Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 587: Forțele ucrainene avansează în sudul țării – general ucrainean / Aprovizionarea cu muniție occidentală ajunge la „fundul sacului” – oficial NATO / Șoigu spune că nu mai e nevoie de o mobilizare / Putin ar putea face în curând un anunț major / Coloană de blindate rusești, făcută praf la 30 km de linia frontului

HotNews.ro
Soldați ucraineni în zona Kupyansk, Foto: Narciso Contreras / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni în zona Kupyansk, Foto: Narciso Contreras / AFP / Profimedia

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat marți că nu mai are nevoie de o nouă mobilizare pentru „operațiunea specială” din Ucraina deoarece anul acesta 335.000 de bărbați s-au înrolat în armată sau în „formațiuni de voluntari”. UE pare să se apropie de un fel de înțelegere cu Ungaria, prin care să fie deblocate fonduri de miliarde de euro pentru Budapesta, iar Guvernul Viktor Orban să nu mai blocheze nici majorarea ajutorului european pentru Ucraina, nici începerea negocierilor de aderare cu Kievul. În noaptea de luni spre marți Rusia a lansat 31 de drone Shahed și o rachetă de croazieră, au spun forțele aeriene ucrainene, adăugând că le-au doborât pe toate, cu excepția a două drone.

SINTEZA ZILEI

  • Aprovizionarea cu muniție occidentală ajunge la „fundul sacului”, spune un oficial NATO – raport
  • Forțele ucrainene avansează în sud, Rusia suferind pierderi de personal și echipamente, a declarat un oficial. Postând pe Telegram, generalul Oleksander Tarnavski a declarat că trupele au avansat în direcția Tavria, în regiunea Zaporojie – dar nu a dat alte detalii, potrivit Sky News.
  • Casa Albă avertizează că eventuale sincope în menținerea sprijinului SUA pentru Ucraina „ar putea face toată diferența” pe câmpul de luptă
  • Ministerul rus de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul moldovean la Moscova pentru a protesta față de „persecuția” presei ruse în această țară, în urma expulzării în septembrie a directorului local al agenției de presă Sputnik
  • Parlamentul European adoptă un sprijin multianual pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro
  • Acord între Varşovia şi Kiev asupra unei „chestiuni importante” pentru tranzitul cerealelor ucrainene
  • Lanțul de fast-food Burger King continuă să funcționeze normal în Rusia, în ciuda faptului că a declarat că se va retrage din țară din cauza invaziei din Ucraina, potrivit BBC.
  • Şeful diplomaţiei suedeze nu a participat la reuniunea de la Kiev a miniştrilor europeni de externe pentru că şi-a uitat paşaportul
  • Senatorul rus Anatoli Artamonov, un membru al partidului Rusia Unită condus de președintele Vladimir Putin și președintele Comisiei pentru buget din camera superioară a parlamentului rus, a găsit și un aspect pozitiv în deprecierea rublei, propunând ca guvernul rus să profite de pe urma situației.
  • Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a comunicațiilor și mass-media, va încerca să blocheze de anul viitor accesarea serviciilor de tip VPN de pe teritoriul Rusiei, a declarat marți un senator al partidului Rusia Unită condus de Vladimir Putin.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 587, LIVETEXT:

00:58 Coreea de Nord a criticat SUA pentru că a descris China și Rusia ca fiind amenințări în noua sa strategie privind tratarea armelor de distrugere în masă.

Un raport al Departamentului american al Apărării, publicat săptămâna trecută, a afirmat că Rusia „reprezintă cea mai gravă amenințare nucleară, biologică și chimică pe termen scurt”, în timp ce China reprezintă „cea mai cuprinzătoare și urgentă provocare” pentru SUA.

Coreea de Nord și Iranul au fost, de asemenea, descrise ca fiind „amenințări persistente”.

00:21Burger King încă operează în Rusia, în ciuda promisiunii de a pleca

Lanțul de fast-food Burger King continuă să funcționeze normal în Rusia, în ciuda faptului că a declarat că se va retrage din țară din cauza invaziei din Ucraina, potrivit BBC.

Compania a întrerupt sprijinul corporativ pentru locațiile sale din Rusia în luna martie a anului trecut, dar a declarat că s-a confruntat cu obstacole, deoarece principalul său partener din țară „a refuzat” să închidă unitățile.

Forțele ucrainene avansează în sudul țării – oficial ucrainean

00:05Accident Veneția: Cetățeni ucraineni printre victime, a confirmat Ambasada Kievului la Roma

Ambasada Ucrainei în Italia confirmă prezența unor victime ucrainene în tragedia din Mestre. „Da, potrivit informațiilor pe care le avem, au fost găsite documentele unor cetățeni ucraineni”, au declarat pentru agenția italiană ANSA surse din cadrul reprezentanței diplomatice.

23:45 Casa Albă avertizează că eventuale sincope în menținerea sprijinului SUA pentru Ucraina „ar putea face toată diferența” pe câmpul de luptă

​Casa Albă a îndemnat marți Congresul SUA să aprobe o suplimentare a finanțării de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina, avertizând că „timpul nu ne este prieten” în timpul războiului, relatează SkyNews.

23:31Produsele Carlsberg nu vor mai fi vândute în Rusia

Carlsberg a pus capăt acordurilor de licență pentru mărcile sale în Rusia ca răspuns la ceea ce a numit „preluarea ilegitimă” a activității sale de către Moscova în luna iulie.

Producătorul de bere a declarat astăzi că a informat filiala sa rusă Baltika că a reziliat acordul care îi permitea să producă, să comercializeze și să vândă produsele Carlsberg.

22:32Forțele ucrainene avansează în sudul țării – oficial ucrainean

Forțele ucrainene avansează în sud, Rusia suferind pierderi de personal și echipamente, a declarat un oficial. Postând pe Telegram, generalul Oleksander Tarnavski a declarat că trupele au avansat în direcția Tavria, în regiunea Zaporojie – dar nu a dat alte detalii, potrivit Sky News.

El a afirmat că soldații au efectuat 1.198 de „misiuni” în ultimele 24 de ore, iar forțele ruse au pierdut 261 de oameni și alți 10 au fost luați prizonieri.

Aprovizionarea cu muniție occidentală ajunge la „fundul sacului”, spune un oficial NATO

22:15 Acord între Varşovia şi Kiev asupra unei „chestiuni importante” pentru tranzitul cerealelor ucrainene

Varşovia şi Kievul au anunţat marţi o decizie care implică Lituania şi care va permite accelerarea tranzitului cerealelor ucrainene către alte ţări, primul acord între cele două ţări de la anunţarea, luna trecută, a embargoului polonez asupra importurilor.

21:52Aprovizionarea cu muniție occidentală ajunge la „fundul sacului”, spune un oficial NATO – raport

Un înalt oficial militar NATO a avertizat că „fundul sacului” este acum vizibil în ceea ce privește livrările de muniție din partea țărilor occidentale pentru Ucraina.

21:30 Preţul gazelor naturale în Europa este la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni

21:16Rusia îl convoacă pe ambasadorul moldovean în urma expulzării directorului Sputnik

Ministerul rus de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul moldovean la Moscova pentru a protesta față de „persecuția” presei ruse în această țară, în urma expulzării în septembrie a directorului local al agenției de presă Sputnik, potrivit AFP.

20:35Parlamentul European adoptă un sprijin multianual pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro

Parlamentarii Uniunii Europene au aprobat un buget pe patru ani care va oferi până la 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a face față crizei provocate de războiul din Rusia, a anunțat marți Parlamentul European într-un comunicat.

20:13 Şeful diplomaţiei suedeze nu a participat la reuniunea de la Kiev a miniştrilor europeni de externe pentru că şi-a uitat paşaportul

Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom nu a reuşit să ajungă la întâlnirea ce i-a reunit luni la Kiev pe omologii săi europeni întrucât şi-a uitat paşaportul şi nu i s-a permis să treacă graniţa, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi unor surse diplomatice.

Rusia vrea să blocheze VPN-ul

19:18 Joe Biden a discutat cu principalii aliați ai SUA despre sprijinul pentru Ucraina. A participat și Iohannis

​Președintele american a discutat telefonic, marți, cu mai mulți aliați importanți ai SUA, în condițiile în care viitorul finanțării americane pentru Ucraina rămâne incert, relatează CNN. „Președintele Biden a convocat o discuție în această dimineață cu aliații și partenerii, pentru a coordona sprijinul nostru continuu pentru Ucraina”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

18:49Senatorul rus Anatoli Artamonov, un membru al partidului Rusia Unită condus de președintele Vladimir Putin și președintele Comisiei pentru buget din camera superioară a parlamentului rus, a găsit și un aspect pozitiv în deprecierea rublei, propunând ca guvernul rus să profite de pe urma situației.

18:03 Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a comunicațiilor și mass-media, va încerca să blocheze de anul viitor accesarea serviciilor de tip VPN de pe teritoriul Rusiei, a declarat marți un senator al partidului Rusia Unită condus de Vladimir Putin.

17:50Încercările Kievului de a sparge apărarea rusă pe linia frontului din estul și sudul țării au „eșuat”, susține Moscova, conform The Guardian, care citează AFP.

„Încercările inamicului de a sparge apărarea noastră în zonele Verbovoye și Rabotino de pe frontul Zaporojie au eșuat”, le-a spus ministrul Apărării, Serghei Șoigu, unor înalți oficiali militari rusi, potrivit AFP.

17:43Kremlinul critică din nou decizia „greşită” a Armeniei de a adera la Curtea Penală Internaţională

„Ne îndoim că aderarea Armeniei la Statutul de la Roma ar fi corectă din punct de vedere al relaţiilor bilaterale. Continuăm să credem că este vorba de o decizie greşită”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a adăugat că Armenia nu are „nimic mai bun” decât alianţa cu Moscova.

16:58 Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat marți că îi va pune sub acuzare pentru „terorism” pe 4 ofițeri ucraineni de rang înalt despre care afirmă că sunt responsabili de atacurile cu drone pe asupra teritoriului rusesc.

Zelenski, în vizită pe frontul de Est

16:44Guvernul rus vrea să atragă mai mulți bani la bugetul de stat prin aplicarea de accize pe toate băuturile alcoolice, ministrul de finanțe Anton Siluanov afirmând marți că ministerul pe care îl conduce poartă deja discuții în acest sens cu cel al sănătății pentru a găsi soluția tehnică adecvată.

16:11Consiliul local al Kievului va cere săptămâna aceasta guvernului să ramburseze datoria statului față de capitală pentru a compensa diferența de tarife pentru furnizarea de căldură și apă, în caz contrar existând pericolul întreruperii sezonului de încălzire, a declarat primarul Vitalii Klitschko.

„Consiliul orășenesc Kiev va face joi un apel la guvern cu privire la rambursarea datoriilor statului către capitală (precum și către toate comunitățile) pentru compensarea diferenței de tarife pentru alimentarea cu apă și căldură. În caz contrar, sezonul de încălzire poate fi în pericol de perturbare. Situația este de fapt foarte gravă”, a spus primarul Kievului.

15:57 SUA îndeamnă în mod tot mai presant Ucraina să facă mai mult pentru a combate corupția guvernamentală, trimițând mai multe note către Kiev în ultimele săptămâni, în care se indică faptul că anumite tipuri de ajutor economic american vor fi legate de progresele în reformarea instituțiilor sale, au declarat mai mulți oficiali americani pentru CNN.

Angajamentul administrației Biden de a sprijini armata ucraineană rămâne neschimbat. Dar oficialii au precizat recent că alte forme de ajutor american sunt potențial în pericol dacă Ucraina nu face mai mult pentru a rezolva problema corupției.

Congresul nu a aprobat încă cererea administrației de a acorda un sprijin suplimentar de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina, unii republicani fiind reticenți în a oferi atât de mulți bani fără o supervizare serioasă și fără condiții.

„Mesajul transmis ucrainenilor a fost întotdeauna că, dacă vreunul dintre aceste fonduri este deturnat, atunci se pune în pericol tot ajutorul american acordat țării”, a declarat pentru CNN un oficial american.

15:45 Zelenski a anunțat marți că a vizitat Frontul de Est, în zona orașelor Kupiansk și Lyman, care sunt ținta unei ofensive rusești.

„Astăzi, vizităm brigăzile noastre care luptă într-unul dintre punctele fierbinți, direcția Kupyansk-Lyman, unde ocupanții ruși încearcă în mod constant să ne atace pozițiile (…) Ne-am întâlnit cu comandanții de brigadă și de batalion pentru a discuta despre situația de pe câmpul de luptă, problemele urgente și necesitățile lor”, a scris el pe conturile sale de socializare.

15:36Constructorul naval olandez Damen Shipyards Group a acționat în instanță statul olandez, cerând despăgubiri pentru pierderile pe care le-a înregistrat din cauza sancțiunilor europene impuse împotriva Rusiei.

Rusia neagă că pregăti un test nuclear

15:34 Kremlinul a spus marți că Rusia nu a renunțat la moratoriul privind testele nucleare și a respins ideea unui propagandist privind detonarea unei bombe termonucleare.

Dmitri Peskov a declarat că nu știe de unde au luat reporterii de la New York Times ideea că Rusia s-ar pregăti să testeze o rachetă de croazieră experimentală cu propulsie nucleară sau că ar fi testat recent una.

New York Times a scris că Rusia ar fi pe cale să pregătească un nou test de rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, publicația scriind că imagini din satelit arată, la o bază bază rusă de lansare din Arctica, o activitate asemănătoare pregătirilor unor teste precedente, observate în 2017 şi 2018.

Propagandista Margarita Simonian, șefa postului de televiziune de stat RT, a sugerat într-un extras de interviu postat online, că Rusia ar trebui să detoneze o bombă nucleară la mare altitudine deasupra Siberiei, ca avertisment pentru Occident.

15:11Armenia a acționat într-un mod neprietenos față de Rusia, supunându-se jurisdicției CPI, a transmis marți Kremlinul. Dmitri Peskov a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Moscova consideră Erevanul ca fiind un aliat, dar că are îndoieli față de actualii săi lideri.

14:47 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 360 de soldați, 15 tancuri, 8 alte blindate de luptă, 40 de piese de artilerie, 5 echipamente speciale și 23 de diferite vehicule.

Șoigu spune că nu mai e nevoie de o mobilizare

14:38 Deblocarea fondurilor de miliarde pentru Ungaria: Ce vrea, mai exact, Bruxellesul de la Viktor Orban / De cealaltă parte, Budapesta are nevoie urgentă de bani

14:01 VIDEO Serghei Șoigu: Nu mai avem nevoie de o mobilizare. Anul acesta, 335.000 de bărbați s-au înrolat în armată sau în „formațiuni de voluntari”

13:32 Un senator japonez pro-rus a vizitat Moscova, o premieră de la începutul invaziei rusești, vizită care a luat prin surprindere guvernul nipon.

Ministerul rus de Externe a relatat că luni a avut loc o întâlnire față în față între adjunctul șefului diplomației ruse, Andrei Rudenko, și Muneo Suzuki, un senator din partea Partidului populist japonez al inovației, aflat în opoziție.

„Guvernul nu a fost informat de către domnul Suzuki cu privire la vizita sa în Rusia”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

Tokyo a condamnat cu fermitate invazia Rusiei în Ucraina încă de la început și a adoptat sancțiuni împotriva Moscovei împreună cu aliații săi occidentali. (AFP)

Armenia a sfidat Rusia și a aderat la CPI

13:13 Banca centrală a Ucrainei a anunțat că va permite fluctuații monetare controlate începând de marți, potrivit AFP și The Guardian.

Amintim că, la începutul războiului, Kievul a suspendat toate tranzacțiile valutare și a stabilit un curs de schimb fix pentru a-și apăra moneda – hrivna – și a stabiliza piețele.

Banca Națională a Ucrainei a anunțat acum că „implementează o flexibilitate dirjijată a cursului de schimb, care va consolida stabilitatea pieței valutare și a economiei”

În cadrul unui curs flexibil dirijat, banca centrală a unei țări intervine pe piețe pentru a menține moneda în jurul unui nivel ales.

12:24 Armata rusă nu are planuri pentru o mobilizare suplimentară de efective pentru a lupta în Ucraina, deoarece armata are suficienți militari, a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, citat de agenția de stat RIA.

„În cadrul Statului Major General, nu există planuri pentru o mobilizare suplimentară”, a declarat Șoigu.

12:11 Armenia merge mai departe cu măsura care a stârnit furia Rusiei: Parlamentul ratifică aderarea la CPI

Coloană de blindate rusești, făcute zob la 30km de linia frontului

11:58 Ucraina a observat o „scădere semnificativă” a numărului de soldați care sunt mobilizați din anumite zone ale Rusiei, potrivit Ukrinform.

Pavlo Kovalchuk, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene, a pus această situație pe seama unei „creșteri constante a pierderilor” dinrândul militarilor ruși.

El a menționat orașul rusesc Ijevsk, din care luna trecută au fost duse în teritoriile ocupate grupuri de 20 până la 30 de persoane, față de 100 până la 120 de persoane în mobilizările anterioare.

11:37 Pe rețelele de socializare au apărut ceea ce par primele imagini cu o lansare de rachetă S-200 modernizată. Ucraina a retras în urmă cu un deceniu acest sistem antiaerian, dar după începutul invaziei ruse a modificat rachetele sale S-200, ce au o rază operațională de 300 km, pentru a fi folosite pentru atacuri la sol.

11:09VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ucrainene arată cum militarii acestora au reușit să elimine o coloană blindată rusească aflată la peste 30 de kilometri în spatele liniei frontului în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, după încă o neglijență greu de înțeles a militarilor ruși.

Generalul Sychevoy, înlăturat de la comanda trupelor rusești din Bahmut

10:53 Controalele veterinare și sanitare ale încărcăturilor agricole ucrainene care au ca destinație portul lituanian Klaipeda vor fi transferate în următoarele două zile de la granița polono-ucraineană direct la Klaipeda, conform unui acord încheiat între Kiev, Varșovia și Vilnius, a anunțat marți Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Ministrul agriculturii de la Kiev, Mykola Solsky, a declarat că această măsură are ca scop accelerarea tranzitului de cereale. (Reuters)

10:24 Resturi de drone rusești au provocat un incendiu la o companie privată din orașul Dnipro, care a fost stins rapid, a declarat Serhiy Lysak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.

Deteriorarea instalațiilor de producție la o întreprindere industrială din orașul Pavlohrad a dus la un incendiu care a fost de asemenea stins, a adăugat el Telegram.

Șaisprezece drone rusești au fost distruse deasupra regiunii sudice Nikolaev, a declarat guvernatorul acesteia, Vitaliy Kim. (The Guardian)

10:01 Un instructor al unității de asalt rusești „Storm Z” a speculat că Ministerul rus al Apărării l-a înlăturat pe generalul-locotenent Andrey Sychevoy de la comandă pe frontul din Bahmut din cauza performanțelor sale slabe, notează INstitutul pentru Studiul Războiului.

Instructorul a susținut că șefii militari ruși l-au demis pe Sychevoy din poziția sa pentru că a efectuat contraatacuri nepregătite și fără sprijin la sud de Bahmut, în apropiere de Klishchiivka și Andriivka.

Poziția oficială actuală a lui Sychevoy în cadrul armatei ruse nu este cunoscută. Sychevoy a comandat anterior Grupul de forțe vestice al Rusiei din regiunea Harkov până la demiterea sa la începutul lunii septembrie 2022.

Putin ar putea face în curând un anunț major

09:50 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • „Un nou sondaj de opinie realizat de Centrul rus de cercetare a opiniei publice din Rusia (VTsIOM), sugerează că autoritățile folosesc cu succes denumirea de `agent străin` ca instrument de manipulare a opiniei publice pentru a susține pozițiile anti-occidentale și pro-război ale statului.
  • La 26 septembrie 2023, VTsIOM, deținut de stat, a anunțat rezultatele unui sondaj privind atitudinea rușilor față de persoanele și organizațiile înregistrate ca `agenți străini`.
  • VTsIOM a afirmat că 61% dintre cei intervievați au declarat că ei consideră că ‘agenții străini’ sunt ‘trădători’ care ‘răspândesc minciuni’ despre Rusia.
  • Rusia a înăsprit legislația privind agenții străini de la invazia sa la scară largă în Ucraina. Măsurile restrâng în mod semnificativ spațiul informațional din Rusia, făcând tot mai dificilă articularea oricărui punct de vedere – inclusiv a disidenței cu privire la război – care se abate de la linia oficială.”

09:34Vladimir Putin ar putea face în curând un anunț major – Kommersant / Cel mai longeviv lider rus de după Stalin împlinește săptămâna asta 71 de ani

09:02 Rusia a atacat azi noapte cu 31 de drone-kamikaze Shahed și o rachetă de croazieră Iskander-K, au spus forțele aeriene ucrainene pe Telegram, adăugând că au fost doborâte toate, cu excepția a două drone Shahed.

Lansările au fost efectuate din Crimeea: Dronele de la Capul Chauda, iar racheta „Iskander-K” – din zona Dzhankoy.

Țintele au fost distruse în zonele de responsabilitate ale comandamentelor aeriene de sud și de est din cadrul regiunilor Nikolaev și Dnipro, a mai spus sursa citată.

Atacurile din timpul nopții au fost desfășurate în mai multe valuri și au durat peste trei ore, precizase anterior comandamentul de sud al forțelor ucrainene.

Succes major pentru Viktor Orban: UE îi deblochează 13 mld. euro

08:38 Rubla a depășit pragul simbolic de 100 de unități pentru un dolar înainte de a se redresa ușor în primele ore ale zilei de marți, fiind influențată de ieșirile de valută și de scăderea excedentului de cont curent al Rusiei.

Ultima cădere a rublei dincolo de pragul menționat, ce a avut loc în august, a determinat Banca Rusiei să facă o majorare de urgență a dobânzii-cheie cu 350 de puncte de bază, până la 12%, iar autoritățile au discutat reintroducerea controalelor de capital pentru a susține moneda.

La ora 04:15 GMT (07:15 în România), rubla era cu 0,21% mai slabă față de dolar, la cota 99,97, după ce coborâse până la 100,26 la scurt timp după deschiderea pieței. Rubla câștigase 0,33% față de moneda europeană, tranzacționându-se la 104,61 unități pentru un euro.

08:25 Ucraina a tras marți cu muniție cu dispersie asupra unui sat rusesc din apropierea frontierei ucrainene, avariind mai multe case, a declarat guvernatorul regiunii rusești Bryansk.

Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime în bombardamentul asupra satului Klimovo, a afirmat guvernatorul Alexander Bogomaz pe Telegram. Reuters nu a putut verifica în mod independent declarația guvernatorului, pe care acesta a făcut-o fără a furniza dovezi vizuale.

08:09UE a cedat în fața lui Viktor Orban

Comisia Europeană se pregătește să deblocheze fonduri UE de 13 miliarde de euro pentru Ungaria, sume în prezent blocate din cauza unor preocupări legate de statul de drept, într-o mișcare care ar putea asigura sprijinul Budapestei pentru o creștere a bugetului UE și o asistență financiară semnificativă pentru Ucraina, scrie Financial Times (FT).

Pavel Prigojin va moșteni imperiul de afaceri al tatălui său

07:41 Metropola ucraineană Harkov din estul țării va construi prima școală complet subterană din Ucraina pentru a-i proteja pe elevi de atacurile frecvente cu bombe și rachete ale Rusiei, a declarat primarul orașului.

„Un astfel de adăpost va permite câtorva mii de copii din Harkov să își continue educația față în față în siguranță chiar și în timpul amenințărilor cu rachete”, a scris primarul Ihor Terekhov pe Telegram.

În timp ce multe școli din regiunile de pe linia frontului au fost nevoite să predea online pe tot parcursul războiului, Harkov a organizat înainte de anul școlar care a început la 1 septembrie aproximativ 60 de săli de clasă separate în stațiile sale de metrou, creând spațiu pentru ca peste 1.000 de copii să învețe acolo.

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, avea o populație de peste 1,4 milioane de locuitori înainte de invazie. (Reuters)

06:58Italia lucrează la cel de-al optulea pachet de arme care vor fi trimise Ucrainei. Viceprim-ministrul și ministrul de externe Antonio Tajani s-a întâlnit cu Zelenski în marja Consiliului UE de Externe de la Kiev.

01:23 Canale Telegram neoficiale din Rusia spun că, potrivit termenilor testamentului lui Evgheni Prigojin, bunurile sale şi controlul imperiului său de afaceri au fost lăsate moştenire fiului său de 25 de ani, Pavel Prigojin.

00:41Casa Albă a vorbit cu aliaţii despre posibilele întârzieri ale noilor fonduri pentru Ucraina.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro