Invitație neașteptată. Putin îl cheamă pe Biden la Moscova pentru o „ceașcă de ceai”
La doar o zi după ce Volodmir Zelenski a recunoscut că trupele Kievului au folosit pentru prima dată rachete ATACMS furnizate de SUA împotriva Moscovei, președintele rus Vladimir Putin l-a amenințat voalat pe omologul său american, Joe Biden, invitându-l la „clătite și o ceașcă de ceai”, notează The Telegraph.
Aflat la Beijing, Vladimir Putin i-a adresat miercuri o invitație aparent amenințătoare lui Joe Biden să viziteze Moscova pentru o ceașcă de ceai.
Liderul de la Kremlin l-a chemat la ceai pe Biden după ce a fost întrebat de un jurnalist cum comentează declarația președintelui american potrivit căreia Rusia a pierdut deja războiul din Ucraina.
„Dacă Rusia a pierdut războiul, de ce furnizează (SUA) ATACMS?”, a întrebat Putin după ce a purtat discuții cu liderul chinez Xi Jinping.
„Să le ia înapoi, precum și toate celelalte arme. El (Biden) poate să ia loc, să mănânce clătite și să ne viziteze pentru un ceai”.
Misterioasele morți ale criticilor lui Putin
Criticii Kremlinului, jurnaliștii și spionii fugari au murit în circumstanțe suspecte pe parcursul celor 23 de ani de președinție ai lui Putin.
Oficialii serviciilor ruse de informații au transformat otrăvirile cu substrat politic într-un fel de artă, potrivit The Guardian. Se crede că savanții sovietici au lucrat decenii întregi la fabricarea unor otrăvuri incolore și inodore. Potrivit unui interviu din 1954 cu un agent KGB, testarea otrăvurilor se făcea pe deținuți încă în viață.
Metodele ascunse ale Rusiei au atras pentru prima oară atenția internațională în cazul lui Aleksandr Litvinenko, un opozant al lui Putin care a murit otrăvit cu poloniu-219 la Londra, în 2006. Cu puțin timp înaintea decesului, Litvinenko le-a spus jurnaliștilor că FSB-ul (noul serviciu rusesc de securitate) încă mai gestionează laboratoarele de otrăvuri datând din epoca sovietică. Ulterior, o anchetă britanică a ajuns la concluzia că Litvinenko a fost asasinat de agenți ruși, probabil, cu aprobarea lui Putin.
Cu peste un deceniu mai târziu, Serghei Skripal, un fost agent al serviciului rus de informații al armatei, care devenise agent dublu în serviciul Regatului Unit, a supraviețuit, la Salisbury, otrăvirii cu o substanță paralizantă numită novociok. Novociok înseamnă „novice” și se referă la un grup întreg de substanțe paralizante fabricate în Uniunea Sovietică prin anii ‘70 – ‘80 pentru a se sustrage restricțiilor internaționale pe tema armelor chimice.
La puțin timp după tentativa de asasinare a lui Skripal, care ulterior a dus la moartea unei femei britanice, Dawn Sturgess, care fără să-și dea seama și-a udat încheieturile cu novociok. Putin l-a calificat pe agentul dublu drept un „trădător” și un „ticălos”. Într-un alt interviu acordat la puțin timp după aceea, Putin a spus că poate ierta orice, cu excepția „trădării”.
Navalnîi, otrăvit cu novociok
Moscova are totodată reputația de a-i urmări pe membrii opoziției.
În august 2020, liderul opoziției, Alexei Navalnîi, acum în închisoare, s-a îmbolnăvit în timp ce se afla într-un avion care plecase din Siberia cu destinația Moscova. Ulterior, Navalnîi a fost transportat în Germania pentru tratament, unde medicii au stabilit că el fusese otrăvit cu novociok.
O anchetă a grupului de investigație Bellingcat a identificat cel puțin opt agenți FSB care s-ar fi aflat în spatele otrăvirii lui Navalnîi. Unul dintre agenții suspectați și-a recunoscut implicarea în complot în cursul unei convorbiri telefonice cu liderul opoziției.
Se pare că serviciile de securitate ruse au otrăvit și alți ruși, mai puțin cunoscuți, precum scriitorul Dmitri Bîkov și Piotr Verzilov, purtătorul neoficial de cuvânt al grupului punk Pussy Riot, care a fost ulterior trimis în Germania pentru tratament la puțin timp după ce se îmbolnăvise.
O anchetă a portalului independent de știri Insider a arătat recent că trei jurnaliști ruși, cunoscuți pentru poziția lor anti-Kremlin, ar fi fost otrăviți în alte țări, precum Germania și Georgia.
„O greșeală”
Marți, Washingtonul a anunțat că a livrat în mare secret forțelor ucrainene rachete ATACMS (Army Tactical Missile System) cu o rază de acțiune de 165 km, astfel încât acestea să poată bombarda bazele rusești din spate.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat marți utilizarea cu succes a acestor arme pentru prima dată. Forțele sale speciale au revendicat în aceeași zi responsabilitatea pentru loviturile distructive asupra unor aerodromuri rusești din teritoriul ocupat.
Vladimir Putin a estimat că livrarea acestor rachete, pe care Kievul le cerea de luni de zile, nu va schimba cu nimic cursul războiului, asigurând încă o dată că așa-numita contraofensiva ucraineană şi-a rupt dinţii în apărarea rusă.
„Principalul este că (aceste rachete) nu vor schimba radical lucrurile pe linia de contact, este imposibil”, a spus președintele rus în cadrul unei conferințe de presă la Beijing, la finalul vizitei sale în China. „Pentru Ucraina, nu va fi nimic bun. Agonia se va prelungi”, a adăugat el, estimând că Washingtonul a făcut, prin urmare, „o eroare”.