 km de Vama Veche

08:56 Rusia a afirmat duminică noapte că a doborât mai multe drone ucrainene în Crimeea, în regiunea Moscovei, precum și în regiunile Belgorod și Voronej aflate pe granița cu Ucraina.

„Dronele au fost interceptate deasupra zonelor de vest, sud-vest, nord-vest și est ale peninsulei Crimeea, a districtelor Istra (vest) și Domodedovo (sud) din regiunea Moscova, precum și a regiunilor Belgorod și Voronej”, a transmis Ministerul rus al Apărării. Trei drone au fost distruse duminică seara deasupra sud-vestului Crimeei și o alta în regiunea Belgorod, potrivit ministerului. (AFP)

Ucrainenii au doborât 18 drone și 17 rachete peste noapte

08:41 Ucraina a afirmat luni că a doborât 18 drone rusești și 17 rachete de croazieră care i-au atacat teritoriul în cursul nopții.

Rusia a lansat 24 de drone asupra regiunilor sudice ucrainene Odesa și Nikolaev în cursul nopții, au precizat forțele aeriene ucrainene într-o postare pe Telegram. Toate cele 17 rachete au fost distruse deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Poltava și Khmelnytskyi, a adăugat sursa citată.

07:35 Presa ucraineană a scris, citând surse din serviciile secrete, că exploziile raportate duminică în orașul Sevastopol din Crimeea s-au datorat unei operațiuni comune a forțelor Kievului, dar un oficial rus a declarat că inamicii Rusiei încearcă să revendice o falsă victorie.

Mihail Razvozhayev, guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, unde se află Flota rusă a Mării Negre, a spus pe Telegram că totul este calm în orașul său. De asemenea, el a spus că nu au fost înregistrate pagube atunci când apărarea aeriană rusă a doborât duminică trei drone ucrainene în zonă.

Razvozhayev a afirmat că dacă oamenii au văzut fum în zona South Bay, acest lucru se datorează unui camuflaj cu aerosoli folosit de Flota Mării Negre. (Reuters)

06:44 În primele opt luni ale acestui an, sectorul fructelor și legumelor proaspete a atins în Turcia cea mai mare cifră de export din istorie. Din cele 2,05 miliarde de dolari obținute din exporturi de sectorul fructelor și legumelor proaspete, 588 de milioane au provenit din Rusia, țară care deține cea mai importantă cotă ca importator.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro