Sari direct la conținut

UE nu a ajuns la un acord privind ajutorul pentru Ucraina / Ungaria a invocat din nou cazul OTP Bank

HotNews.ro
Josep Borrell, Foto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia
Josep Borrell, Foto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

Miniștrii de externe ai UE au eșuat din nou să ajungă la un acord asupra ajutorului militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, în timp ce Ungaria cere asigurări privind eliminarea băncii sale OTP Bank de pe lista Kievului cu sponsorii internaționali de război, Potrivit Radio Europa Liberă.

Șeful diplomației blocului european, Josep Borrell, a confirmat că negocierile ministeriale de la Luxemburg nu au adus un acord asupra celei de-a opta tranșe de asistență militară, dar nu a detaliat motivele.

„Nu am reușit încă să rezolvăm problema celei de-a opta tranșe a Fondului european pentru pace. Încă mai căutăm o soluție la această problemă, dar, într-un fel sau altul, o vom găsi”, a declarat Borrell.

Agenția Națională de Prevenire a Corupției din Ucraina a eliminat provizoriu OTP și cinci companii de transport maritim grecești de pe listă, în speranța că acest lucru „va duce la deblocarea de către Ungaria a 500 de milioane de euro din ajutorul militar vital al UE pentru poporul ucrainean și va elimina, de asemenea, posibilitatea ca Grecia să blocheze viitorul pachet de sancțiuni al UE” împotriva Rusiei.

În timp ce ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a calificat această decizie drept un „pas în direcția corectă”, Budapesta caută garanții că banca nu va reveni ulterior pe lista neagră, potrivit Kyiv Independent.

Decizia de a „suspenda temporar” includerea OTP Bank și a companiilor de transport maritim a fost luată în urma unor negocieri între agenție, guvernele naționale și reprezentanții companiilor, potrivit agenției.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro