Sari direct la conținut

Ar putea adera Ucraina la NATO fără teritoriile ocupate de ruși? Cum ar funcționa soluția propusă de un fost secretar general al alianței și ce precedent ar exista

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg la sediul NATO, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg la sediul NATO, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Un fost secretar general al NATO a propus ca Ucraina să se alăture alianței militare, dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Potrivit acestuia, o astfel de aderare parțială ar avertiza Rusia că nu poate împiedica aderarea Ucrainei la NATO, scrie The Guardian.

Anders Fogh Rasmussen, secretar general al NATO în perioada 2009 – 2014, ar discuta pe larg cu Andrii Iermak, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, despre locul Ucrainei într-o nouă arhitectură europeană de securitate, inclusiv întrebări practice legate de aderarea Ucrainei la NATO.

Care sunt condițiile impuse de NATO pentru ca Ucraina să adere la alianță

Întrebat ce condiţii nu îndeplineşte Ucraina, actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat că există două dimensiuni pentru aceasta.

„Una este nivelul sau măsura în care se ocupă de modernizarea instituţiilor de apărare şi securitate, de consolidarea guvernării, inclusiv de combaterea corupţiei”, a menţionat Stoltenberg. Aceste aspecte au fost abordate la fiecare extindere a NATO, a subliniat el.

Pe de altă parte, Stoltenberg a spus că cealaltă dimensiune este faptul că în Ucraina are loc un război. „Aliaţii sunt de acord că atunci când are loc un război nu este momentul potrivit pentru a face din Ucraina un membru cu drepturi depline al Alianţei”, a arătat el.

Ucraina a solicitat în mod oficial aderarea la NATO anul trecut, după invazia rusă.

Fostul secretar general NATO Rasmussen propune o aderare parțială a Ucrainei

Rasmussen a insistat că un plan pentru aderarea parțială a Ucrainei nu va simboliza o înghețare a conflictului, ci va marca în schimb o determinare de a avertiza Rusia că nu poate împiedica Ucraina să se alăture alianței defensive vestice.

NATO urmează să organizeze summit-ul pentru cea de-a 75-a aniversare la Washington în vara viitoare, iar problema viitoarei aderări a Ucrainei va fi cu siguranță un subiect major.

Conducerea Ucrainei a rămas amar dezamăgită când, sub presiunea SUA și a Germaniei, NATO la summitul său din acest an a emis o declarație în care spunea Ucrainei că i se va oferi o invitație atunci când condițiile o vor permite, respingând efectiv cererea Ucrainei de a primi un calendar clar.

În schimb, relația Ucrainei cu NATO este întărită prin înființarea unui consiliu Ucraina-NATO și printr-un acord conform căruia membrii NATO vor oferi bilateral garanții de securitate Ucrainei.

Rasmussen a spus că aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi amânată din nou anul viitor.

„A sosit momentul să facem următorul pas cu o invitație pentru ca Ucraina să se alăture NATO. Avem nevoie de o nouă arhitectură europeană de securitate în care Ucraina se află în inima NATO”, a spus el.

Cei care pledează pentru aderarea Ucrainei la NATO se lovesc de aproape imposibilitatea ca unei țări aflate în război să i se ofere calitatea de membru, deoarece, în temeiul clauzei de autoapărare colectivă a articolului 5 al NATO, toate statele membre NATO sunt obligate să vină în apărarea activă a țării aflată în conflict.

Ce s-ar întâmpla cu războiul din Ucraina dacă țara intră în NATO

Aderarea la NATO a întregii Ucraine acum ar fi de fapt o notificare a NATO pentru Rusia că este pe cale să intre în război cu Moscova. Prin excluderea din NATO a teritoriului cucerit de Rusia, amenințarea unui conflict Rusia-NATO ar fi redusă, susține Rasmussen.

Rasmussen a negat că această mișcare ar îngheța conflictul, cedând teritoriul ucrainean Rusiei.

„Credibilitatea absolută a garanțiilor articolului 5 ar descuraja Rusia să organizeze atacuri în interiorul teritoriului ucrainean din interiorul NATO”. „Pentru ca articolul 5 să fie credibil, ar trebui să existe un mesaj clar către Rusia că orice încălcare a teritoriului NATO va fi rezolvată printr-un răspuns”.

El a spus că, în anumite privințe, propunerea este similară cu impunerea unei zone de interdicție aeriană pentru Rusia, astfel încât aceasta să nu poată zbura deasupra teritoriului ucrainean sau să trimită rachete în orașele ucrainene.

Ideea ar urma să fie analizată de specialiști militari înainte de următorul summit NATO, inclusiv despre modul în care, în contextul schimbării frontului, ar putea fi trasă o linie de demarcație credibilă, care să arate teritoriul ucrainean considerat în interiorul NATO și teritoriul ocupat de Rusia.

Un precedent aproximativ ar fi cel care vizează Germania de Vest care a aderat la NATO fără Germania de Est

Rasmussen a spus că a existat un precedent aproximativ de când Germania de Vest a aderat la alianță în 1955, iar articolul 5 acoperea teritoriul său, dar nu și pe cel al Germaniei de Est.

El a prezentat trei motive principale pentru care Ucrainei să i se ofere calitatea de membru. Ucraina în interiorul NATO va acționa ca un bastion împotriva unei Rusii încă agresive. În al doilea rând, el a spus: „Trebuie să realizăm că zonele gri sunt zone de pericol. Neutralitatea în vechiul sens al lumii nu mai există. Zonele gri devin o tentație pentru Putin de a ataca.”

În cele din urmă, el a susținut că armata ucraineană este acum cea mai întărită armată din Europa și ar fi un atu și un exemplu pentru alte puteri europene.

El a spus că un total de 25 de țări, pe lângă țările din G7, negociază acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina, ca parte a unui acord-cadru numit pactul de securitate de la Kiev, care ar trebui să acționeze ca o punte către aderarea deplină la NATO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro