Sari direct la conținut

Un ruso-american, arestat preventiv în Rusia pentru susținerea nazismului, după ce ar fi profanat un simbol istoric al succeselor militare ruse și sovietice

HotNews.ro
panglica Sf Gheorghe, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
panglica Sf Gheorghe, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Un bărbat cu dublă cetățenie, rusă și americană, a fost plasat în arest preventiv și acuzat de „apologia nazismului”, a declarat sâmbătă un tribunal din Sankt Petersburg, relatează AFP.

„(Iuri) Malev a fost arestat pe 8 decembrie… și acuzat în aceeași zi. Și-a recunoscut vina parțială”, a spus instanța pe Telegram.

Malev a fost acuzat de susținerea nazismului, o infracțiune pedepsită cu cinci ani de închisoare.

Curtea a spus că Malev a publicat două mesaje pe rețelele de socializare, care au profanat panglica Sf. Gheorghe (o panglică bicoloră negru-portocaliu), un simbol istoric al succeselor militare ruse și sovietice.

Mesajele sale „exprimau o lipsă clară de respect pentru societate și pentru zilele de glorie militară a Rusiei”, a spus instanța.

Ele „constituie o insultă la adresa memoriei Marelui Război Patriotic și la adresa apărătorilor patriei”, a adăugat instanța, folosind termenul rusesc pentru al Doilea Război Mondial.

Primul mesaj conținea limbaj sexual, în timp ce al doilea prezenta „o fotografie a unui cadavru însoțită de instrucțiuni despre cum să poarte panglica Sf. Gheorghe”, a spus instanța.

Iuri Malev a fost arestat preventiv până la 7 februarie 2024.

Citește și:

Rusia a incriminat profanarea panglicii Sf. Gheorghe, un simbol al gloriei armatei / Care este pedeapsa maximă

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro