Sari direct la conținut

Olanda a amendat 4 companii locale care au ajutat Rusia să construiască Podul Crimeei

HotNews.ro
Podul Crimeii, vazut de la distanta, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia
Podul Crimeii, vazut de la distanta, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Parchetul olandez a amendat 4 companii din țară și 8 indivizi pentru încălcarea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei între 2014 și 2017, perioadă în care au ajutat Moscova să construiască Podul Kerci care leagă Crimeea de restul Rusiei, relatează Reuters.

Cele 8 persoane amendate au primit de asemenea condamnări la muncă în folosul comunități, pedepsele variind între 20 și 60 de ore. Amenzile aplicate companiilor s-au ridicat la un total de 160.000 de euro.

Companiile au fost sancționate din cauză că au furnizat mașinării, componente pentru mașinării și alte servicii pentru construirea Podului Kerci, potrivit unui comunicat remis presei de către parchetul olandez.

„Podul Crimeei a fost construit parțial datorită folosirii know-how-ului și expertizei olandeze”, notează comunicatul.

Acesta mai precizează că una dintre companiile sancționate a beneficiat de pe urma furnizării de bunuri și servicii interzise și că foloasele obținute ilegal, în valoare de 71.330 de euro, au fost confiscate.

Comunicatul nu a numit companiile amendate.

Podul Crimeei, proiectul de suflet al președintelui Vladimir Putin

Podul cu o lungime de 19 kilometri a fost construit de Moscova după anexarea ilegală a Crimeei în 2014, el conectând peninsula care nu are surse proprii de apă potabilă de Rusia prin strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov. Deși denumirea oficială a Rusiei pentru pod este „Podul Crimeei”, el este cunoscut și sub denumirea de „Podul Kerci” datorită strâmtorii pe care o traversează.

Putin a inaugurat personal podul în primăvara lui 2018, acesta afirmând la momentul respectiv că „în mai multe momente ale istoriei, chiar și sub țari, oamenii au visat ca acest pod să fie construit. Au încercat din nou în anii 1930, 1940, 1950 și, în sfârșit, grație muncii și talentului vostru, acest miracol are loc!”.

Ucraina a lansat mai multe atacuri împotriva obiectivului după începerea invaziei rusești, primul dintre acestea având loc în data de 8 octombrie a anului trecut, când circulația a fost închisă timp de mai multe luni după ce o explozie puternică a avariat puternic podul.

Două zile mai târziu, Rusia a lansat un val de atacuri cu rachete împotriva orașelor ucrainene din întreaga țară. Acestea au fost lansate luni dimineața, tocmai pe când oamenii mergeau la locurile de muncă, pentru a maximiza numărul de victime în rândul civililor.

Luni după-amiaza președintele Vladimir Putin a ieșit personal pentru a revendica „atacuri de răzbunare” pentru lovirea Podului Kerci, operațiunea de sabotaj a forțelor speciale ucrainene având loc la o zi după ce liderul de la Kremlin a împlinit 70 de ani.

În decembrie anul trecut Putin a inspectat în persoană podul după ce traficul a fost redeschis, președintele rus conducând un bolid Mercedes Benz pe el.

Urmărește ultimele evoluții din a 597-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro